Siirry sisältöön
Airut 9/2019

Lisäys Kysy asiantuntijalta -vastaukseen

satasen seteleitä taiteltuna auton muotoon.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Shutterstock

Airut 8:ssa oli autoveroa koskeva kysymys, jonka vastaus oli puutteellinen. Tässä vielä täydennystä vastaukseen:

Päätöksen autoveron palauttamisesta voi hakea myös ennakkoon. Ennakkopäätös ei sido ostamaan autoa eikä tiettyyn automerkkiin. Henkilö saa vain varmuuden veron tai sen osan takaisinsaamisesta. Myönteisen ennakkopäätöksen kanssa auto on helppo mennä ostamaan. Veron tai sen osan saa heti autoliikkeestä, joka hoitaa rahan itselleen.

Auto voi olla miten hintava tahansa ja autovero sen mukana hyvinkin suuri. Palautusta normaalivaihteisesta autosta saa enimmillään 3750 euroa.

Invalidi voi saada joko kokonaan tai osittain autoveron takaisin omaan käyttöönsä tulevasta autosta, joka ensirekisteröidään Suomessa hänen omistukseensa. Palautusta voi saada autoverolain 51 pykälän perusteella seuraavissa tapauksissa:

Henkilön liikunta- tai näkövammasta aiheutuva pysyvä haitta-aste on vähintään 80 prosenttia, ja auto tulee hänen henkilökohtaiseen käyttöönsä. Liikuntavammalla tarkoitetaan alaraajojen vammoja ja sairauksia.

Henkilön invaliditeetista aiheutuva pysyvä haitta-aste on vähintään 60 prosenttia, ja ajoneuvon hankinta on hänelle olennaisen tarpeellinen hänen työnsä, toimensa tai ammattiinsa valmistumista varten tapahtuvan opiskelunsa vuoksi.

Laura Tolkkinen, sosiaaliturvapäällikkö, NKL