Ikääntyneet näkövammaiset tarvitsevat vammaispalveluita arkensa tueksi
Näkövammaisten liitto kysyi yli 65-vuotiailta näkövammaisilta suomalaisilta, mitä palveluita heillä on käytössään ja minkälaisia palvelutarpeita heillä on tulevaisuudessa. Vastauksista saatua tietoa hyödynnetään palveluiden suunnittelussa ja liiton vaikuttamistyössä.
Merkittävimmiksi palveluiksi nousivat vammaispalvelut, kuten kuljetuspalvelut, henkilökohtainen apu ja asunnonmuutostyöt.
Yli puolet vastaajista ei kokenut itseään yksinäiseksi. Yksinäisyyttä toisinaan kokevia oli 33 prosenttia. Yksinäisyyden kokemusta lisäsivät heikkenevä näkö, itsenäisen liikkumisen haasteet ja harrastusten jääminen pois. Yksinäisyyttä ehkäisivät oma aktiivisuus ja vertaistuki.
Apuvälineistä eniten käytettiin suurennuslaseja ja -laitteita, valkoista keppiä ja tietokoneen ja puhelimen apuvälineitä.
Tulevaisuudessa huolta aiheuttivat digitaalisten palveluiden ja itsepalvelun lisääntyminen. Myös kuljetuspalveluiden saatavuus ja kuljetusten sujuminen sekä oma terveys huolestuttivat.
Kyselyyn vastasi 154 henkilöä. Suurin osa vastaajista oli 65–74-vuotiaita.
Pistekirjoitus täyttää 200 vuotta – tulossa teemavuosi
Vuosina 2024 ja 2025 kansainvälisessä näkövammaisyhteisössä juhlitaan pistekirjoituksen 200-vuotisjuhlaa. Näkövammaisten liitossa vietetään juhlavuotta vuonna 2025 Täydet pisteet -teemalla.
Vuoden tapahtumat käynnistyvät kansainvälisenä pistekirjoituspäivänä, 4.1., Bongaa pisteet -pisteidenkeruukilpailulla. Pitkin vuotta kerrotaan pistekirjoituksesta, sen käyttäjistä ja opiskelusta ja pisteohjaajien tarjoamasta tuesta sekä näkövammaisyhteisölle että suurelle yleisölle.
Teemavuoden tapahtumiin liittyy myös tiedekeskus Heurekassa helmikuussa aukeava kuvailutulkattu Jääkauden jättiläiset -näyttely. Sen lisäksi Heurekaan on tulossa näkövammaisuutta käsittelevä pienoisnäyttely.
Juhlavuoden tapahtumia voit seurata liiton verkkosivuilla osoitteessa nakovammaistenliitto.fi/taydet-pisteet tammikuun 2025 alusta lähtien.
Tilaa opaskoirakalenteri!
Vuoden 2025 opaskoirakalenteri on ilmestynyt. Kalenteria julkaisee opaskoirankäyttäjien etujärjestö Opaskoirayhdistys.
Kalenterin kuvien kuvailutulkkauksen voi lukea Opaskoirayhdistyksen kotisivuilla osoitteessa www.opaskoirayhdistys.fi
Tilaukset: info@opaskoirayhdistys.fi tai alueelliset yhteyshenkilöt (yhteystiedot yhdistyksen kotisivuilla). Hinta 18 e.
Silmäasema liiton yhteistyökumppaniksi
Silmäasema ja Näkövammaisten liitto aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on kasvattaa suomalaisten tietoisuutta silmäterveydestä sekä erityisesti varhaisen diagnosoinnin merkityksestä silmien hyvinvoinnille ja näkövammojen ennaltaehkäisylle.
Yhteistyö tarkoittaa viestinnällisen ja markkinoinnillisen yhteistyön lisäksi asiantuntijavaihtoa molempiin suuntiin.
Silmäasema on Suomen suurin silmäterveyden palveluiden tarjoaja ja optisen alan vähittäismyyntiketju. Sillä on runsaat 160 toimipistettä ympäri Suomea ja lisäksi viisi myymälää Virossa. Silmäasema omistaa myös 18 yksityistä silmäsairaalaa.
Silmäasema kuuluu Coronaria-konserniin.
Näkövammaisten liitto kokosi aluevaaliteemansa
Näkövammaisten liitto nostaa aluevaaleissa 2025 esiin näkövammaisten ihmisten itsemääräämisoikeuden, osallisuuden päätöksenteossa, digitalisaation uhkan muille palvelutavoille ja järjestöjen merkityksen ja niiden rahoituksen turvaamisen.
Alue- ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13.4.2025.
Vaaliteemojen tarkemmat sisällöt löytyvät liiton verkkosivuilta.
X-nosto: Vammaisjärjestöjen tehtävästä
Jos vammaisjärjestöt voivat jatkossa turvata vain minimitason neuvonnan ja ohjauksen asiakkailleen, jää edunvalvonta- ja vaikuttamistehtävä pois. Tällöin järjestöt eivät enää näy yhteiskunnassa, ja vammaton valtaväestö unohtaa, että vammaisia ihmisiä on olemassa, Karoliina Kivimäki kirjoittaa HS:n Mielipide-palstalla.
Lue lisää: x.com/NKLry
Luku: 1500–1700
näkövammaista ilmoitetaan Näkövammarekisteriin vuosittain.