Siirry sisältöön
Airut 12/2019

Ennätysnäkyvä Sokeain viikko

Kuvakaappaus ohjelmasta. Baarman puhuu. Ruudulla lukee "VIeraana Marina Baarman", "Näkövamman takana on ammattitaitoinen, koulutettu ihminen".
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Työelämäneuvoja Marina Baarman vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Näkövammaiset ja näkövammaistyö sai hyvän näkyvyyden Sokeain viikolla marraskuussa. Näkyvyyttä saatiin joukkoliikenteessä, medioissa ja yleisötapahtumissa.

Sokeain viikon teemana oli tänä vuonna Näkövammaisten liiton teeman mukaisesti Kohtaamisia, joka joukkoliikenteen mainoskampanjassa näkyi iskulauseella ”On vaikea nähdä, kuka tarvitsee apua. Kysy.” Mainoskampanja toteutettiin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Vaasassa.

Kaksikielinen kampanja toteutettiin yhteistyössä Förbundet Finlands Svenska Synskadaden (FSS) kanssa.

Ylen toimittaja, Anneli Iltanen ja opaskoira Nelli. Taustalla Sokeain viikon roll-up.
Ylen toimittaja haastattelee Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaisten puheenjohtajaa Anneli Iltasta Isossa Omenassa.

Joukkoliikenteen lisäksi kampanja näkyi viikon ajan NKL:n ja FSS:n Twitterissä ja Facebookissa.

Sokeain viikon yleisötapahtuma järjestettiin liikenteen solmukohdassa, vilkkaassa kauppakeskuksessa, Espoon Isossa Omenassa. Iiris-keskuksessa puolestaan juhlistettiin Sokeain viikolla 100-vuotiasta Annansilmät-Aittaa.

Viikon aikana Iiris-keskuksen aulatilassa paljastettiin myös Ateneumin taidemuseolta lahjoituksena saatu moniaistinen Haavoittunut enkeli -maalaus.

Sokeain viikon merkittävin vierailu oli työministeri Timo Harakan käynti Iiris-keskuksessa. Ministerin tapasivat Näkövammaisten liiton ja Suomen kuurosokeiden edustajat. Harakalle luovutettiin näkövammaisten ja kuulonäkövammaisten työllistymiseen liittyviä ehdotuksia sisältävä paperi.

Alueellisia yleisötapahtumia oli Raumalla, Lahdessa, Kotkassa, Seinäjoella, Tampereella, Oulussa, Varkaudessa, Jyväskylässä ja Kuopiossa.

Näkövammaisaiheet olivat myös eri medioissa esillä. MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa haastateltiin Näkövammaisten liiton työelämäpalveluiden työelämäneuvojaa Marina Baarmania. YLE Puhe Helsinki lähetti suorana Iso Omenan tapahtumasta ohjelmaa ja paikalla oli myös ruotsinkielisen YLE Puheen toimittaja. Näkövammaisaiheista uutisoi laajemmin muun muassa Maaseudun Tulevaisuus, Apu ja Iltalehti.

Sokeain viikkoa vietetään perinteisesti marraskuun toisella viikolla. Sokeain viikko, Blindveckan, on kotoisin Ruotsista ja Tanskasta, mistä se levisi Suomeen 1920-luvun alussa Sokeainpäivät-nimellä.

Sokeain viikko on meillä järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1921 muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.

Rollupissa mustavalkoinen kuva naisen kasvoista. Naisen toisen silmän päällä on lätkä, jossa lukee "On vaikea nähdä,". Alempana teksti jatkuu "kuka tarvitsee apua. KYSY." Vieressä on näkövammaismerkki. Alla on NKL:n ja FSS:n logot.
Sokeain viikon kampanjailmeen toteutti mainostoimisto SMOY.
Iiriksen ravintolasalissa ihmisiä istuu pöydissä ja Simo Parviainen pitää puhetta.
Annansilmät-Aitta järjesti satavuotisjuhlat Iiriksessä 14.11.
Kuvakaappaus ohjelmasta. Taustan screenillä kuva näkövammaisesta menossa bussiin ja teksti "Sokeain viikko 2019".
Sokeain viikosta kerrottiin MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Ihmisiä kumartuneena tutkimaan opaskoiran valjaita.
Isossa Omenassa oli vetonaulana myös opaskoira.
Iiriksen takkahuoneen pöydän ääressä mm. Timo Harakka, työllisyyspäällikkö Taru Tammi, puheenjohtaja Sari Loijas.
Ministeri Harakka vieraili Iiriksessä 14.11.