Keskisuomalaiset tekevät retkiä luontoon ja tapahtumiin
Keski-Suomen Näkövammaisten lippulaiva on liikuteltava pimeä kahvila.
Mutta mitä muuta yhdistyksessä tehdään ja ketkä toimintaa pyörittävät?
Keski-Suomen näkövammaiset ry on perustettu vuonna 1956. Jäseniä on tällä hetkellä 482. Yhdistys järjestää toimintaa moneen makuun. Tarjolla on esimerkiksi lukupiiri, kirjoittajapiiri, käsityökerhoja, sokkopingistä ja rentoa yhdessäoloa juttutuvassa. Luontoklubin retket voivat olla pöllönbongausretkiä, tutustumista lähiluontokohteisiin tai retki kirjastoon, missä informaatikko esittelee erilaisia luontoaiheisia teoksia. Musiikin harrastajille ja työikäisille on myös omat ryhmänsä. Välillä varataan liput konserttiin tai jääkiekkopeliin.
Kerhoilemaan pääsee Jyväskylässä, Joutsassa, Jämsässä, Keuruulla, Pihtiputaalla, Viitasaarella ja Ääneseudun kerhossa. Alueen pohjoisosassa kerho pidetään vaihdellen Saarijärvelllä, Karstulassa, Kyyjärvellä, Kivijärvellä tai Kannonkoskella.
Yhdistyksen toimintakeskus on Eeronkadulla lyhyen kävelymatkan päässä Jyväskylän ydinkeskustasta Viitaniemessä Tuomiojärven rantamaisemissa. Siellä työskentelee kuusi työntekijää: toiminnanjohtaja Susanna Turkkila, tiedotusvastaava Mikael Miinala, toimistosihteeri Maarit Kankaanpää, digiohjaaja Doris Hammaren, järjestöavustaja Olavi Harmainen ja kolmivuotisen Oivallus-hankkeen hankevastaava Sari Toikkanen.
– Työtilojemme lisäksi täällä on kerho- ja kokoustilaa, kertoo toiminnanjohtaja Susanna Turkkila.
– Pohjakerroksessa on vielä harrastetila, jossa järjestetään muun muassa käsityökerhoja ja pelataan sokkopingistä. Tilamme ovat idylliset, mutta koska tämä talo on yksi Jyväskylän vanhimmista kerrostaloista, kaikki ei ole täysin esteetöntä. Hyvin olemme kuitenkin pärjänneet.
Tapahtumien ja kerhojen järjestämisessä yhdistys tekee yhteistyötä muun muassa seurakunnan sekä muiden yhdistysten kanssa. Apuna on myös aktiivinen vapaaehtoisten avustajien ryhmä.
– Teemme paljon vaikuttamistyötä. Lippulaivamme on liikuteltava pimeä kahvila. Pakkaamme mahtavan vapaaehtoisten porukkamme kanssa pimennysverhot ja muut tarvikkeet mukaamme ja lähdemme oppilaitoksiin tai työpaikoille pitämään kahvilaa. Olemme aina saaneet innostuneen vastaanoton ja jälkeenpäin paljon kiitosta siitä, miten hyvin kahvilassa käynti on valottanut näkövammaisuutta, Susanna Turkkila kertoo.
Yhdistystoiminta vei mennessään

Sanna Astikainen, 36, muutti 2008 Savonlinnasta Jyväskylään. Tuttava houkutteli hänet mukaan yhdistyksen toimintakeskuksessa järjestettyyn tilaisuuteen.
– Olen siitä lähtien ollut mukana toiminnassa. Aluksi opintojen vuoksi kävin vain silloin tällöin, mutta vähitellen huomasin olevani mukana yhä enemmän. Nyt olen yhdistyksen varapuheenjohtaja ja vedän toimintatiimiämme, Sanna Astikainen naurahtaa.
Astikainen on valmistunut vuonna 2017 suomen kielen opettajaksi erikoistumisalanaan maahanmuuttajat. Viime vuonna hän suoritti yrittäjyyden ammattitutkinnon ja tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto on loppusuoralla. Astikaisen uunituoreen Sanataival Oy -nimisen yrityksen palveluvalikoimaan on tulossa erilaisia etäopetustunteja esimerkiksi suomen kieltä maahanmuuttajataustaisille taksinkuljettajille, helppoa selkokielellä kirjoittamista ja kitaransoiton oppitunteja.
Kiireinen Sanna Astikainen ehtii edelleen toimia aktiivisesti yhdistyksessä.
– Koen yhdistystoiminnan merkitykselliseksi. Juttuhetki ja vertaistuen tarjoaminen voivat joskus kääntää aivan uuden lehden ihmisen elämässä, hän sanoo.