Uusi opas tuo tolkkua tuoteselosteisiin
Tuskailetko sinäkin kaupassa, kun et saa ruokapakkausten tekstistä mitään selvää? Tolkkua tuoteselosteisiin – Näkemisen opas ruokaostoksille-opas pyrkii helpottamaan elintarvikepakkausten lukemista.
Elintarvikepakkausten tihrustaminen lähikaupan hyllyjen välissä on monelle ikävän tuttua puuhaa. Tuotteiden teksti on usein niin pientä tai epäselvää, että lukeminen voi olla vaikeaa.
Välillä ruokapakkausten tutkiminen on melkoista salapoliisityötä. Esimerkiksi parasta ennen-päivämäärä voi olla piilotettuna mitä ovelimpiin paikkoihin, jolloin terävänäköisinkin ostaja kaipaa jo epätoivoisesti suurennuslasia. Samaten tietoja esimerkiksi ainesosista, allergeeneista tai ravintoarvoista voi olla hankalaa löytää.
Juuri ilmestynyt Tolkkua tuoteselosteisiin – Näkemisen opas ruokaostoksille pyrkii helpottamaan elintarvikepakkausten lukemista. Oppaassa jaetaan konkreettisia vinkkejä näkemisen tueksi niin ruokakauppaan kuin verkko-ostoksille.
– Halusimme, että oppaasta saavat vinkkejä kaikki ne, jotka tuskailevat tuoteselosteiden kanssa. Opasta työstettäessä saimme kommentteja siitä, että jo moni työikäinen kokee ruokapakkausten lukemisen vaikeaksi, kun ikänäkö alkaa tehdä tehtävänsä, sanoo projektikoordinaattori Mari Laine Näkövammaisten terveys ja hyvinvointi ry:n Visus-hankkeesta.
– Mutta vähintään yhtä tärkeäksi koimme sen, että oppaassa jaetaan tietoa näkövammaisille tärkeistä apuvälineistä ja-keinoista, Laine sanoo.
Tietoa apukeinoista ja palveluista
Oppaan ensimmäisessä osiossa kerrotaan, millaisista arkisista apukeinoista voi olla hyötyä ruokaostoksilla.
– Oppaassa jaetaan esimerkiksi vinkkejä oikeanlaisen suurennuslasin hankintaan ja avataan valaistuksen merkitystä näkemiselle, Laine sanoo.
Toisessa osiossa avataan teknisiä apukeinoja. Mitä hyötyä älypuhelimesta voi olla ruokaostoksilla? Tai jos ei omista älypuhelinta, onko elintarvikkeiden tuotetietoja mahdollista selvittää etukäteen tietokoneella jo ennen kauppareissua?
Kolmannessa osiossa käsitellään niitä palveluita ja apuvälineitä, jotka auttavat, kun näkö heikkenee esimerkiksi etenevän silmäsairauden vuoksi. Millaisia apukeinoja voi saada osana lääkinnällistä kuntoutusta? Millaisia suurentavia ja lukevia apuvälineitä tänä päivänä on olemassa?
Saavutettavuus edellä
Idea tuoteselosteoppaaseen lähti alun perin Näkövammaisten terveys ja hyvinvointi ry:n Visus-hankkeen sekä Keliakialiiton K65 – Kohdataan gluteenittomasti-hankkeen yhteistyöstä.
Lukemisen helppous ei ole vain mukavuuskysymys. Oikean ja luotettavan tiedon saaminen elintarvikkeista on keskeistä ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille.
– Ei suinkaan ole ihan sama, mitä suuhunsa pistää. Esimerkiksi allergiat tai muut ruoka-ainerajoitteet voivat olla syynä siihen, että ruokaostosten kanssa täytyy olla todella tarkkana, sanoo opasta alkuun saattanut Johanna Lahtinen.
Opas valmistui lopulta monen tahon yhteisponnistuksena. Mukana olivat lisäksi Gerontologinen ravitsemus Gery ry, IBD ja muut suolistosairaudet ry, Näköpiste PolarPrint, Näkövammaisten liitto sekä Vanhustyön keskusliitto. Lisäksi useat muut asiantuntijat antoivat oppaan kehittämiseen arvokkaan panoksensa.
Oppaan graafisen ilmeen on luonut Liisa Lähteenmäki Näkövammaisten liitosta.
– Halusimme, että opas on helppolukuinen ja ymmärrettävä, vaikka paikoin siinä oli käytettävä apuvälineistä teknisiä nimiä. Koimme myös tärkeäksi, että opas tuotetaan saavutettavassa muodossa, joten olemme iloisia, että saimme hyödyntää Liisan asiantuntemusta, Laine sanoo.
Oppaasta on julkaistu pieni painosmäärä. Parhaiten sitä voi kuitenkin selata saavutettavassa pdf-muodossa Vanhustyön keskusliiton sivuilla osoitteessa www.vanheneminen.fi/terveys.