Siirry sisältöön
Airut 3/2024
Kiikarissa

Tytti Matsinen on Euroopan Sokeiden Unionin hallituksen puheenjohtaja

Nainen, jolla on oranssi pusero, mustat isot puuhelmet kaulassa ja vaaleanruskeat hiukset nutturalla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Tytti Matsinen.
Kuva: Terhi Korhonen

Euroopan Sokeiden Unioni, European Blind Union (EBU) valitsi hallituksen puheenjohtajakseen Tytti Matsisen. Matsinen valittiin tehtävään Lissabonissa EBU:n yleiskokouksessa.

Jyväskyläläinen Matsinen, 36, on koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi- insinööri ja teologian maisteri.

Matsinen on työskennellyt vuosia vammaisten henkilöiden oikeuksien edistämiseksi kehitysyhteistyösektorilla ja tehnyt vaikuttamistyötä Suomen ulkopolitiikan parissa ja kansainvälisellä tasolla. Hän on edustanut Suomea muun muassa YK-liiton ja Allianssin nimeämänä YK-delegaattina.

Tällä hetkellä Matsinen työskentelee Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa laatu- ja vastuullisuusasiantuntijana.

EBU on Euroopan näkövammaisjärjestöjen kattojärjestö, johon kuuluu 42 jäsenjärjestöä, Suomesta Näkövammaisten liitto.

EBU:n hallitus valitaan yleiskokouksessa neljäksi vuodeksi kerrallaan. Kaikki hallituksen jäsenet ovat näkövammaisia.

Matsinen on ollut edelliskauden EBU:n hallituksen jäsen. Matsinen seuraa hallituksen puheenjohtajan tehtävässä saksalaista Wolfgang Angermannia.

Logo on musta. Sana ”Opas-” on ensimmäisellä rivillä ja ”koirakoulu” toisella. Nämä ovat lihavoidulla fontilla. Alarivillä lukee pienemmällä ohuella fontilla ”Näkövammaisten liitto”. Tekstin päällä ikään kuin rappusilla seisoo musta labradorinnoutaja opasvaljaat päällään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Opaskoirakoululla uusi logo

Opaskoirakoulu on saanut uuden logon. Logon johtoajatuksena on ”Opaskoira – hyvän arjen apuväline ja kumppani”. Logon tunnelma on rauhallinen, mutta määrätietoinen: yhdessä kuljetaan eteenpäin.

Uuden logon on suunnitellut graafinen suunnittelija Johanna Paulin, mutta suunnittelutyöryhmässä oli mukana myös koulun henkilökuntaa.

Logo on musta. Sana ”Opas-” on ensimmäisellä rivillä ja ”koirakoulu” toisella. Nämä ovat lihavoidulla fontilla. Alarivillä lukee pienemmällä ohuella fontilla ”Näkövammaisten liitto”. Tekstin päällä ikään kuin rappusilla seisoo musta labradorinnoutaja opasvaljaat päällään.

Kysely kehitysyhteistyön merkityksestä

Vammaiset ihmiset Suomessa pitävät tärkeänä, että kehittyvissä maissa eläviä vammaisia ihmisiä autetaan. Tätä mieltä on 95 prosenttia Vammaiskumppanuuden kyselyyn vastanneista vammaisjärjestöjen jäsenistä.

Lisää: www.facebook.com/NakovammaistenLiitto

Mies tutkii näyttelypöydän näyttöä. Pöydällä on purjelaivan ja veneen pienoismallit.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Lentosatamassa on muun muassa kosketeltavia näyttelyesineitä
Kuva: Hendrik Osula

Kesälomatärppi – Tallinnan merimuseo Lentosatama

Tallinnan huippusuosittu merimuseo Lentosatama avautui uudistettuna toukokuussa. Museon tavoitteena on olla Viron saavutettavin. Rakennuksen sisätiloissa ja näyttelyssä on kiinnitetty huomiota muun muassa näkövammaisten vierailijoiden tarpeisiin lattiapinnoille sijoitetuilla ohjausraidoilla. Lisäksi museossa on kosketeltavia näyttelyesineitä ja ääniopastuspisteitä näkövammaisille.

Lentosatama on ollut vuosien ajan yksi Viron vieraillummista museoista ja sinne on myyty kaikkiaan yli 2,25 miljoonaa lippua.

Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Airuessa lukijatutkimus

Lukijatutkimuksen tavoitteena on selvittää Airut-lehden lukemista sekä lukijoiden suhdetta lehteen. Tuloksia hyödynnetään lehden kehittämisessä lukijaystävällisempään suuntaan.

Tutkimuksen toteuttaa Iro Research.

Airuen lukijatutkimukseen kuuluvat puhelinhaastattelut, joiden vastaajat on valittu satunnaisotoksella lehtirekisteristämme. Lisäksi vastata voi Webropol-kyselyllä. Linkin löydät verkkosivuiltamme Tiedotteet-osiosta. Vastausaikaa on 30.6.2024 asti.

Tutkimuksen tuloksista kerromme Airut-lehden numerossa 4, joka ilmestyy 30.8.

Näkövammaisten Airut-lehden edellinen lukijatutkimus tehtiin vuonna 2019.

Mies pitää kännykkää kädessään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Luetus®-sovelluksessa on uusia, käyttöä helpottavia ominaisuuksia
Kuva: Laura Oja

Luetus®-sovellus uusiutui

Nyt voit kuunnella entistä helpommin lehtiä ja kirjoja Luetus®-sovelluksen uudistetulla iOS-versiolla, jonka saa App Storesta nimellä Luetus ja Android-laitteille Play-kaupasta.

Uusi ominaisuus on muun muassa, että julkaisut löytyvät suoraan Julkaisut-välilehdeltä. Aliasnimiä tai tiedostonimiä ei tarvitse muistaa. Voit myös merkitä julkaisuja suosikkeihin, jolloin ne löytyvät nopeammin.

Sovellukseen ei tarvitse pyytää uutta lisenssiä käyttäjätuestamme, vaan sinne kirjaudutaan Luetus-palvelun tunnuksella ja salasanalla. Jos olet unohtanut salasanasi, voit uusia sen Oma Luetus-sivustolla.

Sovelluksen käyttöohje on verkkosivuillamme osoitteessa ohjepankki.nakovammaistenliitto.fi.

Luku

30 miljoonaa eurooppalaisista on näkövammaisia.