Siirry sisältöön
Airut 1/2020
In memoriam

Leena Erkkilän muistolle

Mustavalkoisessa kuvassa Leena katsoo hymyillen pientä tyttöä, toinen käsi tytön ympärillä ja toisessa kädessä kohonumeropelin palanen.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Leena Erkkilän luomat näkövammaisten lasten kuntoutuksen perusajatukset ja perhekeskeiset työmenetelmät ovat ajankohtaisia edelleen.
Kuva: NKL lasten kuntoutus

Leena Erkkilä (5.6.1939–11.12.2019) palkattiin vuonna 1968 Sokeain Keskusliiton kasvatusneuvojan toimeen. Leena oli näkövammaisten lasten varhaiskuntoutuksen varsinainen uranuurtaja ja lasten kuntoutuksen pioneeri. Hän käynnisti ja toteutti tätä työsarkaa lähes neljännesvuosisadan ajan. Leenalla oli noina vuosikymmeninä vaativa tehtävä kehittää lasten kuntoutusta järjestökentässä.

Kymmenisen vuotta Leena oli ainoa vakituinen näkövammaisten lasten kuntoutuksen työntekijä Suomessa. Hän tapasi perheitä sekä heidän kotonaan että sairaaloiden poliklinikoilla. Perhekurssit alkoivat äiti-lapsi-kursseina Tyyskylässä vuonna 1968. Kurssien toteuttaminen laajeni hotelleihin eri puolille maata. Leenan ajatuksena oli tukea näkövammaisten lasten integroitumista yhteiskuntaan, ja samalla auttaa ihmisiä ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta. Yhteistyö Jyväskylän näkövammaisten koulun kanssa alkoi kouluvalmiuskurssien myötä. Näkövammaisten lasten koulunkäynti siirtyi vähitellen normaaliin kouluun, mikä edesauttoi tasavertaisuutta ja sosiaalista kasvua.

Vuodesta 1977 lähtien palkattiin vähitellen lisää työntekijöitä sekä alueelle että liiton monitoimitaloon. Leenan vahvasti ajama perhekeskeinen kuntoutusmalli mahdollisti isien ja 80-luvulla myös sisaruksen osallistumisen kursseille. Saadun tiedon lisäksi hänen kannustava työotteensa antoi vanhemmille voimia ja toivoa arkeen. Leena näki tärkeänä isovanhempien osuuden näkövammaisen lapsen elämässä. Sen myötä alkoivat isovanhempien kurssit.

Leena hoiti erittäin aktiivisesti suhteita pohjoismaisiin näkövamma-alan työntekijöihin ja hankki alan tietoa myös muualta maailmalta. Hänen aikanaan aloitettiin ammattihenkilöstön koulutus muun muassa terveydenhoitajille, fysioterapeuteille ja päivähoidon työntekijöille.

Leena toimi Sokeain lasten tuki ry:n puheenjohtajana vuosina 1979–1999. Tällöin tehtiin esimerkiksi videot Miika päiväkodissa, Miika menee kouluun ja Koskettelukirjojen lukijat perheiden ja ammattilaisten käyttöön.

Näkövammaisten Keskusliiton jälkeen 90-luvun taitteessa Leena siirtyi työskentelemään Vammaisten Lasten ja Nuorten Tukisäätiöön.

Leenan luomat näkövammaisten lasten kuntoutuksen perusajatukset ja perhekeskeiset työmenetelmät ovat ajankohtaisia edelleen. Kiitos Leena, lasten kuntoutuksen pitkäaikainen osastopäällikkö.

Kristiina Koskimies, Eila Tarkiainen ja Kirsti Hänninen, NKL:n lasten kuntoutuksen entiset työntekijät