Siirry sisältöön
Airut 3/2025
Terveydeksi!

Ravitsemussuositukset päivitettiin

Erilaisia elintarvikkeita pöydällä: kaurahiutaleita, avokadoa, linssejä, papuja, kananmunia, marjoja, pähkinöitä, kalaa...
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Monticello / Shutterstock.com

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset julkaistiin loppuvuodesta 2024. Niiden myötä suosituksiin tuli päivityksiä, jotka pohjautuvat tutkittuun tietoon.

Teksti Elina Takala

Ravitsemussuositukset perustuvat jo aiemmin julkaistuun Pohjoismaiseen suositukseen (2023).

Ravitsemussuositukset sisältävät sekä ruoka- että ravintoainesuositukset. Ravintoaineiden saantisuosituksiin tuli paljon muutoksia aiempaan verrattuna, kertoo Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Satu Jyväkorpi.

– Ruokasuosituksissa suurin muutos on se, että palkokasvit kuten herneet, pavut ja linssit saivat oman ruokaryhmän proteiinin lähteenä ruokapyramidissa. Ennen ne olivat samassa ryhmässä kasvisten, marjojen ja hedelmien kanssa, Jyväkorpi sanoo.

Uusien suositusten mukaan kasviksia on hyvä nauttia vähintään 500–800 grammaa päivässä, kun vanhojen suositusten mukainen määrä oli vähintään 500 grammaa.

Perusta tutkimusnäytössä

Suositukset on tehty terveysperusteisesti.

– Ravitsemussuositusten tavoite on edistää kansanterveyttä ja ehkäistä ravitsemuksen yhteyteen liittyviä sairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja, eräitä syöpiä ja lihavuutta. Niissä suositellaan ruokia, jotka edistävät kansanterveyttä. Suositellut määrät on määritetty tarkkaan tutkimusnäytön perusteella, Jyväkorpi painottaa.

Kansallisissa suosituksissa ei mennä tarkemmin erityisruokavalioihin, mutta niissä kerrotaan vegaaniruokavaliosta. Allergioista tai sairauksista löytyy tietoa Ravitsemushoitosuosituksesta.

Kasvispainotteisempaa syömistä Kasvispainotteiseen ruokavalioon sisältyy myös lihaa, kalaa, kananmunaa ja maitotuotteita, kun kohtuullistaa niiden määrää. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että kasvispainotteisemmin syöminen on hyväksi terveyden lisäksi ympäristölle.

– Tärkeintä on, että syö terveyttä edistävästi. Kasvispainotteisuus ei kuitenkaan tarkoita vegaaniruokavaliota, Jyväkorpi muistuttaa.

Kalasta olisi hyvä valita kestävästi pyydettyä tai kasvatettua kalaa.

– Kotimaiset järvikalat ja kestävästi kasvatettu kotimainen kirjolohi ovat ympäristön kannalta ulkomaisia parempia vaihtoehtoja, Jyväkorpi vinkkaa.

Ruokavalion laatua koskevat suositukset koskevat kaikkia, mutta tarkentavia väestöryhmäkohtaisiakin suosituksia on ja niitä päivitetään kansallisten suositusten julkaisun jälkeen. Tällä hetkellä päivitetään lapsiperheiden suositusta. Lisäksi laaditaan uutena ruokasuositusta työikäisille.

Ravitsemussuosituksista saa lisätietoa Ruokaviraston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta. Ruokaviraston Elintarvikkeet-välilehden alta löytyy kuluttajille ohjeita, joissa kerrotaan ajankohtaisia asioita muun muassa suosituksista ja tuotteiden takaisinvedoista. Lisäksi sivuilla on tietoa elintarvikkeiden turvallisesta käytöstä.