Siirry sisältöön
Airut 3/2020
Kiikarissa

Palveleva puhelin kuuntelee

Palvelevan puhelimen mainoskuva. "Palveleva puhelin näkövammaisille ja läheisille ma-pe klo 10-18 050 470 0371." Kuvassa musta vanhanaikainen puhelimen luuri ja johto.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Mietityttääkö, miten onnistuu kaupassakäynti? Sairastuiko henkilökohtainen avustaja? Tuliko vammaispalveluhakemuksesta kielteinen päätös? Tuen- ja tiedontarve korona-aikana voi olla normaaliakin suurempi. Näkövammaisten liiton uusi palveleva puhelin kuuntelee ja tukee näkövammaisia ja heidän läheisiään koko Suomessa. Palveleva puhelin vastaa numerossa 050 470 0371 ainakin koronatilanteen ajan joka arkipäivä (ma–pe) kello 10–18.

Puhelimeen vastaavat Näkövammaisten liiton asiantuntijat, jotka vastaavat esimerkiksi kysymyksiin vammaispalvelujen hakemisesta sekä näkövammaisten palveluista poikkeusaikana.

Koska avit tekevät todella vähän tarkastuksia, käytännössä lain valvonta on ulkoistettu yksittäisille vapaaehtoisille kansalaisille. Kun kanteluiden seuraus on korkeintaan huomautus, koetaan se hyvin turhauttavana.

Lakimies Jukka Kumpuvuori vammaispalveluiden toteutumisesta Yle Uutisissa 6.3.

Päivyri huhtikuu

Kansainvälinen opaskoirapäivä 29.4.

Kuvakaappaus liiton uusista verkkosivuista.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme!

Näkövammaisten liiton verkkosivusto on uudistumassa. Uusien sivujen testiversio avautuu viikolla 16 osoitteessa beta.nkl.fi. Tutustu sivuihimme ja anna palautetta: www.webropol.com/s/verkkosivupalaute tai heidi.harma@nkl.fi. Kehitämme sivustoa edelleen palautteen perusteella. Huomaathan, että sekä uudet sivut että palautelomake avautuvat vasta viikolla 16.

Nykyiset verkkosivumme toimivat osoitteessa www.nkl.fi vielä uuden sivustomme testauksen ajan.

Miten koronaepidemia on vaikuttanut arkeesi?

Näkövammaisten liitto haluaa kuulla koronatilanteen vaikutuksista näkövammaisten arkeen. Keräämme tietoa siitä, miten poikkeuksellisissa oloissa tulisi viestiä, jotta jokainen saa tietoa ajankohtaisista asioista esimerkiksi näkövammasta huolimatta. Näin opimme tulevien mahdollisten kriisien varalle ja saamme muutenkin hyödyllistä tietoa viestintämme ja vaikuttamistyömme tueksi. Viemme viestiä eteenpäin myös julkiselle sektorille.

Kyselyyn voi vastata 17.4. asti sähköisellä lomakkeella osoitteessa link.webropolsurveys.com/S/87D7664ACD5D0B17 tai puhelimitse p. 09 3960 4666 ma–pe klo 9–11 (järjestöassistentti Kaisamaria Alanen).

Piirros, jossa on ihmisen pään profiili harmaalla. Aivot ovat valkoisella ja niiden sisällä on punainen sydän.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: frikota / shutterstock.com

Minun näköinen mieli

Näkövammaisten liitossa on käynnistynyt kolmevuotinen Minun näköinen mieli -hanke. Näkövammaisten hyvinvointia tukeva hanke toteutetaan yhteistyössä Mieli ry:n ja Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kanssa.

Hankekoordinaattori Jutta Saanilaan pääset tutustumaan podcastissa, jonka löydät liiton SoundCloud-tililtä otsikolla Rohkaisua kriisin keskellä. Jutta Saanila vetää projektia yhteistyössä sosiaaliturvapäällikkö Laura Tolkkisen ja moniammatillisen työryhmän kanssa.

Iiris-keskus ulkoa päin. Sininen taivas. Liput liehuvat lipputangoissa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Yt-neuvottelu-uutisia

Näkövammaisten liitossa käynnistettiin tammikuussa yt-neuvottelut, joiden kohteena olivat oikeuksienvalvontayksikkö, tiedonsaantipalvelut ja järjestöpalvelut lukuun ottamatta nuorisotoimintaa ja museotoimintaa. Yt-neuvottelut johtivat yhden työsuhteen irtisanomiseen ja yhden työsuhteen osa-aikaistamiseen.

Koronatilanteen vuoksi liitossa on maaliskuussa käynnistetty uudet yt-neuvottelut. Tavoitteena on saada säästöjä henkilökunnan lomautuksilla.

Henkilön toisessa kädessä kuitteja, toisessa kännykkä. Pöydällä taskulaskin.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Sebra / Shutterstock.com

Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä

Arkipäivän kokemuksia köyhyydestä -kirjoituskilpailuun osallistui 99 kirjoittajaa ympäri Suomen. Kirjoituksista nousivat esiin esimerkiksi lapsettomuus, homeongelmat, koulukiusaaminen, akateeminen työttömyys ja kansalaispalkka. Kokemuksiaan kertoivat aiemmasta poiketen myös he, jotka olivat omien sanojensa mukaan tehneet virheitä, jotka johtivat köyhyyteen.

Palkitut kirjoitukset voi lukea osoitteessa blogs.helsinki.fi/arkipaivankokemuksiakoyhyydesta/palkitut-kirjoitukset. Kirjoitukset arkistoidaan tutkimuskäyttöön.

Suomen kartta, johon maakunnat on merkitty eri väreillä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: volina / Shutterstock.com

Järjestöjä kuultava sote-uudistuksessa

Sote-järjestöjen tarjoama vertaistuki, vapaaehtoistoiminta, edunvalvonta ja ennalta ehkäisevä tuki edistävät suomalaisten hyvinvointia korvaamattomalla tavalla.

Hyvinvointiala HALI, SOSTE ja Kuntaliitto haluavat, että sote-uudistuksen lakeihin kirjataan selkeästi, kuinka järjestöjen työtä tullaan hyödyntämään sote-uudistuksessa. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle luovutetussa kannanotossa esitetään, että maakuntiin perustettaisiin virallinen maakunnan ja järjestöjen yhteistyöelin ja huolehdittaisiin, että asukkaat saavat palveluohjauksen yhteydessä tietoa alueensa sote-järjestöjen tarjoamasta toiminnasta.