Tampereen Teatteri kuvailutulkkasi Tarun sormusten herrasta
Esityksen voi kokea kuvailutulkattuna ilmaisen älypuhelimeen ladattavan Subtitle Mobile-sovelluksen kautta. Tampereen Teatterin, Tampere-talon ja Tampere Filharmonian toteuttamassa maailman kantaesityksessä on mukana myös Sorin Sirkus ja Teatteri NEO.
Esityksiä on ollut Tampere-talossa elo-syyskuussa. Toinen esityskausi on 18.12.2024–11.1.2025. Tampereen Teatterin yleisötyövastaava, tiedottaja Neili Koivuniemi kertoo, että Taru sormusten herrasta on massiivinen väistötilatuotanto ja ”jotain ennenkuulumattoman mageeta”.
– Teatterin päänäyttämö Keskustorilla on remontissa tämän kauden. Teatterinjohtaja Mikko Kanninen elätteli unelmaa Taru sormusten herrasta -teoksen toteuttamisesta jo 1990-luvun alkupuolella. Asiat löysivät toisensa ja Kanninen on nyt ohjannut suurproduktion Tampere-taloon.
Tampere Filharmonia esittää Tuomas Kantelisen teosta varten säveltämän musiikin. Sorin Sirkus tuo esitykseen akrobatiasisältöjä.
Käytössä Subtitle Mobile
Svenska Teatern otti käyttöön Subtitle Mobile -sovelluksen tammikuussa 2024. Tampereen teatteri päätti toteuttaa sen avulla kaikkien aikojen ensimmäisen kuvailutulkatun tuotantonsa.
– On upeaa, että alalla on yhteistä henkeä. Svenska Teaternin kollega Noona Leppisestä on ollut suuri apu, Neili Koivuniemi sanoo.
Kuvailutulkkauksen lisäksi sovelluksen kautta toteutetaan esityksen suomen- ja englanninkieliset tekstitykset. Teatterin työntekijä ajaa kuvailutulkkauksen ja tekstitykset joka esityksessä. Subtitle Mobile ladataan omaan älylaitteeseen ja kuunnellaan kuulokkeilla MovieReading-sovelluksen tapaan.
Suomen Kuurosokeiden Jaakko Evonen, Tampereen seudun näkövammaisten Mari Ojala, kuvailutulkkauskonsultti Helena Ryti, kuvailutulkkauksen käsikirjoittaja Anniina Kangasniemi ja Tampereen seudun näkövammaisten Sirkku Heinäluoto harjoitusten väliajalla Tampere-talossa.
Kuvailutulkki talon sisältä
Taru sormusten herrasta-teoksen kuvailutulkki Anniina Kangasniemi on koulutukseltaan teatteritieteilijä. Kuvailutulkiksi hänet löydettiin Tampereen teatterin lipunmyynnistä, jossa hän on työskennellyt kaksi vuotta.
– Taru sormusten herrasta oli minulle ensikosketus kuvailutulkkaukseen. Kuvailutulkkauskouluttaja Helena Ryti teetti aluksi minulle aiheeseen liittyviä tehtäviä. Yle Areenasta kuuntelin referenssimateriaalia, että sain kuvailutulkin kielenkäytöstä kiinni, Kangasniemi kertoo.
Apuna hänellä oli aluksi käsikirjoitus, lavastussuunnitelma ja läpimenotallenne raa´asta teoksen läpikahlauksesta.
– Tallennetta käytin play-stop-play-stop-tapaan. Helena kommentoi ja korjasi tekstiäni ja antoi kielellisiä vinkkejä. Kuvailutulkkaus lähti syvenemään ja kirkastumaan, kun pääsin tutustumaan esityksen visuaalisuuteen, valoihin ja lavasteisiin, Kangasniemi sanoo.
Kuvailutulkkauksessa haastavaa oli Kangasniemen mukaan se, miten rytmityksen sai toimimaan ja kuinka oleellisen sai tiivistettyä.
– Vaikka Taru sormusten herrasta -esityksessä on sirkusta ja videomateriaalia, tulkkauksessa ollaan maailman sisällä. Teknisillä käsitteillä ei etäännytetä kokijaa teoksen maailmasta, Anniina Kangasniemi kertoo.
Avustajan sisäänpääsy esitykseen on maksuton EU:n vammaiskortilla, jossa on A-tunnus. Näkövammaisen ja avustajan lippuja saa ostaa Tampere-talon lipunmyynnistä tai Tampereen Teatterin Kulttuurimyymälä Aplodista, joka remontin aikana sijaitsee osoitteessa Puutarhakatu 11 A. Lippuja voi varata myös puhelimitse numerosta 010 346 2500.
Korjattu kuvaajan nimi 3.9.2024. Kuvan on ottanut Anna-Kaisa Vuorinen.