Siirry sisältöön
Airut 5/2020
Kiikarissa

Juhannus tuo viihteen klassikoita televisioon

Eva Polttila.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Yle kuvapalvelu / Ilmari Fabritius

Ylen rakastettu uutisankkuri Eva Polttila nähdään televisiossa juhannusaattona. Polttila juontaa juhannusaattona Kakkosella Suomalaisen viihteen vuorokautta. Ohjelmassa nähdään Ylen suosikkiohjelmia vuosien varrelta juhannusaaton aamusta juhannuspäivän aamuun. Lähes 24 tunnin viihdemaratonia juontavat Polttilan lisäksi muun muassa Eeva Litmanen ja Esko Roine.

Viihdepaketissa nähdään osia suosikkisarjoista kuten Rintamäkeläiset, Heikki ja Kaija, Kummeli, Tammerkosken sillalla, Velipuolikuu, Fakta homma ja Tuttu juttu. Studiossa ohjelmien tähdet myös muistelevat klassikkosarjojen tekoa.

Suomalaisen viihteen vuorokausi, Yle TV2, 19.6. klo 9.00 alkaen.

Jalankulkijoita on myös nyt enemmän, kun ihmiset ulkoilevat aikansa kuluksi. Heidän joukossaan yrittävät selviytyä myös näkövammaiset. Jos ei itse ole sokea, on tietysti vaikea ymmärtää, minkälaista kauhua herättää, kun yhtäkkiä polkupyörä suhauttaa selän takaa ohi olkapäätä hipoen.

Anneli Iltanen, HS 10.5.2020

Päivyri kesäkuu

Juhannusaatto 19.6.

Ihanaa juhannusta Airuen lukijoille!

 

Kivikirkko
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Kuva: Subodh Agnihotri / Shutterstock

Kirkkoposti on nyt Saavu Kirkkoposti

Kirkkoposti-lehden nimi on nyt Saavu Kirkkoposti. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Uutta on, että puolet numeroista ilmestyy podcasteina. Puolet julkaistaan vanhaan tapaan piste- ja äänilehtenä. Piste- ja äänilehden päätoimittaja on pastori, toimittaja Tuula Paasivirta ja podcast-versiota toimittaa diakoni, datanomi Tuomo Burman.

Kirkon verkkosivu-uudistuksen jälkeen podcastit ja äänilehti tulevat ilmestymään myös kirkon verkkosivuilla.

Tilaukset: Arja Kunnala, p. 050 3525 723, arja.kunnala@evl.fi. Lehti on maksuton.

Liikkumisesteisen pysäköintitunnus
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Vammaisen pysäköintilupa muuttui liikkumisesteisen pysäköintitunnukseksi

Uuden tieliikennelain myötä vammaisen pysäköintiluvan nimi muuttui kesäkuun alussa liikkumisesteisen pysäköintitunnukseksi. Tunnuksen myöntämisen edellytyksiin ja hakemiseen ei tullut muutoksia. Tunnusta haetaan Traficomin sähköisestä asiointipalvelusta tai Traficomin palveluntuottajalta Ajovarmalta.

Vanhat vammaisen pysäköintilupakortit ovat voimassa voimassaoloaikansa loppuun asti.

Pysäköintitunnuksella pysäköintiin tuli myös pieniä muutoksia. Lista muutoksista löytyy osoitteesta www.traficom.fi.

Iloisia naisia kaulakkain.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Ihmisoikeusliitto

Näkövammaisten liitto on nyt Ihmisoikeusliiton kannatusjäsen

Näkövammaisten liitto on liittynyt Ihmisoikeusliiton kannatusjäseneksi ja ottaa näin kantaa ihmisoikeuksien puolesta Suomessa.

Vuonna 1979 perustettu Ihmisoikeusliitto on uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumaton järjestö, joka tekee työtä yhdenvertaisuuden edistämiseksi ja syrjinnän poistamiseksi Suomessa. Toiminnan lähtökohtana ovat YK:n ihmisoikeusjulistus ja kansainväliset ihmisoikeussopimukset sekä Suomen perustuslain turvaamat perusoikeudet.

Kanen logo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Järjestöjen rooli vahvistunut, mutta rahoitus on entistä tiukemmassa

Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta KANE selvitti järjestöjen roolia julkisen hallinnon valmistelussa ja päätöksenteossa. Järjestötoimijat kokevat vaikuttamismahdollisuutensa vähintään melko hyviksi, ja asenteet järjestöjä kohtaan näyttävät parantuneen. Avustus- ja rahoituskäytännöt taas ovat tiukentuneet. Ongelmaksi koetaan myös vapaaehtoisten sitouttaminen toimintaan, vaikka yhteiskunnan odotukset sen tuloksellisuutta kohtaan ovat kasvaneet.

Kyselyn vastaukset on annettu pääosin ennen koronakriisiä.