Siirry sisältöön
Airut 2/2025
Kiikarissa

Celian itsenäinen asema on säilytettävä

Seniori-ikäinen mies ja nainen istuvat sohvalla. Miehen sylissä Daisy-kuuntelulaite ja kuulokkeet korvissa. Nainen neuvoo laitteen käytössä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Saavutettavuuskirjasto Celia tuottaa ja välittää ääni- ja pistekirjoja.
Kuva: Celia

Näkövammaisten liitto, Näkövammaisten kirjastoyhdistys, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ja Suomen Kuurosokeat eivät kannata Saavutettavuuskirjasto Celian yhdistämistä Kansallisarkiston ja Varastokirjaston kanssa uudeksi Kansallisarkisto-nimiseksi virastoksi.

Järjestöt toteavat lausunnossaan, että esityksessä ei ole uskottavasti perusteltu Celian yhdistämistä Kansallisarkistoon. Virastouudistuksen tavoitteissa korostuu säästöjen toteuttaminen, mutta toiminnallisten synergioiden esittäminen jää puutteelliseksi.

Myös esityksen vaikutusarviointi on puutteellinen, sillä se ei esimerkiksi sisällä arviota esityksen vaikutuksista vammaisiin henkilöihin.

Myönteistä esityksessä on kirjaus pistekirjoituksen neuvottelukunnan säilyttämisestä. Neuvottelukuntaa ei voi korvata Kansallisarkiston ehdottamalla tavalla pistekirjoituksen tuottajien välisellä sidosryhmäyhteistyöllä, koska neuvottelukunnan tehtävät ovat laajemmat.

Saavutettavuuskirjasto Celialla on vammaisten ihmisten lukemismahdollisuuksien, saavutettavan tiedonsaannin ja opiskelun tuen näkökulmasta keskeinen tehtävä. Ehdotettu yhdistämisratkaisu vaikuttaisi merkittävästi vammaisten ihmisten sivistyksellisten oikeuksien toteutumiseen Suomessa.

Kaksi naista ja mies hymyilevät kukkakimput käsissään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Vuoden avustaja Emmi Kankainen keskellä, elämäntyö avustajana -palkinnon voittaja Päivi Kangas vasemmalla. Vuoden mediateko -palkinnon voittivat Peltsi ja Osmo. Oikealla Mikko "Peltsi" Peltola.
Kuva: Teemu Heikkilä

Emmi Kankainen on vuoden avustaja

Helsingissä Kulttuuritehdas Korjaamolla järjestettiin maaliskuussa kaikkien aikojen ensimmäinen Avustajagaala, joka toi yhteen henkilökohtaiset avustajat ja avun käyttäjät. Myös Näkövammaisten liitto oli mukana gaalassa.

Vuoden avustajaksi valittiin Emmi Kankainen, vuoden positiivarina palkittiin Usko Aputassu, vuoden mediateko -palkinnon voittivat Peltsi ja Osmo ja elämäntyö avustajana -palkinnon voitti Päivi Kangas.

Tapahtuman tarkoituksena oli nostaa esiin henkilökohtaisten avustajien tekemää arvokasta työtä sekä saada näkyvyyttä ja kohottaa alan arvostusta.

Opaskoirapäivänä tulossa yhteiskampanja

Kansainvälistä opaskoirapäivää vietetään vapunaattona 30.4.

Näkövammaisten liitto, Näkövammaisten liiton opaskoirakoulu, Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset, Opaskoirayhdistys, Liikenneturva ja Helsingin jalankulkijat ry kampanjoivat yhdessä turvallisen liikkumisen puolesta.

Kampanja tulee näkymään somessa.

Podcast-nosto: Ikääntyneiden palvelutarpeesta

Millaisia palveluja ikääntyneet näkövammaiset tarvitsevat arjessaan ja millaisia ajatuksia heillä on tulevaisuuden palvelutarpeista?

Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntija Tapio Tiilikainen haastattelee vanhustyön asiantuntija Sanna Piuvaa liiton vuonna 2024 toteuttaman ikääntyneiden näkövammaisten kyselyn tuloksista.

Voit kuunnella jakson SoundCloudista, Spotifysta, Suplasta ja ApplePodcast -palvelusta Näkövammaisten liiton tililtä.

Ikääntyneet on muistettava, kun maailma digitalisoituu

Suomessa yli 300 000 iäkästä on vailla digitaitoja. Lisäksi vähintään yhtä moni ei pysty asioimaan itsenäisesti sähköisissä palveluissa ja välttämättömien tietojen saanti on vaikeutunut. Sellaisetkin iäkkäät, jotka aiemmin ovat pystyneet huolehtimaan itse asioidensa hoidosta, voivat joutua riippuvaisiksi muiden avusta.

Vanhusasiavaltuutettu ja 21 valtakunnallista järjestöä, mukana Näkövammaisten liitto, ovat esittäneet ratkaisuja, joilla ikääntyneiden asemaa voidaan parantaa digitalisoituneessa yhteiskunnassa.

Kansalaisilla tulee olla mahdollisuus asioida kasvokkain tai puhelimitse ja saada tietoa kirjeitse tai muutoin paperisena.

Digitukea perustaitojen oppimisessa ja niiden ylläpidossa on järjestettävä kaikille sitä tarvitseville ikääntyneille.

Lisäksi digipalveluista on tehtävä helppokäyttöisiä ja saavutettavia. Ikääntyneitä tulee myös kuulla palvelujen suunnittelussa.

Kaksi hymyilevää naista pitelee selfiekylttejä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Ota Täydet pisteet -selfie, jos käyt Iiriksessä!
Kuva: Taktiili

Ota Täydet pisteet -selfie!

Jos käyt Iiris-keskuksessa Helsingissä, ota selfie ja jaa se someen!

Ota kuvaan mukaan kohokyltti tai -kyltit, jotka Taktiili-kirjapaino on tehnyt pistekirjoituksen 200-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Toisessa lukee ”Täydet pisteet!” mustatekstillä ja pisteillä, ja toisessa ”10 pistettä ja papukaijamerkki”, jossa ”10” lukee pisteillä ja papukaija on kuvana. Puhekuplan malliset kyltit löytyvät Iiriksen aulan pöydiltä.

Lisää postaukseen aihetunnisteet #TäydetPisteet ja #pistekirjoitus200.

Luku

48 % Näkövammarekisteriin kirjatuista naisista on yli 85-vuotiaita.

Lähde: Näkövammarekisteri