Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 12/2019
Pääkirjoitus

Yhdenvertaisuus koskee kaikkia ihmisiä

Päätoimittaja Marika Mäkinen valkoisessa paidassa turkoosin seinän edessä. Kuvaan tulee pehmeä ja raikas luonnonvalo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksen seinillä on Syrjinnästä vapaa alue -kylttejä kertomassa siitä, että liitossa halutaan suhtautua syrjinnän vastaiseen toimintaan ja yhdenvertaisuuden edistämiseen vakavasti. Kylteillä halutaan viestiä, että talon jokainen työntekijä, asiakas tai talossa vieraileva voi kokea olevansa yhdenvertaisessa asemassa. Syrjinnästä vapaa alue -kyltti velvoittaa meitä huolehtimaan siitä, että noudatamme nollatoleranssia kaikenlaista suvaitsemattomuutta, syrjintää ja kiusaamista kohtaan.

Liitto ja sen jäsenyhdistykset tekevät työtä yhdenvertaisen Suomen puolesta. Koska kysymys on näkövammaistyöstä, liiton erityinen tehtävä on puolustaa ja edistää näkövammaisten ihmisten oikeuksia ja osallisuutta. Laajemmassa mittakaavassa yhdenvertaisuudessa on kysymys siitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja että tunnustetaan ihmisoikeuksien kuuluvan kaikille, kaikkialla ja kaikkina aikoina.

Yksi liiton keskeisistä arvoista on oikeudenmukaisuus. Oikeudenmukaisessa ja yhdenvertaisessa Suomessa esimerkiksi ihmisen ikä, syntyperä, ihonväri, vamma, uskonnollinen tai poliittinen vakaumus tai seksuaalinen suuntautuminen eivät saa vaikuttaa hänen mahdollisuuksiinsa kouluttautua, saada työtä ja palveluja ja elää arkea ilman pelkoa tai syrjintää.

Yhteisö, jossa on monenlaisia ihmisiä, on vahva. Tiukan paikan tullen sen mahdollisuudet selviytyä ovat suuremmat kuin sellaisen yhteisön, joka perustuu samankaltaisuudelle. Erilaisuus on oikeasti voimavara.

Runsaan viikon kuluttua Suomi hiljentyy joulun viettoon. Itselleni se tarkoittaa hetken hengähdystä läheisten kanssa työntäyteisen syksyn jälkeen. Jatketaan vuoden vaihteen jälkeen työtä yhdenvertaisen, turvallisen ja oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta!

Hyvää joulua ihan kaikille.