Siirry sisältöön
Airut 2/2025

Suuri osa näkövammaisista kokee elämänlaatunsa heikoksi

Lattialla metallinen ohjauslista. Henkilö tunnustelee listaa valkoisella kepillä. Rajattu sääristä alaspäin. Henkilöstä näkyvät mustat saapikkaat ja sinisten farkkujen lahkeita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Näkövammaisbarometri selvitti Suomen näkövammaisten kokemuksia arjestaan.
Kuva: Laura Oja
Teksti Aatu Komsi

Näkövammaisten liitto on teettänyt historiansa ensimmäisen näkövammaisbarometrin, joka tarjoaa tilastotietoa Suomen näkövammaisten arjesta ja hyvinvoinnista.

Näkövammaisbarometri kertoo, että pistekirjoitusta käyttää joka viides näkövammainen, mutta lisäksi joka kymmenes haluaisi sitä osata. Saamiinsa vammaispalveluihin valtaosa on tyytyväisiä, mutta apuvälineiden osalta monet kokevat niiden hakemisen vaikeaksi ja tarjotut apuvälineet vanhentuneiksi.

Merkittäviä saavutettavuusongelmia digipalveluissa on kohdannut kaksi kolmesta näkövammaisesta. Vaikka valtaosa näkövammaisista käyttää kulttuuripalveluja ja osa myös käy kulttuuritapahtumissa, omaa osallistumista tapahtumiin rajoittavat etenkin vieraassa tilassa liikkumisen vaikeudet sekä ulkopuolisuuden tunne.

Tutkimuksessa kävi myös ilmi, että ison osan näkövammaisista elämänlaatu on kokonaisuutena huolestuttavan heikko. Joka kymmenes näkövammainen arvioi nykyisen elämänlaatunsa huonoksi tai erittäin huonoksi ja lähes joka toinen uskoo arkensa kehittyvän lähivuosina huonompaan suuntaan. Tutkimuksen tehneen Suomen Kyselytutkimuksen mukaan tulokset ovat tältä osin jopa poikkeukselliset ja melko suurella osalla vastaajista on todellinen hätä.

Tavoitteena on, että näkövammaisbarometrin tuloksia voitaisiin hyödyntää Näkövammaisten liiton asiantuntijoiden, tutkijoiden ja päättäjien työn tukena.

Tutkimuksessa tavoitettiin 805 näkövammaista verkkolomakkeella ja puhelinhaastatteluin. Kysymyksiä tutkimuksessa oli vastauksista riippuen 25–35.

Tutkimuksen toteutti Näkövammaisten liiton toimeksiannosta Suomen Kyselytutkimus Oy.