Siirry sisältöön
Airut 12/2019
Kiikarissa

Kosketeltava Haavoittunut enkeli Näkövammaisten liitolle

Haavoittunut enkeli -maalauksen näköiskuva seinällä ja edessä pöydällä tunnusteltavia lasilevyjä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Enkeli-teos koostuu Haavoittunut enkeli -maalauksen näköiskuvasta, lasilevyistä, joilla on kohokuvia, ja puolen tunnin mittaisesta äänitteestä.
Kuva: Marika Mäkinen

Ateneumin taidemuseo on lahjoittanut Näkövammaisten liitolle moniaistisen Enkeli-kokonaisuuden Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -maalauksesta. Teos julkistettiin Sokeain viikolla marraskuussa Helsingissä Iiris-keskuksessa.

Hugo Simbergin maalaus Haavoittunut enkeli vuodelta 1903 on Suomen taiteen rakastetuimpia teoksia. Maalauksessa kaksi pikkupoikaa kantaa enkeliä paareilla halki riisutun maiseman. Enkelin vasemmassa siivessä on verta, ja hänen silmiensä peittona on valkoinen side.

Iirikseen lahjoitetty teos on suunniteltu varta vasten sokeille ja heikkonäköisille. Kosketukseen ja ääneen perustuvan menetelmän on kehittänyt kroatialainen taidehistorioitsija ja -kasvattaja Nataša Jovičić.

Päivyri joulu-tammikuu

Maailman pistekirjoituspäivä 4.1.

Vammaisuutta ihannoimatta voin sanoa, että olen näkövammani vuoksi oppinut valtavasti, tutustunut hienoihin ihmisiin ja ollut mukana vaikka missä. Vammautumisen kautta on tullut paljon tärkeitä ystäviä ja kontakteja.

Sokeutunut Olli Kytöviita Iltalehdessä.

Kuvakaappaus videolta. Opas ja näkövammainen kävelevät metsässä peräkkäin kävelysauvat käsissä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Miten metsässä opastetaan?

Luonto kaikille -hanke ja Näkövammaisten liitto ovat tehneet yhteistyössä ohjevideon näkövammaisen opastamisesta luonnossa. Video on suunnattu erityisesti näkövammaisten avustajille ja luontomatkailuyrittäjille. Videon vinkkien avulla opastaminen luontoympäristössä helpottuu niin avustajan kuin avustettavankin näkökulmasta.

Video löytyy YouTubesta hakusanoilla Näkövammaisten opastaminen luonnossa.

Vanha mies lukee sanomalehteä suurennuslasilla. Piirroskuva.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Pikepicture / shutterstock

Vanhuuden raihnaisuutta vai näkövammaa?

Rekisteröityjen näkövammaisten keski-ikä Suomessa on 79 vuotta. Myös ikääntyneiden näkövammautumisessa on kyse vammaisuudesta, vaikkei tätä aina ymmärretä. Näkövammaisten liiton podcastissa Ikääntyminen ja näkövamma ovat keskustelemassa näkövammainen ikäihminen Maija Leena Akiala, vanhustyön asiantuntija Arja Törnroos ja optikko Tuula Kääriäinen Näkövammaisten liitosta. Keskustelua johdattelee sosiaaliturvapäällikkö Laura Tolkkinen.

soundcloud.com/nakovammaistenliitto

Rosanna Fellman
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Runoilija Rosanna Fellman sai Vimma-palkinnon.
Kuva: Niklas Sandström

Vimma-palkinto Rosanna Fellmanille

Kynnys ry on myöntänyt vammaiskulttuuripalkinto Vimman runoilija Rosanna Fellmanille. Fellman saa Tukilinja-säätiön lahjoittaman 5000 euron työskentelyapurahan. Fellmanin (s. 1995) esikoisteos Strömsöborna tuo omaperäisen ja yhteiskunnallisesti kantaaottavan äänen runouden kentälle. Fellman käsittelee niin autismia, normaaliutta ja epänormaaliutta suoraan, humoristisesti ja taitavalla kielellä.

Kunniamaininnan sai musiikkiteatteriesitys I det stora landskapet ja Kreisi-Vimma-kunniamaininnan räppäri MC Cepari eli Mika Leminen.

Ilotulitteita yötaivaalla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Pixabay

Ilotulite-kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle

Kansalaisaloite ilotulitteiden haittojen vähentämiseksi on luovutettu eduskunnalle. Rajat räiskeelle -aloitteen allekirjoitti 4.12.2018–4.6.2019 välisenä aikana 65 491 suomalaista ja 50 000 kannattajan määrä ylittyi jo ensimmäisen kuukauden kuluessa.

Aloitteessa ehdotetaan, että F2- ja F3-luokkiin kuuluvien viihdekäyttöön tarkoitettujen pyroteknisten tuotteiden myyntiä ja käyttöä rajoitetaan.

Läpi mennessään laki tulisi voimaan jo ensi vuonna. Itse kielto tulisi voimaan siirtymäajan jälkeen vuoden 2022 alussa.

Aloitteen takana on viisitoista terveys-, potilas- ja vammais- sekä eläinjärjestöä, mukana Näkövammaisten liitto ja Opaskoirayhdistys.

Jääkiekkomaalivahteja, joilla on punaiset Kanadan pelipaidat päällä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Suomalaiset näkövammaiset pääsivät kokeilemaan näkövammaisjääkiekkoa Kanadassa syksyllä 2018.
Kuva: Samuli Harjunen

Näkövammaislätkää Pajulahdessa

Paralympiaurheilijat Antti Latikka ja Markus Tihumäki järjestävät tammi-helmikuussa Pajulahden liikuntakeskuksessa Suomen ensimmäisen näkövammaiskiekkoleirin yhteistyössä tukijoidensa Kansainvälinen näkövammaisjääkiekkoliiton IBIHF:n, Sokeain lasten tukisäätiön, Suomen Näkövammaissäätiön ja Annanpura Oy:n kanssa.

Mallia Suomen näkövammaislätkään on haettu Amerikasta. NHL-seurat Chicago Blackhawks, Pittsburgh Penguins, St. Louis Blues sekä Minnesota Wild ovat perustaneet seuratoimintansa yhteyteen näkövammaisten jääkiekkojoukkueen.

Leirin mainos ja ilmoittautumisohjeet Ilmoitukset-osiossa.