Siirry sisältöön
Airut 1/2020
Kiikarissa

Vapaaehtoislukija Juhani Leskinen palkittiin

Juhani Leskinen hopeinen ansiomerkki rintapielessään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton vapaaehtoislukijana 20 vuotta toimineelle Juhani Leskiselle on myönnetty liiton hopeinen ansiomerkki. Leskinen on lukenut kaikkea mahdollista hevoshoito-oppaista viskien keräilyyn. Historia, eritoten sota- ja merihistoria ovat olleet mieluisinta luettavaa. Kielitaitoiselta lukijalta ovat luonnistuneet myös englannin- ja espanjankieliset tekstit.

– Luin taannoin perinteistä kiinalaista lääkintätaitoa koskevan oppikirjan – suomeksi tietenkin – ja täytyy myöntää, että silloin kiinan kielessä oleellisesti ilmaisun merkitykseen vaikuttavat toonit menivät arvailun varaan! Toivottavasti ei tullut aiheutettua potilasvahinkoja!

Ääneen lukeminen on Leskisen mukaan ollut eläkeläiselle antoisa ja hyödyllinen harrastus: aika kuluu mukavasti ja samalla tuntee itsensä tarpeelliseksi.

– Liiton myöntämä kunniamerkki kannustaa jatkamaan tätä mieluisaa harrastusta hamaan tulevaisuuteen, hän toteaa.

Päivyri tammi-helmikuu

Ystävänpäivä 14.2.

20 vuotta sitten kymmensormijärjestelmän sujuvaa osaamista pidettiin tärkeänä mulle, koska näkkärinä oli selvää, että myöhemmin opinnoissa käyttäisin konetta enemmän kuin käsin kirjoittamista. Miksei sitä opeteta siis nyt systemaattisesti kaikille?

Ronja Pahaoja Twitterissä 16.1.

Kolmen Airuen kannet, joiden alla numero 12, josta nuoli osoittaa numeroa 9:ää kohti.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Airut-lehti ilmestyy harvemmin

Näkövammaisten Airut ilmestyy tästä lähtien yhdeksän kertaa vuodessa entisen kahdentoista lehden sijaan. Ilmestymistiheyden muutos johtuu STEA- avustuksen leikkauksesta.

Ilmestymistiheyden muutoksesta päätti Näkövammaisten liiton hallitus.

Lehden uusi aikataulu koko vuoden osalta löytyy tämän lehden Ilmoitukset-osiosta.

Teuvo Heikkonen ja kaksi muuta henkilöä kävelevät ulkona robotin kanssa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Opasrobotin ensimmäinen versio koekävelyllä.
Kuva: Gim Robotics

Seuraa opasrobottihankkeen blogia!

Opasrobotin kehitystyötä tekevä Gim Robotics on avannut blogin, jossa seurataan opasrobottihankkeen edistymistä. Blogia voi lukea osoitteessa roboguide.org.

Opasrobotin kehittämistä rahoitetaan EU:n EuroStars -ohjelman kautta. Gim Roboticsin yhteistyökumppanina on saksalainen Locomotec.

Hanke on tarkoitus saada päätökseen huhtikuussa 2021, jolloin valmiina pitäisi olla opasrobotin prototyyppi, jonka perusteella kehittäminen tuotteeksi ja kaupallistaminen voidaan aloittaa.

Suomen Paralympiakomitean logo
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Uusi Paralympiakomitea aloitti toimintansa

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ja Suomen Paralympiakomitea yhdistivät toimintansa vuoden 2020 alusta alkaen.

Asian sinetöi Suomen Paralympiakomitean vuosikokous ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n valtuuston kokous marraskuussa.

Yhdistyminen tapahtuu siten, että VAU vaihtaa nimensä Suomen Paralympiakomiteaksi ja nykymuotoinen Paralympiakomitea lopettaa toimintansa.

Kuva palkinnonjakotilaisuudesta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson otti palkinnon vastaan.
Kuva: Marika Mäkinen

Vammaiset ja kehitys -palkinto Suomen Lähetysseuralle

Vammaiskumppanuus ry myönsi Suomen Lähetysseuralle vuoden 2019 Vammaiset ja kehitys -palkinnon. Palkinto jaettiin tunnustuksena vammaisten oikeuksien edistämisestä kehitysyhteistyössä.

Lähetysseura on kehitysyhteistyössään edistänyt vammaisten ihmisten oikeuksia. Viime vuonna noin 36 000 vammaista henkilöä ja heidän lähipiirissään olevaa hyötyi Lähetysseuran kehitysyhteistyöstä.

Palkinnon otti vastaan Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson Vammaiskumppanuuden 30-vuotisjuhlassa joulukuussa.

Jason Momoa turkiksiin pukeutuneena. Taustalla metsää ja vuoristoa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Jason Momoa esittää See-sarjan pelotonta johtajaa.
Kuva: Apple TV

See-sarja kertoo sokeasta maailmasta

Apple TV:n kahdeksanosainen amerikkalainen See-sarja sijoittuu tulevaisuuden maailmaan, jossa ihmiset ovat menettäneet näkönsä. Sarjan pelotonta johtajaa esittää Game of Thrones -tähti Jason Momoa. Miehellä on näkevinä syntyneet kaksoset, minkä vuoksi heitä pidetään pahoina. Yksi sarjan ohjaajista on suomalainen Anders Engström.

Apple TV on pieni laatikko, joka yhdistetään televisioon HDMI-kaapelilla, ja jolla voi ladata ja vuokrata elokuvia esimerkiksi iTunesista tai Netflixistä.

Liitossa alkavat yt-neuvottelut

Näkövammaisten liitossa aloitetaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä yhteistoimintaneuvottelut. Neuvottelujen kohteena ovat oikeuksienvalvontayksikkö ja tiedonsaantipalvelut sekä järjestöpalvelut lukuun ottamatta nuorisotoimintaa, museotoimintaa ja Paikka auki -rahoituksella olevaa työntekijää.

Yt-neuvottelut alkoivat 23.tammikuuta. Lain mukaisesti niiden kesto on kuusi viikkoa.