Siirry sisältöön
Airut 5/2024

Tennis sopii hyvin näkövammaisille

11 henkilöä ryhmäkuvassa. Eturivissä viisi henkilöä kyykyssä, takarivissä kuusi henkilöä seisoo. Ilmeet iloisia. Kädet ovat ojossa ja he ovat heittäneet keltaisia tennispalloja kameraa kohti.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Valmentajat ja vapaaehtoiset ryhmäkuvassa.
Kuva: Linnea Siren

Irlantilainen näkövammaisten tennisvalmentaja Wesley O’Brien kävi opastamassa suomalaisia näkövammaisia ja tennisvalmentajia lajin hienouksiin.

Näyttää siltä, että jatkoa tenniksen parissa olisi tulossa.

Teksti Markus Tihumäki

Näkövammaisten tenniskokeilua olivat järjestämässä Aisti Sport, Talin tenniskeskus, HVS-tennis ja Suomen tennisliitto Talin tenniskeskuksessa Helsingissä syyskuun lopulla.

Tapahtumaan osallistui lähes 40 näkövammaista kokeilijaa sekä toistakymmentä vapaaehtoista ja valmentajaa.

Japanilainen Takei Miyoshi loi näkövammaisten tenniksen alun perin vuonna 1984 ja sittemmin se on kehittynyt lajina ja levinnyt ympäri maailmaa. Kansainvälisen näkövammaistennisliitto IBTA:n mukaan näkövammaistennistä pelataan tällä hetkellä 27 maassa.

Näkövammaisten tenniksessä perinteisestä tenniksestä poiketen pallo on isompi, vaahtomuovinen ja pitää helinää. Lisäksi pallon väri on lattian mukaan musta tai keltainen. Täysin sokeilla eli B1-luokan ja vaikeasti heikkonäköisillä B2-luokan pelaajilla sallitaan kolme pomppua, B3-pelaajilla kaksi pomppua ja lievimmin heikkonäköisillä B4-luokassa yksi pomppu. Sokeilla pelaajilla on käytössään myös pienempi kenttä, hieman matalampi verkko sekä tunnusteltavissa olevat kentän rajat maalipallosta totuttuun tyyliin.

“Koukuttaa jo kuin joku Tetris”

Mies seisoo tenniskentällä kirkkaanvihreässä pusakassa ja mustissa housuissa. Osoittaa käsillään korviaan. Vasemmalla kuuntelee mies ja oikealla nainen. Edessä tennisverkko.
Wesley O’Brien (kesk.) ohjeistaa
valmentajia ennen tapahtuman alkua.

Syyskuussa näkövammaistennisammattilaisen vetämässä kokeilussa vallitsi poikkeuksellinen innostus ja onnistumisen kokemukset.

– Mulle tennis osui lapsuudessa lähelle, kun 3. luokalla parhaat kaverini ottivat tavaksi kyläillä toistensa luona ja tekivät kotiläksyjä ja pelasivat tennistä tavoitteellisesti. Tipahdin näköni vuoksi porukasta, kun tennis näytteli niin suurta osaa. Olen pitkään halunnut kokeilla lajia, ja nyt kun sain mahdollisuuden, se koukutti jo kuin joku Tetris, kertoo vaikeasti heikkonäköinen Ella Ylikarhu.

Hän piti hyvänä, että pystyi pelaamaan keskittyneesti lajia, jossa ei ole kovaa meteliä, vaadita fyysistä kontaktia tai pidä seistä paikallaan, vaan saa liikkua vapaassa tilassa ja lyödä palloa verkon yli.

– Harrastamiseen ei myöskään tarvita joukkueellista kavereita, vaan yksikin riittää, Ylikarhu sanoi.

Talin tapahtumassa tutustuttiin lajin eri versioihin näkökyky huomioiden. Osallistujat pääsivät liikkeelle erilaisin harjoittein: kuunneltiin sokeana palloa, hahmotettiin kenttää, kokeiltiin syöttämistä ja kaksin- ja nelinpelejä.

– Valitettavasti näkövammaisille voi olla arkipäivää kuulla, että et voi tehdä jotakin, koska et näe. Tämä on taas yksi syy, minkä vuoksi teen työtäni: sain vetää Suomessa tenniskokeilun suurimmalle osallistujaporukalle ikinä vuonna 2017 alkaneella urallani. Mukana oli taas ihmisiä, joille mahdoton muuttui mahdolliseksi, kertoi valmentaja Wesley O’Brien.

Jatkoa tulossa ja tennistä voi pelata jo nyt itsenäisesti

Kaksi naista heittelee tennispalloa tenniskentällä.
Ella Ylikarhu (vas.) ottaa koppia ohjaajan heittämästä pallosta.

– Arvokasta on, että tietoisuus lajista lisääntyy ja tennisseuroissa ollaan kiinnostuneita näkövammaisten tenniksestä, sanoi O’Brien mukana olleille suomalaisvalmentajille.

Kokeilutapahtumaan ilmoittautuneiden korkea määrä kertoo siitä, että tennis kiinnostaa.

– Järjestäjän roolissa oli hienoa nähdä tapahtuman suuri suosio ja se, miten innostunut ilmapiiri paikalla oli. Osallistujien määrä ja heidän jatkomotivaationsa on vahva pohja sille, että jatkoa halutaan järjestää, sanoo tapahtuman koordinaattori, itsekin heikkonäköinen Satu Lintala Aisti Sportista.

– Odotan jo seuraavia harkkoja. Enemmän yksilölajina tämä sopii mulle paremmin kuin joukkuelajit, totesi sokea Raisa Ticklén tapahtuman päätteeksi.

Kokeilun myötä onkin suunnitelmissa jo uusi ohjattu tapahtuma, mutta myös mahdollisesti säännöllisiä harjoituksia. Tavoitteena on, että tennistä voisi pelata tennisseurojen osaavassa valmennuksessa. Toisaalta kuka tahansa voi varata itselleen tenniskentän, vuokrata mailan ja tilata näkövammaistenniksen palloja verkosta. Talin tenniskeskuksessa ja Aisti Sportilla on omia palloja, jolloin riittää myös suora kentän varaus esimerkiksi Talista ilman omia välineitä.

– Meillä on Talissa kymmenkunta palloa, minkä lisäksi kenttiä ja mailoja voi varata. Yhteyttä ottaessa kannattaa mainita näkövammaistenniksestä, jolloin voidaan myös pyrkiä vaikuttamaan siihen, että ympäristö olisi rauhallisempi, vaikkakin tennis on kaikkinensa ihailtavan hiljainen peli, sanoo Keijo Lotvonen tenniskeskukselta.

Näkövammaisten tenniksen seuraavia askelia voi halutessaan seurata ainakin Aisti Sportin kanavissa.

– Aisti Sportia on helppo lähestyä somessa tai verkkosivujensa kautta. Jos tennis kiinnostaa, ohjausta saa eteenpäin, vakuuttaa Satu Lintala.