Siirry sisältöön
Airut 6-7/2018

Suppaus on vapauttava ja meditatiivinen hittilaji

Ylhäältä päin kuvattu kuva miehestä sup-laudan päällä, suurin osa kuvasta on turkoosia merta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

SUP-lautailu eli suppailu on rantautunut Suomeen muutaman viime vuoden aikana. Laji soveltuu erinomaisesti näkövammaisille ja on ainutlaatuisen monimuotoinen harrastus aurinkoisina päivinä.

Teksti Markus Tihumäki
Kuvat Aatu Komsi ja Shutterstock

SUP-lautailu eli stand up paddle boarding on surffilaudan tapaisella laudalla melomista joko istuen, polvillaan, maaten tai seisten. Laudalla voi suorittaa myös hyvää lihaskuntoharjoittelua tai rauhoittavaa joogaa. Laji on hyvin moni- muotoinen ja ottaa mukaansa kaikenkuntoiset vesiliikkujat.

– Suppaus ei edellytä edes sen parempaa kuntoa, koska siinä saa itse päättää tyylin ja vauhdin. Supata voi istualtaankin, toteaa pari kesää suppausta harrastanut Raisa Ticklén.

SUP-lautailu on alun perin kehitetty jo 1960-luvulla Hawaijilla surf-opettajien soveltamana. Nyt se on rantautunut vahvasti Eurooppaan ja myös Suomeen.

Helsinkiläiset näkövammaiset, toiminnallisesti sokea Ticklén sekä vaikeasti heikkonäköiset Jaana Argillander ja Ari-Pekka Saarela ovat jo rakastuneet kesien uuteen hittilajiin.

– Suppaus on todella hieno harrastus niille, jotka tykkäävät olla vedessä ja lähellä luontoa. Sen tuoma kehonhallinnan harjoitus ja tasapainon kehittyminen ovat myös erityisen hyödyllisiä näkövammaisille, Ticklén vakuuttaa.

Argillanderille suppaus tuo mieleen lapsuuden ja puroihin lipumaan laitetut pienet kaarnaveneet. Nyt Argillander on vain itse vekottimen päällä ja ohjailee sitä.

Huippukuntoiselle entiselle paralympiahiihtäjälle SUP-lautailu on rentoutumista, mutta myös kovaa treeniä. Laudan päällä voi kuumana kesäisenä päivänä maata vaikka aurinkoa ottaen, mutta laudalla pystyy hyvin myös haastamaan itseään. Se vaatii vauhdikkaammin meloessa hyvää kehonhallintaa ja keskivartalo- tai reisilihaksia ja halutessaan saa helposti hien pintaan.

– On myös ihanaa, kun voi aistia meren liikkeen ja liikkua siinä mukana niin pinnassa. Kotiseutukin on erilainen mereltä katsottuna. Pienellä, mutta tarkalla putkinäöllä suppaava Saarela unohtaa arjen joella.

– Se on hyvin meditatiivista ja rauhoittavaa.

Näkövammaisille ääretön mahdollisuus

Ticklén ja Argillander eivät kuitenkaan lähtisi yksinään suppaamaan. Sen sijaan paremmin näkevän henkilön seurassa SUP-laudan kanssa melominen on jopa poikkeuksellisen vapauttavaa.

– Olo on todella vapauttava, kun ei tarvitse olla kenessäkään kiinni. Ei tarvitse olla opastusotteessa eikä tandemin kyydissä, vaan kerrankin on helppo liikkua, Ticklén iloitsee.

Molemmat naiset ovat sitä mieltä, että näkevälle on kuitenkin tarvetta. Ystävä tai avustaja kertoo suunnista, tiedottaa mahdollisista veneen tuomista aalloista ja varoittaa kivistä tai matalikoista. Tutussa ja turvallisessa mökki- tai kotirannassa laiturille asetetun äänimajakan avulla lautailu saattaisi onnistua ilman avustajaakin.

– Olen kyllä kuullut lähes sokean miehen suppaavan navigaattorinkin kanssa, Argillander naurahtaa.

Sinänsä vesillä urheilu ei välttämättä vaadi edes uintitaitoa, kunhan on asianmukaisesti varustettu pelastusliiveillä.

