Siirry sisältöön
Airut 9/2019
Kiikarissa

Ikärappeumaan kehitteillä uusi hoitokeino

Lähikuva ikääntyneen naisen silmästä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä Maculaser-lämmityshoito perustuu silmänpohjan pigmenttisolukerroksen lämmittämiseen lähi-infrapunalaserilla. Tavoitteena on pysäyttää silmänpohjan ikärappeuman kehittyminen jo sen varhaisiin vaiheisiin ja estää sen eteneminen kuivaan tai kosteaan muotoon.

Hoitoja annetaan muutaman kuukauden välein, ja yksi hoitokerta kestää noin minuutin.

Laitetta testataan parhaillaan, ja tavoitteena on, että se tulisi silmälääkäreille testikäyttöön ensi vuoden aikana.

Lähes viidenneksellä maailman 200 miljoonasta silmänpohjan ikärappeumaa sairastavasta ihmisestä sairaus etenee näölle haitalliseen myöhäiseen vaiheeseen. Silmänpohjan ikärappeuman kosteaa muotoa voidaan hoitaa lääkepistoksilla, mutta neljällä viidestä myöhäisvaiheen ikärappeuma on kuivaa muotoa, johon ei ole hoitoa.

(Lähde: Aalto-yliopisto)

Minulle ei ole räyhätty suoraan päin naamaa, mutta joskus ihmisten huono päivä voi purkautua minuun niin, että he mulkoilevat, tiuskivat tai ohittavat minut ahtaissa paikoissa. Toivoisin ihmisten kunnioittavan sitä, että joudun liikkumaan apuvälineillä.

CP-vammainen Salla Saukkoriipi Yle Uutisissa

Päivyri syys-lokakuu

Maailman näköpäivä 12.10.

Emojit: valkoisen kepin käyttäjä ja vaalea labradorinnoutaja -opaskoira.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Tulossa uusia emojeita

Apple lanseeraa 59 uutta emojia. Uutuuslistalla on muun muassa ruokaan, aktiviteetteihin ja ihmisiin liittyviä emojeita.

Parisuhdetta merkitsevä emoji laajenee. Käyttäjät voivat valita vapaasti sukupuolten ja ihonvärien väliltä. Yhdistelmiä on 75.

Tulossa on myös uusia vammaisuuteen liittyviä emojeita, esimerkiksi opaskoira, pyörätuoli, proteesi, kuulolaite sekä keppiä käyttävä sokea henkilö.

Uusia eläinemojeita ovat laiskiainen ja oranki ja aktiviteetteja muun muassa liitovarjo sekä leija. Uusi naamaemoji kuvaa haukotusta.

Applen lisäksi uudet emojit tulevat myös Androidille hieman erinäköisinä.

Silmälääkäri ja silmien tutkimiseen käytettävä laite.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

Retinitis-päivää vietetään Tampereella

Kansainvälistä retiniitikon päivää vietetään 21.9. Tampereella Scandic Tampere City -hotellissa. Tilaisuudessa jaetaan ajankohtaista tutkimustietoa Suomesta ja maailmalta. Lisäksi esillä on apuvälineitä.

Perinnöllistä silmänpohjan rappeumaa sairastavia on Suomessa viitisen tuhatta. Perinnöllisiin silmänpohjan rappeumiin kuuluu useita oireiltaan ja etenemiseltään vaihtelevia silmäsairauksia.

Suomessa retinitis-sairauksia potevien oikeuksia valvoo vuonna 1973 perustettu Retina ry. Yhdistys myös edistää ja seuraa tutkimusta ja hoitoa ja toimii vertaistukea tarjoavana yhteisönä.

Sinein Lego-palikka.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

Legojen rakennusohjeita saavutettavasti

Lego on parantanut saavutettavuuttaan ja alkanut tarjota nettisivuillaan rakennelmien kokoamisohjeita tekstimuotoisena. Näkövammaiset voivat kuunnella ohjeet sivuilta puheena tai lukea pistenäytöllä. Sivulta löytyy tällä hetkellä neljän Lego-pakkauksen kokoamisohjeet, ja lisää on tulossa.

Ohjeet löytyvät osoitteesta legoaudioinstructions.com.

Vuoden vapaaehtoinen -logo
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Haussa Vuoden vapaaehtoinen

Kansalaisareena etsii henkilöä, joka esimerkillään inspiroi muita vapaaehtoistoimijoita. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä.

Vuoden vapaaehtoinen voi olla pitkän linjan vapaaehtoistoimija tai uusi tulokas. Hän voi olla kantava voima, kekseliäs kehittäjä tai ansioitunut ja aktiivinen vapaaehtoinen. Ehdotusaika päättyy 21.9.2019.

Ehdotuksista suoritetaan yleisöäänestys 30.9.–27.10. Raati valitsee Vuoden vapaaehtoisen kymmenestä parhaasta. Tulos julkistetaan Vapaaehtoisten päivänä 5.12.2019.

Ehdotukset: www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen