Siirry sisältöön
Airut 5/2018
Tiedoksi

EU:n vammaiskortti käyttöön toukokuussa

Kaksi esimerkkikuvaa EU:n vammaiskortista, toinen miehen ja toinen naisen kuvalla. Kortti on sininen, siinä lukee isolla "EU Disability Card" ja sen alla lukee sama otsikko pistekirjoituksella.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: vammaiskorttitoimisto

Haku on kaksivaiheinen: ensin pitää hakea oikeus korttiin Kelasta, ja vasta sen jälkeen voi tilata itse kortin.

Vammaiskortti (EU Disability Card) on vapaa­ehtoinen ja maksullinen kortti. Korttia näyttämällä vammainen henkilö voi Suomessa ja muissa EU-maissa osoittaa tuen tarpeensa esimerkiksi matkoilla, tapahtumissa ja erilaisia palveluita käyttäessään.

Vammaiskorttia voivat hakea kaikki, joilla on kunnan tai Kelan myöntämä päätös, joka oikeuttaa kortin saamiseen. Osa päätöksistä oikeuttaa lisäksi A-merkintään, joka kertoo avustajan tai tukihenkilön tarpeesta.

Hakemus lähetetään Kelaan

Lähetä vammaiskorttihakemuksesi Kelaan. Lomakkeen löydät Kelan verkkosivuilta ja osoitteesta vammaiskortti.fi. Paperisia lomakkeita saat myös Kelan palvelupisteistä.

Tilausohjeet tulevat sähköpostiin

Kun Kela on vahvistanut oikeutesi vammaiskorttiin, saat kortin toimittajalta viestin sähkö­postiisi. Viestissä on mukana linkki, jonka kautta pääset tilaamaan kortin.

Ennen tilauksen jättämistä joudut vielä täydentämään tilauslomaketta mm. valokuvallasi. Voit myös lisätä korttiin tuen tarvetta selventäviä symboleita tai QR-koodin. Kortin tilaus vahvistetaan maksamalla sen omakustannehinta. Tämän jälkeen saat kortin postitse.

Kysyttävää?

Kaikissa vammaiskorttia koskevissa kysymyksissä voit olla yhteydessä vammaiskorttitoimistoon osoitteeseen vammaiskortti@kvps.fi tai soittamalla maksuttomaan palvelunumeroon 0800 122 533 (ma–ti klo 9–12, ke klo 12–15).