– Vettä ei tietenkään voi pelätä, koska laudan kanssa voi hyvinkin kaatua. Lautailun voi tietysti suorittaa myös rannempana eikä syviin vesiin ole pakko mennä, paljon ratsastustakin harrastanut Ticklén sanoo.

– Itse en välttämättä täysin uimataidottomana lähtisi kokeilemaan. Mutta jos joku muu uskaltaa, niin siitä vaan, Argillander sanoo.

Suppaus on edullinen harrastus ympäri Suomen

SUP-välinevuokraamot ja ohjauspisteet ovat levinneet räjähdysmäisesti Suomessa viime aikoina Lautoja ja meloja myydään myös jo yleisesti retkeily- ja vesiurheilutuotteina tavarataloissa. Niitä on myyty kaupoista jopa loppuun räjähtäneen suosion myötä. Harrastus ei ole kallis ja rantojen vuokrapisteistä saa välineet hyvin tunniksi kerrallaan tai vaikka pitemmille retkille. Myös useamman kerran sarjakorttien suosio on lisääntynyt.

Esimerkiksi Helsingin Vuosaaren SUP Station Aurinkolahti tarjoaa välineet tunniksi 15 eurolla, koko vuorokaudeksi 65 eurolla tai kymppikortin (10x2h) satasella. Oulussa puolestaan vuokraamo Lappis SUP tarjoaa välineet viikonlopuksi satasella.

SUP-vuokraamoja löytyy ympäri Suomea. Ensikertalaisille on tarjolla pienen hetken vieviä opastuksia tai SUP-kursseja halun ja tarpeen mukaan.

– Jos kuitenkin haluaa ostaa omat välineet, niin suosittelen ensin  kokeilemaan erilaisia vaihtoehtoja esimerkiksi rantojen vuokrapisteissä. Lautoja löytyy halvempia ja kalliimpia, tasapainoisempia ja haastavampia. Päätöstä on hyvä miettiä oman tarpeen mukaan, Ticklén ohjaa.

Lautoja myydään markkinoilla parista sadasta aina reilusti yli tonnin myyntihintaan. Kokonaisen suppailusetinkin, johon kuuluu lauta, mela, nilkkaan kiinnitettävä laudan karkuremmi ja pelastusliivi, voi kuitenkin saada samalla hintaa.

– Kaikki  välineet hankkiessa  voi  hyvä kokonaisuus olla hintavampi, mutta sen jälkeen kaikki onkin ilmaista, kun Suomen vesistä ei tarvitse maksaa, vuokravälineisiin tyytyvä Ticklén jatkaa.

Vuokraamot myyvät myös aina kauden jälkeen kesän käytössä olleita lautoja. Saarela kertoo hankkineensa kaksi hyvälaatuista ilmatäytettävää lautaa puoleen hintaan Helsingin Töölönlahdella sijaitsevasta Hakuna Matatasta.

Kuvasarja, jossa Raisa Ticklén polvillaan suppilaudalla. Jaana Argillander ja Ari-Pekka Saarela melkein törmäävät toisiinsa, kumpikin seisoo oman suppilautansa päällä, Jaana Argillander seisoo suppilaudallaan, Markus Tihumäki polvillaan suppilaudan päällä.

 

Porukalla nauttimaan kesästä

Paitsi että suppailun voi ottaa ohjelmaan rantalomilla ulkomailla, on se myös nautinto Suomen puhtaissa vesissä ja tuhansien rauhallisten järvien maisemissa.

– Suppailua on helppo harrastaa joissa, järvissä, meressä. Onhan se vähän tyynen ja lämpimän kelin harrastus, mutta kauniiden päivien osuessa kohdalle ehdottoman suositeltava, naiset kannustavat.

Saarela kehuu myös koiriensa suppausintoa.

– Ne ovat innoissaan suppailusta ja kulkeutuvat helposti laudalla mukana.

Suppausta voi harrastaa koko perheen ja isommankin porukan voimin.

– Parasta on se, että tämä on helppo toteuttaa isollekin porukalle. Yksi tai kaksi opasta matkaan ja näkövammaiset porukalla retkeilemään! Ticklén sanoo.

Lähikuvassa näkyy osa suppilautaa vedessä ja melovan miehen pohkeet, jalkaremmi on kiinni toisessa nilkassa.