Siirry sisältöön
Airut 10/2019

Matematiikan merkistö digitaaliseen viestintään

Matemaattisia merkkejä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Teemu Kuusisto

MathMD on on matemaattisten merkintöjen kokoelma digitaaliseen matematiikan ilmaisuun perinteisen kynän ja paperin sijaan. Sitä on helppo kirjoittaa tietokoneen näppäimistöllä ja sillä voi myös tehdä pikaisia muistiinpanoja.

Merkistön on koonnut Braille-neuvottelukunnan toimeksiannosta yliopisto-opiskelija oman tietämyksensä pohjalta peruskoulusta yliopistoon asti ja siksi se voi olla osin puutteellinen, mutta silti suuntaa antava.

Merkistön on todettu käytännössä toimivan ymmärrettävästi luennoitsijoilla ja opiskelijoilla ja soveltuvan hyvin muistiinpanojen, tehtävien ja kokeiden tekemiseen. Merkistöstä hyötyvät lukio- ja yliopisto-opiskelijat sekä lukioon tähtäävät yläasteen oppilaat.

Merkistöön on otettu vaikutteita ohjelmointikielistä, nykyisellään Celian käyttämästä AsciiMathista sekä Latex-ladontakielestä. AsciiMathiin verrattuna MathMD pyrkii tiiviimpään ilmaisuun sekä intuitiivisempaan ymmärrettävyyteen mahdollisuuksien rajoissa. MathMD on huomattavasti yksinkertaisempaa kirjoittaa kuin ulkoasukeskeinen Latex, joka tulee vastaan viimeistään yliopistossa ja jota käytetään yleisesti luonnontieteiden julkaisuissa.

Merkistö on julkaistu ohjelmistokehittäjien suosimassa GitHub-verkkopalvelussa, jossa merkintöjä voi jatkokehittää yhteisöllisesti.

Merkistöjen GitHub-etusivu löytyy osoitteesta github.com/hlub/MathMD.

Ajantasaisin suomenkielinen ja täysin tekstipohjainen kuvaus merkinnöistä löytyy samalta sivulta kohdasta Documentations – Quick reference in Finnish.