Siirry sisältöön
Airut 4/2020
Kiikarissa

Opaskoiria 80 vuotta

Vaalea labradorinnoutaja-opaskoira.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Kansainvälistä opaskoirapäivää vietettiin 29. huhtikuuta. Tänä vuonna Opaskoirayhdistys muistutti medioita, että ensimmäiset opaskoirat luovutettiin näkövammaisille käyttäjille 80 vuotta sitten, kun Suomen Punainen Risti sai lahjoituksena Ruotsista sotasokeille viisi koulutettua opaskoiraa. Opaskoirayhdistys perustettiin vuonna 1948 ja se ryhtyi kouluttamaan opaskoiria myös siviilisokeille.

Alkuvuosikymmeninä koulutettavat koirat olivat pääosin saksanpaimenkoiria ja rottweilereita. Ensimmäiset labradorit koulutettiin oppaiksi vuonna 1961. Tällä hetkellä opaskoirankäyttäjiä on 230.

Opaskoirayhdistys valitsi opaskoirapäivänä vuoden peesariksi Meri Pehkurisen. Koronasta johtuvan poikkeustilanteen vuoksi Opaskoirakoulu ei nimennyt tänä vuonna vuoden opaskoirakkoa, hoitoperhettä ja vapaaehtoista.

Minulle on luonnollista mennä kohti ihmistä kosketuksen kautta. Nyt kun se ei ole mahdollista, huomaan, kuinka tärkeää se minulle oikeasti on.

Sokea seurakuntapastori Hannele Juutinen Yle uutisissa 19.4.

Päivyri toukokuu

Kansainvälinen saavutettavuuspäivä 21.5.

Nuori nainen kuulokkeet päässään ja kännykkä kädessään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Syksyllä jaetaan Laurin kirja -äänikirjapalkinto

Näkövammaisten Kirjastoyhdistys, Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ja Näkövammaisten liitto jakavat tästä vuodesta lähtien joka toinen vuosi Laurin kirja -palkinnon laadukkaalle äänikirjalle. Palkinto on 6000 euroa, josta 3000 euroa saa teoksen kirjoittaja ja 3000 euroa äänikirjan lukija.

Kilpailu on avoin kaikille kustantajille. Palkinto jaetaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10. Palkinnon nimi viittaa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaaniin, jossa veljessarjan paras lukija on Lauri.

DigiKajastuksen kansi
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Kajastus sai digiversion

Näkövammaisten Kulttuuripalvelun julkaiseman Kajastus-lehden verkkoversio DigiKajastus on avattu osoitteessa www.digikajastus.fi.

Ensimmäisen numeron pääsevät lukemaan kaikki halukkaat ja sen salasana löytyy julkaisun etusivulta. Myöhemmin DigiKajastusta pääsevät lukemaan vain tilaajat.

DigiKajastuksen vuosikerran hinta on 39 euroa. Kulttuuripalvelun jäsenen tilaushinta ja jäsenen lahjatilauksen hinta on 30 euroa. Tilaukset: tilaajapalvelu@kajastuslehti.fi tai p. 045 170 1177.

Palveluoppaan kansi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Palveluopas 2020 ilmestyy 31.5.

Näkövammaisen palveluoppaassa on tietoa muun muassa vammaispalveluista, kuntoutuksesta, apuvälineistä ja taloudellisista tuista.

Oppaan saa printtinä, Daisy-äänitteenä ja pisteillä.

Verkossa oppaan voi lukea osoitteessa www.nkl.fi/palveluopas ja THP-verkossa Luetus-julkaisuna.

Tilaukset: aineistotilaukset@nkl.fi tai 09 396 041. Kestotilaajat saavat oppaan automaattisesti.

Webbox-Daisy-soitin.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Webbox-Daisy-soittimen video-oppaat nyt YouTubessa

YouTubesta löytyy nyt kolme ohjevideota Daisy-Webbox-laitteen käyttöön. Niistä on apua esimerkiksi koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa omaisille ja muille avustaville henkilöille, jotka neuvovat etänä, kun asiakkaille ei voida tehdä kotikäyntejä.

Videot löytyvät Näkövammaisten liiton verkkosivuilta www.nkl.fi/fi/kayttoohjeet sekä liiton YouTube-kanavalta soittolistalta Ohjeita verkkokuunteluun Daisy-soitimella.