Siirry sisältöön
Airut 6/2024

Tuomas urheilee, opiskelee ja on mukana järjestötyössä

Nuori mies makaa kyljellään aidan päällä valkoinen keppi kädessään ja hymyilee.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Tuomas Halonen opiskelee tietotekniikan tradenomiksi.
Kuva: Mehmet Kasap

– Näkövammaisten liiton hallituksen nuorin jäsen on 21-vuotias Tuomas Halonen. Nuori mies suihkii lähes päivittäin junalla paikkakunnalta toiselle.

– Aktiivinen Tuomas ehtii opiskelujen lisäksi tehdä keikkatöitä, osallistua järjestötoimintaan ja pelata maalipalloa. Viime vuonna hänelle kertyi junan kyydissä raidekilometrejä hengästyttävät 530 000 ja matkatunteja 570.

– Ja tänä vuonna kertyy vielä enemmän, Tuomas toteaa tyynesti.

Teksti Virpi Jylhä

Tuomas Halonen syntyi joulukuussa 2002 kaksilapsisen perheen esikoiseksi. Hän asuu vanhempiensa ja pikkuveljensä kanssa Sastamalan Kiikassa.

Tuomaksella on synnynnäinen retinoskiisi eli eräänlainen verkkokalvon ”rypistymä”, jota yritettiin korjata useilla leikkauksilla. Ne epäonnistuivat ja Tuomas sokeutui.

– Erotan valoja ja hahmoja. Värejä en näe, mutta pystyn valon heijastumisen perusteella sanomaan esimerkiksi autosta, onko se tumma vai vaalea. Pystyn hyödyntämään valoja ja varjoja liikkumisessa, Tuomas kuvailee.

Lapsena Tuomaksella oli vain normaalisti näkeviä kavereita. Sokeus ei ollut koskaan ongelma. Jos jokin leikki ei sujunut, sitä vaihdettiin tai sovellettiin. Tuomas tunnustaa, että hän on myös kokeillut nuorempana ajaa niin mopolla, autolla kuin traktorillakin.

– Pitihän se kokeilla, Tuomas naurahtaa ja lisää, että ajokokeilut tapahtuivat rauhallisessa paikassa maaseudulla mummolassa.

Peruskoulu ja lukio hoituivat mutkattomasti.

– Minulla on ollut tutut paikat ja tutut toimintatavat. Esikoulusta saakka tunneilla apuna on ollut avustaja. Välitunnit olen hengaillut kavereiden kanssa tavallisen nuoren tapaan. Olen äärettömän kiitollinen siitä, etten ole koskaan joutunut kokemaan koulukiusaamista.

Koodariopintoja ja jatkosuunnitelmia

Lukion jälkeen Tuomas lähti Poriin opiskelemaan tietotekniikan tradenomiksi. Siellä alkoi tulla haasteita visuaalisuuteen perustuvien materiaalien ja opetustapojen vuoksi.

– Joudun usein selvittämään itse, pystyykö jonkun kurssin suorittamaan apuvälineiden varassa. Toisinaan asia selviää vasta kurssin edetessä. Luennoilla on vaikea pysyä kärryillä, jos opettaja puhuu tyyliin ”klikatkaa tästä ja sitten näistä vaihtoehdoista valitaan tämä”. Siksi katson usein luennon tallenteelta, jolloin avustaja voi selostaa, mitä opettaja on näyttänyt.

Tietotekniikan opinnot tulevat päätökseen parin vuoden kuluttua. Tuomaksen on tarkoitus muuttaa valmistuttuaan pääkaupunkiseudulle ja jatkaa opintoja.

– En vielä tiedä, missä jatkan opiskeluja. Olen kiinnostunut koneista ja tekniikasta, terveydenhuollosta ja talousasioista. Haluaisin työskennellä ihmisten parissa. Tradenomiopinnot eivät mene hukkaan, sillä tietotekniikan syvemmästä tuntemisesta tulee olemaan hyötyä missä tahansa ammatissa, Tuomas sanoo.

VR:n avustuspalvelu avasi maailman

Kesällä 2022 Tuomas sai kesätöitä Näköpiste Polar Printistä. Asia aiheutti perhosia vatsanpohjaan, sillä työ edellytti matkustamista.

– En ollut uskaltautunut aiemmin yksin reissaamaan, mutta silloin ei enää ollut vaihtoehtoja. Tilasin VR:n avustuspalvelun ja se mullisti elämäni. Tajusin silloin, että voin lähteä itsenäisesti minne vaan. Ajan taksilla asemalle ja avustuspalvelun avulla pääsen junaan. Sama määränpäässä toisinpäin. Toimii ja on helppoa, Tuomas hehkuttaa.

Tavoitteellista treenaamista

Toinen elämän mullistus tapahtui, kun Tuomas kävi kokeilemassa maalipallon pelaamista kavereiden suosituksesta. Laji imaisi heti mukaan ja Tuomas alkoi käydä kerran viikossa Tampereella treeneissä.

Pelinälkä sen kun kasvoi. Tuomas halusi päästä useammin kentälle. Hän kuuli Vantaalla olevista Aisti Sportin harjoituksista. Pitkä junamatka tai se, että hän ehti reissusta kotiin vasta yhden maissa yöllä, ei sammuttanut intoa. Nyt Tuomas käy pelaamassa Tampereella kerran ja Vantaalla kaksi kertaa viikossa.

– Toivon, että jonain päivänä pääsisin pelaamaan maajoukkueessa. Olen valmis tekemään töitä sen eteen. Maalipalloharjoitusten lisäksi käyn kuntosalilla ja juoksen lenkkejä juoksumatolla.

Mukaan järjestötyöhön

Keväästä 2023 Tuomas on ollut mukana Tampereen seudun näkövammaiset ry:n esteettömyystyöryhmässä ja toukokuussa 2024 häntä pyydettiin asettumaan ehdolle Näkövammaisten liiton hallitukseen.

– Ajattelin, että hallituksessa työskentely olisi hieno tilaisuus saada kokemusta ja oppia uutta. Olen elänyt näkövammaisen lapsen ja nuoren elämää, harrastanut, opiskellut ja hakenut töitä. Pohdin, että minulla olisi nuoresta iästäni huolimatta tai kenties juuri siitä johtuen annettavaa.

Tuomas tuli valituksi ja nyt hän on Näkövammaisten liiton hallituksen nuorin jäsen.

– Olen huolissani tulevan vammaispalvelulain vaikutuksista. Haluan olla mukana vaikuttamassa siihen, että palvelut pysyvät riittävinä ja että ne myös oikeasti toimivat. Haluan myös nostaa esille erityisesti nuorten näkövammaisten asioita. Olen vielä alkutaipaleella hallitustyössäni, mutta perehdyn siihen innolla. Tämä on todella mielenkiintoista ja olen kiitollinen, että tulin valituksi, Tuomas sanoo.