Siirry sisältöön
Airut 3/2019

Eila Huhtilainen in memoriam

Mustavalkoisessa kuvassa Eila Huhtilainen vuonna 2005. Hänellä on vaaleat lyhyet hiukset ja silmälasit sekä päättäväinen ilme.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Näkövammaisten Kulttuuripalvelu

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun pitkäaikainen toiminnanjohtaja Eila Huhtilainen nukkui pois 21.9.2018 pitkään sairastettuaan. Eila oli Näkövammaisten kulttuuripalvelun palveluksessa vuosina 1972–2005 ensin yhdistyksen sihteerinä ja sitten pitkäaikaisena toiminnanjohtajana.

Eila syntyi Iisalmessa vuonna 1944 perheen esikoisena. Poliisi­isän työn myötä perhe muutti ensin Juankoskelle ja sitten Kaaville.

Nuorena Eila työskenteli jonkin aikaa Vaalialan keskuslaitoksessa kehitysvammaisten parissa, mistä heräsi kiinnostus vammaisten elämää kohtaan. Näkövammaistyöhön Eila tuli pääsihteeri Arvo Karvisen palkattua hänet kirjapainon johtajan Eero Vartion sihteeriksi. Liitosta Eila siirtyi sitten silloisen Sokeain Henkinen työ ry:n (nykyinen Näkövammaisten Kulttuuripalvelu) sihteeriksi.

Kulttuuripalvelussa Eila palveli sisulla ja sydämellä. Niin Kulttuuripalvelun 70­ ja 80­lu­vun hyvät vuodet kuin alkaneen vuosituhannen taloudellisesti vaikea aika kuljettiin hänen luotsaamanaan.

Eila oli järjestöihminen sormenpäitään myöten. Luottamustoimien luettelo on kunnioitettava: hän toimi pitkään Keravan kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksessa, Keravan seurakunnan kirkkovaltuustossa, seurakuntaneuvostossa ja seurakunnan taloudellisessa neuvostossa. Tuusulan käräjäoikeuden lautamiehenä hän oli 14 vuoden ajan ja sai herastuomarin arvon vuonna 2005.

Eilan tunteneet luonnehtivat häntä sanavalmiiksi, päättäväiseksi ja hyvin vastuuntuntoiseksi. Hän oli hyvällä tavalla suorapuheinen niin, että hankalistakin asioista voitiin keskustella reilusti ja vastapuolta kunnioittaen. Eilan henkisenä perintönä meille jäivät rohkeus, peräänantamattomuus, sitoutuminen ja vahva sosiaalinen omatunto.

Vaikka järjestötoiminta, jos mikä on tiimityötä; merkitsee yhden aktiivisen ja vahvan vaikuttajan elämän päättyminen myös yhden aikakauden päättymistä.

Eilaa jäivät kaipaamaan omaisten lisäksi laaja ystävien, työtovereiden ja järjestöväen joukko.

Mikko Ojanen

Kirjoittaja oli Näkövammaisten kulttuuripalvelun puheenjohtajana vuosina 2004–2005 ja muissa yhdistyksen luottamustehtävissä 1970- ja 2000-luvulla.