Räppi vei Artun
Arttu Rantanen, 19, on helsinkiläinen heikkonäköinen aloitteleva räppäri, jolle musiikki on antanut paljon. Merkonomiksi opiskeleva nuori haluaa kehittyä rap-artistina.
Arttu Rantanen syntyi Helsingin Kalliossa 18. päivä elokuuta vuonna 2000. Tuolloin oli tiedossa, että vastasyntyneellä pojalla on näkövammainen setä ja isosisko. Pian selvisi, että myös poika sairastaa harvinaista hyperornitinemiaa eli HOGA-tautia, silmän verkkokalvon pyörörappeumaa. Tauti johtaa sokeuteen.
19 vuotta myöhemmin Hermannissa, Sörkän vankilan lähistöllä asusteleva Arttu Rantanen avaa lapsuuttaan.
– Olen elänyt elämäni Helsingissä. Harrastin pienen hetken karatea ja sählyä. Soittelin kosketinsoittimia ja rumpuja pari vuotta. Koulussa kävin, mutta en menestynyt. Lapsilla on usein haaveita, että musta tulee isona lentäjä tai rekkakuski, mutta mulla ei koskaan ole ollut mitään ajatusta siitä, mitä haluaisin olla.
Aleksis Kiven peruskoulun käynyt nuori mies siirtyi yhdeksännen luokan jälkeen kymppiluokalle Pasilan peruskouluun ja sieltä vielä valmentavalle linjalle silloiseen Keskuspuiston ammattiopistoon, nykyiseen ammattiopisto Liveen kaksi vuotta sitten.
– Valmentavalla mulla ei ollut mitään motivaatiota ja intoa opiskella, joten jäin vielä toiseksikin vuodeksi linjalle. Opettaja sanoi mulle vielä sen jälkeenkin, että et välttämättä tule pääsemään mihinkään jatko-opiskelupaikkaan, mutta olen halunnut osoittaa, että musta on johonkin.
Musiikki iso osa arkea
Näkövammansa vuoksi hämäräsokea mutta hyvän liikkumisnäön omistava Arttu Rantanen on elänyt pienestä pitäen musiikkiarjessa jo isänsäkin kautta.
– Isä Harri on ollut mulle iso esikuva lapsena. Faija on basisti ja olen hänen kanssaan päässyt keikoilla backstagelle. Mulle on ollut iso juttu saada tutustua isoihin artisteihin ja oon kuunnellut paljon faijan musaa.
Harri Rantanen oli vuonna 2008 Suomen 20. eniten levyttänyt muusikko. Hän on esiintynyt muun muassa Nylon Beatin ja Paula Koivuniemen yhtyeissä.
– Yksi suurimmista jutuista oli, kun faija otti mut pienenä mukaan Paula Koivuniemen keikalle ja sain istua samassa autossa tähtiartistin kanssa. Kun saa jutella vapaasti ison nimen kanssa, tulee jotenkin niin lähelle sitä elämää. Oli upeaa päästä kokemaan tällaista.
Nyt musiikki on ottanut Artun otteeseensa. Hän on viime vuodet kuunnellut räppiä, niin suomalaista kuin amerikkalaistakin. Ehdottomia idoleita hänelle ovat yhdysvaltalaiset Eminem ja G-Eazy, suomalaisista Gasellit ja Paperi T.
Rap-musiikki vei Arttu Rantasen lopullisesti vuonna 2014, kun hän oli 14-vuotias. Hän kuunteli paljon kaverin kanssa räppiä ja heillä oli tapana heittää covereita biisien päälle ja fiilistellä niitä. Tieto levisi eteenpäin ja samana vuonna Rantasta pyydettiin testaamaan omia rap-taitojaan Nuorisokeskus Happeen Track Factory -työpajaan.
Mahdollisuudesta hämmentyneenä Rantanen pohti tilaisuutta hetken, mutta lähti sitten mukaan.
