Siirry sisältöön
Airut 1/2020

Tommi Vänni – itsevarmasti sokea

Tommi Vänni seisoo lavalla päällään musta huppari ja päässään mustavalkoinen huivi. Yleisöä näkyy etualalla. Vännin toisessa kädessä on valkoinen keppi ja toisessa mikrofoni.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Mikko Kauppinen

Tamperelaisen Kahdet kasvot -kievarin kellari on täynnä stand up -komiikan ystäviä. Kolmantena esiintyjänä lavalle nousee sokea koomikko Tommi Vänni.

Teksti Riikka Hänninen
Kuva Mikko Kauppinen

– Taputtakaas vielä, niin mä tiedän, missä te ootte, Tommi Vänni aloittaa.

Muutamassa hetkessä Vänni saa yleisön nauramaan näkevien ihmisten kanssa sattuneille kohtaamisille. Yleisö repeilee nauramaan, mutta nauru on lämmintä ja antaa tilan ajatella omia ennakkokäsityksiä uusiksi.

Vänni esiintyy rennosti ja letkeästi, melkein kuin hän jutustelisi spontaanisti sattumuksistaan. Jokaista juttua on kuitenkin huolella hiottu ja harjoiteltu. Vasta kun Vänni pari vuotta sitten nousi ensimmäisen kerran stand up -lavalle, hän käsitti, kuinka vaativasta lajista on kysymys.

– Tajusin, että tuolla nuo ihmiset odottavat, että saan heidät nauramaan. Ensimmäisellä keikalla ensimmäinen juttuni sai hyvän vastaanoton, mutta sen jälkeen mikään jutuistani ei naurattanut ketään. Se oli ihan kamalaa! mies muistelee nyt jo nauraen.

Yleisö ei myöskään aina ole niin keskittyneen kiinnostunutta kuin tällä klubilla. Joskus yleisössä voi olla vaikkapa moottoripyöräjengi huutelemassa. Tai yleisö voi olla niin kännissä, että keskittymiskyky on muutamia sekunteja. Yksi ihminen voi yrittää pilata koko shown huutelemalla juttujen päälle. Silti yleisö odottaa, että koomikon pitää pelastaa keikka reagoimalla nokkelasti huutelijan juttuihin.

– Minun pitää pystyä käsittelemään kaikki tilanteet ja tekemään niistä hauskaa. Esimerkiksi tällä keikalla tulin lavalle ja vilkuttelin ja moikkailin kaikkia – ja sitten löin pääni tolppaan. Ajattelin, että tehdään tästä stand upia ja sanoin, että löinpäs tässä pääni, kohta minulla on varmaan pää yhtä turvonnut kuin illan juontajalla. Yleisöllä oli hauskaa ja minä sain kommelluksen pois mielestäni, Vänni sanoo.

Stand up löytyi luopumalla

Tommi Vänni on joutunut luopumaan useasta taiteen lajista elämänsä aikana. Lapsena hän piirsi intohimoisesti, kunnes hän sokeutui 10–15-vuotiaana. Hän alkoi kiinnostua ensin kuunnelmista ja sitten äänikirjoista, ja pian lapsuuden kirjainho oli sulanut intohimoksi. Luettuaan Tarun sormusten herrasta ja muutaman muun fantasiakirjan, teini-ikäinen Tommi päätti, että hänestä tulee fantasiakirjailija.

– Sokeuduttuani ajattelin, että vaikka en voi nähdä ja luokan tytöt eivät ehkä siksi tykkää minusta, voin kirjoittaa niin hienon kirjan, että kaikki tykkäävät, hän muistelee.

Nuorenmiehen kaikki ajatukset suuntautuivat kirjailijan uraan. Lukiossa häntä kiinnosti pelkästään äidinkieli, muut aineet hän heitti roskiin. Lukion jälkeen hän kävi Oriveden opiston kirjoittajalinjan. Hän loi omaa fantasiamaailmaansa ja siihen sijoittuvaa pitkää saagaa. Samalla hän työskenteli kustannustoimittajana.

Kirjoittamisen rinnalla Vänni alkoi tehdä konemusiikkia ja haaveilla muusikon urasta. Päivisin hän kirjoitti, öisin hän kävi teknobileissä.

Kaksi vuotta sitten Vännin kädet lakkasivat toimimasta. Hän ei enää pystynyt kirjoittamaan eikä soittamaan. Se oli iso romahdus.

– Kun selvisin pahimmasta tuskasta, mietin, että pystyn vielä seisomaan, ajattelemaan ja puhumaan, joten päätin ruveta tekemään stand upia, Vänni kertoo.

