Ikärappeumaan kehitteillä uusi hoitokeino
Aalto-yliopiston tutkijoiden kehittämä Maculaser-lämmityshoito perustuu silmänpohjan pigmenttisolukerroksen lämmittämiseen lähi-infrapunalaserilla. Tavoitteena on pysäyttää silmänpohjan ikärappeuman kehittyminen jo sen varhaisiin vaiheisiin ja estää sen eteneminen kuivaan tai kosteaan muotoon.
Hoitoja annetaan muutaman kuukauden välein, ja yksi hoitokerta kestää noin minuutin.
Laitetta testataan parhaillaan, ja tavoitteena on, että se tulisi silmälääkäreille testikäyttöön ensi vuoden aikana.
Lähes viidenneksellä maailman 200 miljoonasta silmänpohjan ikärappeumaa sairastavasta ihmisestä sairaus etenee näölle haitalliseen myöhäiseen vaiheeseen. Silmänpohjan ikärappeuman kosteaa muotoa voidaan hoitaa lääkepistoksilla, mutta neljällä viidestä myöhäisvaiheen ikärappeuma on kuivaa muotoa, johon ei ole hoitoa.
(Lähde: Aalto-yliopisto)
Minulle ei ole räyhätty suoraan päin naamaa, mutta joskus ihmisten huono päivä voi purkautua minuun niin, että he mulkoilevat, tiuskivat tai ohittavat minut ahtaissa paikoissa. Toivoisin ihmisten kunnioittavan sitä, että joudun liikkumaan apuvälineillä.
CP-vammainen Salla Saukkoriipi Yle Uutisissa
Päivyri syys-lokakuu
Maailman näköpäivä 12.10.
Tulossa uusia emojeita
Apple lanseeraa 59 uutta emojia. Uutuuslistalla on muun muassa ruokaan, aktiviteetteihin ja ihmisiin liittyviä emojeita.
Parisuhdetta merkitsevä emoji laajenee. Käyttäjät voivat valita vapaasti sukupuolten ja ihonvärien väliltä. Yhdistelmiä on 75.
Tulossa on myös uusia vammaisuuteen liittyviä emojeita, esimerkiksi opaskoira, pyörätuoli, proteesi, kuulolaite sekä keppiä käyttävä sokea henkilö.
Uusia eläinemojeita ovat laiskiainen ja oranki ja aktiviteetteja muun muassa liitovarjo sekä leija. Uusi naamaemoji kuvaa haukotusta.
Applen lisäksi uudet emojit tulevat myös Androidille hieman erinäköisinä.
Retinitis-päivää vietetään Tampereella
Kansainvälistä retiniitikon päivää vietetään 21.9. Tampereella Scandic Tampere City -hotellissa. Tilaisuudessa jaetaan ajankohtaista tutkimustietoa Suomesta ja maailmalta. Lisäksi esillä on apuvälineitä.
Perinnöllistä silmänpohjan rappeumaa sairastavia on Suomessa viitisen tuhatta. Perinnöllisiin silmänpohjan rappeumiin kuuluu useita oireiltaan ja etenemiseltään vaihtelevia silmäsairauksia.
Suomessa retinitis-sairauksia potevien oikeuksia valvoo vuonna 1973 perustettu Retina ry. Yhdistys myös edistää ja seuraa tutkimusta ja hoitoa ja toimii vertaistukea tarjoavana yhteisönä.
Legojen rakennusohjeita saavutettavasti
Lego on parantanut saavutettavuuttaan ja alkanut tarjota nettisivuillaan rakennelmien kokoamisohjeita tekstimuotoisena. Näkövammaiset voivat kuunnella ohjeet sivuilta puheena tai lukea pistenäytöllä. Sivulta löytyy tällä hetkellä neljän Lego-pakkauksen kokoamisohjeet, ja lisää on tulossa.
Ohjeet löytyvät osoitteesta legoaudioinstructions.com.
Haussa Vuoden vapaaehtoinen
Kansalaisareena etsii henkilöä, joka esimerkillään inspiroi muita vapaaehtoistoimijoita. Palkinnon saaja toimii seuraavan vuoden ajan vapaaehtoistoiminnan lähettiläänä.
Vuoden vapaaehtoinen voi olla pitkän linjan vapaaehtoistoimija tai uusi tulokas. Hän voi olla kantava voima, kekseliäs kehittäjä tai ansioitunut ja aktiivinen vapaaehtoinen. Ehdotusaika päättyy 21.9.2019.
Ehdotuksista suoritetaan yleisöäänestys 30.9.–27.10. Raati valitsee Vuoden vapaaehtoisen kymmenestä parhaasta. Tulos julkistetaan Vapaaehtoisten päivänä 5.12.2019.
Ehdotukset: www.kansalaisareena.fi/vapaaehtoinen