Siirry sisältöön
Airut 3/2024

Kuvailutulkkaus on Ylen tehtävä

Seniorinainen katselee läppäriltä jotain kuulokkeet korvilla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuvailutulkkaus välittää näkövammaiselle ruudulla näkyvän informaation kuunneltavassa muodossa.
Kuva: Laura Oja

Yleisradion kuvailutulkkaustuotanto on vuodesta 2017 alkaen tasaisesti kasvanut. Vuonna 2023 kuvailutulkattua ohjelmistoa esitettiin jo noin 200 tuntia. Saman verran tullaan tuottamaan tänä vuonna.

Teksti Tanja Rantalainen

Apulaistuottaja Päivi Klami hallinnoi Ylen kuvailutulkkaustuotantoja. Hän valitsee kuvailutulkattavat ohjelmat, koordinoi kokonaisuutta ja vie kehitystyötä eteenpäin. Klami kertoo, että Yle kuvailutulkkaa vuosittain kotimaisia elokuvia, draamasarjoja, dokumentteja, lasten- ja nuortenohjelmia ja muutaman suoran lähetyksen.

– Livelähetys on monimutkainen tapahtuma ilman kuvailutulkkaustakin. Teknisistä ongelmista on opittu ja kokeilu jatkuu, Klami kertoo.

Kaurismäen elokuvista valmistuu kesällä 11 elokuvan sarja. Areenasta löytyvät kuvailutulkattuna klassikkoelokuvat Ratavartijan kaunis Inkeri, Rosvo Roope ja Poika eli kesäänsä. Elokuvat ovat katsottavissa toistaiseksi Yle Areenassa.

– Pyrimme siihen, että kuvailutulkatut ohjelmat olisivat mahdollisimman pitkään yleisön käytettävissä. Yksi valintakriteeri on ohjelman pitkät esitysoikeudet, Klami sanoo.

Saavutettavuusvastaava Minna Pöntys tapaa sidosryhmiä ja tuo Yleen viestiä näkövammaisen yleisön kuvailutulkkaukseen liittyvistä tarpeista. Yhteistyö Näkövammaisten liiton kanssa on tiivistä.

– Yle kuvailutulkkaa ohjelmia näkövammaisille, koska se on Ylen tehtävä. Vuodesta 2017 alkaen kuvailutulkkausta on tehty järjestelmällisesti vuosittaisessa syklissä. Ylen julkisen palvelun tehtävä edellyttää, että Yle tuottaa sisältöjä kaikille ihmisille yhtäläisin ehdoin, Minna Pöntys sanoo.

Yle tilaa kuvailutulkkaukset tuotantoyhtiöiltä tai freelancereilta. Vuodesta 2022 talossa on ollut myös oma osa-aikainen kuvailutulkki Kirsi Lehikoinen. Hän on pitkän linjan ohjelmatekstittäjä, joka kuvailutulkkaa tekstittäjän työn ohessa. Ylen kuvailutulkkausten laadun varmistavat näkövammaiset kuvailutulkkauskonsultit Heikki Ekola, Riikka Hänninen ja Jarkko Lauri.

Palautetta Ylen ohjelmista ja palveluista voi antaa osoitteeseen ohjelmapalaute@yle.fi.