Oma klubi: Sokko irti

Tommi Vänni teki ensimmäisen stand up -keikkansa 30-vuotispäivänsä aattona. Kahdessa vuodessa hän on saanut monia koomikkoystäviä, keikkaillut ympäri Suomea ja ehtinyt perustaa oman stand up -klubinkin. Ensimmäinen Sokko irti -nimeä kantava klubi oli keväällä 2019 Tampereella. Klubilla on esiintynyt niin ammattikoomikkoja kuin puoliammattilaisiakin.

– Ajattelin, että minulla on hyvä elämäntarina kerrottavana. Halusin siihen vielä kirsikan kakkuun. Päätin, ettei minun tarvitse odottaa, että maailma tekee minulle tilanteita vaan halusin katsoa, kuinka isoksi voin oman tarinani tehdä. Siitä syntyi Sokko irti -stand up klubi, Vänni hehkuttaa.

Vänni haluaa nostaa esiin erilaisia koomikkoja kuin mitä klubeilla yleensä nähdään. Kevään 2020 Sokko irti -klubeilla esiintymässä ovat muun muassa kiinalainen Tao Lin ja syövän sairastanut Anitta Ahonen, jotka molemmat tuovat taustaansa esiin omassa showssaan.

Klubi-isäntä itsekin on viime vuonna kehittänyt showtaan uuteen suuntaan. Hän aloitti kertomalla sokkovitsejä, mutta alkoi pikku hiljaa tympääntyä niihin. Nyt hänen missionsa on, että ihmiset saisivat särmikästä kuvaa hänen erilaisesta elämästään. Usein hän kettuilee lempeästi juttujensa näkeville hahmoille ja on tarinoiden voittaja.

Vänni ei pidä vammaisista koomikoista, jotka mollaavat itseään ja ikään kuin pyytelevät anteeksi vammaisuuttaan. Hän on ottanut enemmän inspiraatiota siitä, miten mustat koomikot puhuvat itsestään osana vähemmistöä.

– Eivät he mene sanomaan, että anteeksi, minulla on musta naama. He ovat ylpeitä itsestään ja kulttuuristaan. Olen ottanut saman asenteen sokeana. Jos en olisi sokeuteni suhteen itsevarma, niin enhän minä tätä voisi tehdä.

Miestä kuunnellessa on pakko kysyä, mistä tämä itsevarmuus ja rauha nousevat kaikkien luopumisten jälkeen.

Tärkeintä on rakastaa

Kun Vännin kädet lakkasivat toimimasta kaksi vuotta sitten, hänen oli mietittävä aivan uudestaan, kuka hän oli. Hän oli haaveillut puolet elämästään muusikon ja kirjailijan urasta ja keskittynyt hiomaan siihen tarvittavia taitoja. Viidentoista vuoden työ ja haaveet valuivat hiekkaan.

– Minä vain makasin sängyssä masentuneena. Tuska meni sisälläni niin överiksi, että lopulta tuli valaistumisen hetki, jossa tajusin, että vaikka en pystyisi tekemään mitään käsilläni, pystyn silti rakastamaan. Löysin yhtäkkiä rakkauden omaan kehooni siitä huolimatta, että olin ihan rikki. Kelluin mahtavassa vapauden tunteessa siinä sängyllä, mies muistelee.

Luovuttuaan niin monesta haaveestaan Tommi Vänni on vakuuttunut siitä, että onnellisuus ei synny tekemisestä. Hänen mukaansa jokainen ihminen joutuu kohtaamaan elämässään hetken, jona kontrolli pettää. Silloin ei ole väliä sillä, mitä hän on aikaisemmin tehnyt vaan sillä, löytyykö sisältä epätoivoa vai rauhaa. Se taas riippuu siitä, mitä ihminen pitää tärkeänä, ja sen jokainen ihminen voi päättää itse.

– Se, mitä pystyn tuntemaan on niin paljon tärkeämpää kuin taitoni. Olen 15 vuotta kehittänyt nokkelia juttuja, osaan luoda biisin tai kirjoittaa tarinan, mutta ei se kerro minusta ihmisenä vielä kovin paljon. Se ei tee minua onnelliseksi päivän lopussa. Minut tekee onnelliseksi yhteys, joka minulla on toisiin ihmisiin ja omaan itseeni, sanoo Tommi Vänni.

Kevään 2020 Sokko irti -klubit ovat 29.2. ja 16.5. Hervannan vanhassa elokuvateatteri Cinolassa, Tampereella. Lippuja voi ostaa lippu.fi:stä. Tapahtuma löytyy koomikko Tommi Vännin Facebook-sivuilta.