Siirry sisältöön
Airut 6/2020
Kiikarissa

Saavutettava koronasovellus tekeillä

Mies lukee kännykkää maski kasvoillaan.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Mohael-Jaw/Shutterstock.com

Koronaviruksen tartuntaketjujen katkaisua tehostava mobiilisovellus on tulossa käyttöön syyskuussa 2020. Vapaaehtoisen sovelluksen avulla ihminen voi itse vaikuttaa koronaviruksen leviämisen estämiseen ja suojella omaa ja läheistensä terveyttä.

Sovelluksen avulla altistuneet pystytään tavoittamaan nopeammin ja kattavammin. Sen käyttäjä voi saada tiedon mahdollisesta altistumisestaan koronavirukselle ja  tietoa siitä, miten hänen tulisi toimia. Lisäksi sovelluksen käyttäjä voi anonyymisti ilmoittaa omasta tartunnastaan muille.

Koronasovelluksen toteutuksessa on huomioitu WCAG-standardin osalta värikontrastit, kokovaatimukset ja käytettävyys ruudunlukijan avulla. Sovellus tukee ruudunsuurennusta ja dynaamisia tekstikokoja.

Sovellus on julkaistu 31.8. Lisätietoa sovelluksen lataamisesta liiton verkkosivuilla. 

Suomessa ei ole tehty selvää valintaa, halutaanko vammaiset työhön vai pois työmarkkinoilta.

Liikuntavammainen Anni Kyröläinen Yle.fi 10.7.

Päivyri syyskuu

Liiton valtuuston kevätkokous 25.–26.9.2020

Sari Loijas keväisessä kuvassa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Petteri Mård

Sari Loijaksesta sosiaalineuvos

Näkövammaisten liiton puheenjohtaja Sari Loijakselle on kesäkuussa myönnetty sosiaalineuvoksen arvonimi.

Sari Loijas on tehnyt monipuolisen työ­uran vammaisten henkilöiden yhteiskunnallisen aseman parantamiseksi valtionhallinnossa ja järjestöjen johtotehtävissä. Hän on toiminut muun muassa sosiaali- ja terveysministeriössä neuvottelevana virkamiehenä ja Valtakunnallisen vammaisneuvoston pääsihteerinä sekä osallistunut lainsäädännön valmistelutyöhön ja lakien soveltamisen ohjaukseen.

Näkövammaisten liiton puheenjohtajaksi Loijas valittiin vuonna 2016.

Sininen uimalakki, jossa on valkoinen näkövammaissymboli.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Uimalakki näkövammaismerkillä

Oletko innokas uimari? Näkövammaismerkillä varustettu silikoninen uimalakki auttaa viestimään, että et välttämättä näe muita uimareita ja he voivat varoa sinua.

Sinisen uimalakin molemmilla puolilla on valkoisella painettu näkövammaismerkki. Isokokoinen merkki näkyy hyvin sekä avovesissä että uimahallin radalla.

Jos haluat pidentää uimalakin ikää, ripottele sille käytön jälkeen hiukan talkkia.

www.aviris.fi

Yksi koko käy kaikille, hinta 18,50 e.

Näkymä Netflixin Android-sovelluksesta. Ruudulla Stranger things -sarjan tunnuskuva.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Netflix

Netflix-sovellukseen mahdollisuus säätää videon nopeutta

Netflix päivittää Android-sovellusta uudella toiminnolla, jolla voi hidastaa tai nopeuttaa videon toistoa. Valittavia nopeuksia on rajallinen määrä ja käyttäjän pitää myös erikseen valita normaalista poikkeava nopeus joka kerta erikseen. Edellinen valinta ei siis jää voimaan uutta videota katsottaessa.

Nopeuden säätämisestä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun ohjelmia katsotaan tekstityksen kanssa tai jos katsojalla on kuulo- tai näköongelmia. Netflixin mukaan monet näkövammaiset haluavat myös kuunnella sisältöjä normaalia nopeammin.

Netflix ei ole antanut tarkkaa aikataulua päivityksen jakelulle.

Pyöreä sininen näkövammaismerkki, jossa on valkoinen keppiukkofiguuri.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Näkövammaismerkki vai ei?

Käytätkö näkövammaismerkkiä? Miksi tai miksi et? Millaisia hyötyjä olet merkkiä käyttäessäsi huomannut? Käyttäisitkö merkkiä, jos se olisi erilainen?

Näkövammaisten liitto kartoittaa yhdessä Förbundet Finlands Svenska Synskadaden kanssa näkövammaismerkin käyttöä sekä syitä sen käytölle tai käyttämättömyydelle. Kyselyyn voi vastata anonyymisti. Vastauksia kerätään 27. syyskuuta asti.

Kyselyyn voi vastata sähköisellä kyselylomakkeella suomeksi tai ruotsiksi osoitteessa webropol.com/s/nakovammaismerkki2020 tai webropol.com/s/synskademarket2020, sähköpostitse heidi.harma@nkl.fi tai puhelimitse: järjestöassistentti Kaisamaria Alanen, p. 09 3960 4666 (23.9. saakka ma–pe klo 9–11).