Siirry sisältöön
Airut 4/2020

Uudet, saavutettavat verkkosivut

Liiton nettisivujen etusivu
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Näkövammaisten liiton verkkosivut uudistuivat huhtikuussa. Sivusto toimii tutussa osoitteessa www.nkl.fi.

Teksti Heidi Härmä

Näkövammaisten liiton verkkosivu-uudistuksen tavoitteena oli aikaa kestävä, visuaalisesti miellyttävä ja ennen kaikkea saavutettava ja selkeä verkkosivusto, joka toimii sekä näkeville että apuvälinekäyttäjille niin tietokoneella, tabletilla kuin älypuhelimellakin. Palautteen perusteella tässä on onnistuttu kohtuullisen hyvin.

Myös näkövammaisyhdistysten verkkosivustoja uusitaan tämän vuoden aikana uudelle pohjalle.

Tutustu uusiin sivuihin

Uusilta verkkosivuilta löytää haluamansa aiheen helpoiten hakutoiminnolla. Hakuun voi kirjoittaa vain sanan alun. Esimerkiksi hakusanalla apuväl löytää kaikki apuvälineistä kertovat sivut.

Myös sivukartta (nkl.fi/fi/sivukartta) auttaa suunnistamaan sivuilla.

Kätevä vaihtoehto sivuilla liikkumiseen on Palvelut-valikon alta löytyvä jako. Sitä kautta voi navigoida kaikille avoimiin tai jäsenille tai ammattilaisille tarkoitettuihin palveluihin ja tietoihin. Laajin on näkövammaisille ja läheisille tarkoitettu osio, josta löytyy tietoa muun muassa kuntoutuksesta, sosiaaliturvasta ja pistekirjoituksesta sekä vinkkejä näkövammaisen työssäkäyntiin ja tietotekniikkaneuvoja.

Myös päävalikon muut teemat johdattelevat oikeisiin osoitteisiin. Näkeminen ja näkövammaisuus -osiosta löytyy tietoa esimerkiksi näkövammaisten ihmisten määrästä ja näkövammaisen kohtaamisesta. Saavutettavuus ja esteettömyys -osiosta voi lukea vaikkapa kodin valaistuksesta ja oppia käyttämään sosiaalista mediaa niin, että sen kuvamaailma aukeaa myös näkövammaisille.

Vapaaehtoisuudesta, jäsenyydestä ja lahjoittamisesta kertoville sivuille pääsee kätevimmin Tue toimintaamme -osiosta, ja Ajankohtaista-valikon alta löytyvät Näkövammaisten liiton lausunnot, tiedotteet ja tapahtumat.

Tietoa liitosta -osioon on kerätty perustiedot Näkövammaisten liitosta. Linkki yhteystietoihin löytyy kätevästi myös jokaisen sivun alalaidasta.

Saavutettava myös tekijöilleen

Uudesta sivustosta haluttiin saavutettava paitsi sen käyttäjille myös päivittäjille. Neljäsosa Näkövammaisten liiton työntekijöistä on näkövammaisia, joten myös sisällöntuotannon on sujuttava helposti ja esteettä.

Liiton nettisivujen alasivu.

Sivuston saavutettavuustestauksesta vastasi Näkövammaisten liiton omistama Annanpura-yritys. Sen toimitusjohtaja Reijo Juntunen kertoo, että kiinnostus saavutettavia verkkosivuja kohtaan on nykyisin suuri. Onhan Suomessa tähän velvoittava lakikin. Saavutettavuutta ei kuitenkaan yleensä mietitä sivuston päivittäjien näkökulmasta, joten Näkövammaisten liiton verkkosivuilla tehtiin uraauurtavaa työtä.

 

Yleinen osaaminen saavutettavien verkkosivujen kehittämiseen ja rakentamiseen kehittyy tällä hetkellä vauhdilla.

– Tekijöiden tietotaito nousee koko ajan, ja se lupaa hyvää tulevaa ajatellen. Olen seurannut aihetta 20 vuotta, ja nyt kiinnostus saavutettavuusasioihin on selkeästi aitoa, iloitsee Juntunen.

Palautteen perusteella parempaa

Verkkosivuista haluttiin mahdollisimman hyvin kaikkia palvelevat. Sivuston sisältöä, ulkoasua ja teknistä toteutusta suunniteltiinkin käyttäjähaastattelujen, kohderyhmäanalyysien sekä jäsen- ja sidosryhmäkyselyjen pohjalta.

– Olemme odottaneet uusia verkkosivuja pitkään ja hartaasti, sillä vanhat sivumme olivat jääneet ajastaan jälkeen eivätkä olleet kovin käyttäjäystävälliset. Toivomme, että uudet sivumme palvelevat kaikenlaisia käyttäjiä ja että haluttu tieto löytyy jatkossa vaivattomasti. Olemme iloisia myös siitä, että sivuston visuaalinen ilme on paljon aiempaa selkeämpi, keveämpi ja raikkaampi. Saavutettavan ulkoasun ei tarvitse näyttää tylsältä, sanoo Näkövammaisten liiton graafisesta viestinnästä vastaava viestinnän asiantuntija Liisa Lähteenmäki.

Nettisivujen mobiilinäkymö
Nettisivujen mobiilinäkymä.

Myös valmiista verkkosivustosta kerättiin julkaisun jälkeen palautetta, jota antoivat niin näkövammaiset kuin näkevätkin käyttäjät. Palaute oli valtaosin positiivista, mutta sen avulla löydettiin ja korjattiin myös monia virheitä.

Sivustoa kehitetään edelleen, ja siksi käyttäjien näkemykset ovat ensiarvoisen tärkeitä myös jatkossa. Palautetta voi antaa osoitteessa www.webropol.com/s/palaute-nklfi tai sähköpostitse viestinta@nkl.fi.