On eri asia luvata ja pitää lupaukset
Työllisyyden ja työelämän saralla muutoksia riittää. Nyt juuri ja tulevana vuonna olemme erityisen turbulenssissa vaiheessa.
Vuosi sitten vammaisjärjestöt olivat tyytyväisiä moniin hallitusohjelmaan kirjattuihin vammaisten työllisyyttä edistäviin toimiin: muun muassa tietoisuuden lisäämiseen vammaisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksista, lineaarisen mallin käyttöönottoon eläkkeen ja palkan yhteensovittamiseksi ja työolosuhteiden järjestelytuen kehittämiseen. Myös työnantajien kannusteita työn tarjoamiseksi vammaisille ja tehokasta viestintää työnantajien suuntaan luvattiin. Merkittävää on, että kirjauksissa mainittiin yhteistyö järjestöjen kanssa.
Toistaiseksi hallituksen toimet ovat pikemminkin heikentäneet vammaisten työllistymisen mahdollisuuksia ja vaikeuttaneet osa-aikaisen työn tekemistä.
Kaikki kokoaikaiseen työhön -ajattelu ohittaa vammaisten yksilölliset tarpeet työllistymisessä ja työssä jatkamisessa, koska se vaikuttaa tarjolla oleviin palveluihin ja työttömyysetuuksiin.
Samaan aikaan meneillään ovat suuret rakennemuutokset palveluissa. Vuoden 2025 alusta 45 työllisyysaluetta tai kuntaa vastaavat työvoimapalvelujen järjestämisestä ja hyvinvointialueiden työkyvyn tuen palvelut vasta käynnistyvät. Muutoksissa on olennaista säilyttää vammaisen työnhakijan yksilöllisen tilanteen ja palvelutarpeen arviointi.
Yksilölliset kohtuulliset mukautukset ovat keskeinen osa vammaisten työllistymisessä ja työelämässä jatkamisessa, kuten myös osallisuuden edistämisessä työpaikoilla. Vammaisjärjestöt ovat käärineet hihansa aikaa sitten ja lähtisimme nyt lunastamaan lupauksia valtiovallan kanssa – kunhan järjestöjen toimintamahdollisuudet työllisyyden edistämisenkin saralla edelleen turvattaisiin.
Taru Tammi työskentelee Näkövammaisten liiton työelämäpalveluiden päällikkönä.