– Olin, että totta kai tilaisuus pitää käyttää. Pääsin kirjoittamaan ensimmäiset sanoitukset ja vetää ne valmiin taustan päälle.
– Tuosta hetkestä eteenpäin en ole halunnut tehdä muuta kuin musaa.
Palo musiikkiuralle
Vuonna 2017 Arttu Rantanen lähti Tikkurilan kirjastolle äänittämään studiobiisejä tädin vinkkaamana.
– Tällä hetkellä olen itse sanoittanut muutamia biisejä. Ensimmäisen tein peruskoulun jälkeen ja ensimmäinen tekijänoikeuksilla merkitty kappale on Hyvä jäbä vuodelta 2018, jossa mua auttoi räppäri Kevin Tandu. Sen jälkeen on tullut lisää muutama, jotka oon päässyt esittämään keikoilla.
Idolsin alkukarsinnoistakin kesällä 2018 jatkoon selvinnyt Arttu Rantanen kantaa tällä hetkellä artistinimeä AreRaidén. Nimi on isän puolen sukunimi, joka käännettiin myöhemmin Rantaseksi.
– Kun äiti heitti nimen, tiesin heti, että se on se. Siitä nimestä tunnistan itseni.
Rantasen kanssa jutellessa huomaa, että fiksu nuori mies on löytänyt itsensä räppärinä.
– Räppi on ottanut mut osakseen, mutta sen lisäksi haluan panostaa ammattiin. Sain kesällä opiskelupaikan merkonomilinjalta ja näytin sillä entisille opettajilleni, että sanotte mitä sanotte, mä meen eteenpäin. Haluan saada ammatin ja sitä kautta työn. Musa on mulle tärkeää, mutta tiedän, että hyvin harvat suomalaiset räppärit tekevät siitä itselleen ammatin. Jos jonain päivänä saan siitä itselleni työn, otan sen ilomielin vastaan.
Arttu Rantanen näkee merkonomiopinnoissaan hyödyn myös musiikkiuran kannalta: markkinointi, myyntityö ja asiakaspalvelu kuuluvat kuvioon.
Kovaa vauhtia eteenpäin puskeva räppäri nauttii tällä hetkellä täysillä elämästään.
– On hyvä tunne, kun tietää mitä haluaa. Hain pitkään itseäni. Nyt perhe ja sukulaiset ovat innoissaan tukemassa. Viime kesänä esiinnyin muun muassa Cross Over -festareilla sekä Keski-Suomessa Kyyjärven 90-vuotisjuhlilla.
– Kyyjärven keikka on mun elämän tähänastinen highlight. Pääsin lämppäämään Jukka Poikaa lähes 1000 ihmiselle. Hetki, kun annat kaikkesi ja kuulet sen taputusten ja vislausten määrän, on jotain nostalgista!
Syvällisesti biisien sanoituksia pohtivan ja musauutisia päivittäin seuraavan AreRaidénin biisien sanat eivät tule hehkuttamaan häntä itseään, sillä Rantanen ei pidä ylimielisestä räpista.
AreRaidénin livevetoja löytyy jo YouTubesta, mutta hän on luvannut itselleen, että saa masteroidun biisin purkkiin ja Spotifyhyn. Sen lisäksi hän unelmoi omasta tuottajasta, joka voisi olla avuksi kaikessa musan tekemisessä, sen julkaisussa ja keikkajärjestelyissä.
– Elän elämää musiikin kautta. Jos tulee musan puolelta tarjouksia erilaisiin yhteistyökuvioihin, haluan aina sanoa kyllä. Cross Over -esiintymisen myötä mua pyydettiinkin fiittaamaan levylle ja olen erittäin innoissani ensimmäisestä levynauhoituksesta, Rantanen sanoo.
Artun kappaleet Sä oot hyvä jäbä ja Keitä me oikein ollaan löytyvät YouTubesta hakusanalla Areraiden.