Siirry sisältöön
Airut 7/2020
Kiikarissa

Ymmärretäänkö kouluissa näkövammaisuutta?

Sormet pistenäytöllä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Koulujen henkilökunnan voi olla vaikeaa arvioida, miten näkövamma vaikuttaa oppimiseen. Virheellisesti saatetaan arvioida, että näkövammaisen oppilaan alisuoriutuminen on seurausta oppimisvaikeuksista tai motivaation puutteesta, kun kyse on puutteellisista tukitoimista tai apuvälineistä. Näin todetaan Näkövammaisten liiton lausunnossa, joka koskee perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerejä.

Arviointia tekevien tulisikin olla erityisen tietoisia siitä, miten tukitoimet, kohtuulliset mukautukset ja apuvälineet vaikuttavat näkövammaisen oppilaan koulunkäyntiin. Arvioinnin edellys on, että tuki on ollut riittävää ja että oppilaalla on ollut käytössään sopivat ja toimivat apuvälineet, joita hän on pystynyt sujuvasti käyttämään.

Lausunnon voi lukea osoitteessa www.nkl.fi/fi/lausunnot.

Niin kauan kuin lajiliitot ja urheilu­akatemiat pitävät paraurheilijoita vain kunniamerkkinä ”integraatiotyöstä” ja oppilaitoksille huippu-urheilu vamman kanssa on ”mukavaa toimintaa”, voidaan tulevaisuuden menestyminen paralympialaisissa unohtaa.

Uimari Antti Latikka, paralympia.fi, Urheilijablogi 23.9.2020

Päivyri lokakuu

Laurin kirja -äänikirjapalkinto julkistetaan 10.10.

Piirroskuvat kahdesta valkoisen kepin käyttäjästä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Valkoisen kepin käyttäjä ei välttämättä ole sokea

Valkoisen kepin päivää juhlitaan 15.10. Liitto muistuttaa suomalaisia siitä, että valkoisen kepin käyttäjä ei välttämättä ole täysin sokea. Myös heikkonäköiset käyttävät valkoista keppiä.

Joskus muut ihmiset hämmästelevät, kuinka kepin käyttäjä voi sujuvasti selata kännykkää tai lukea kirjaa. Se on mahdollista, jos näkökenttä on voimakkaasti kaventunut, mutta jäljellä oleva näönjäänne on tarkka.

Tandempyöräilijät sillalla. Taustalla näkyy Iiris-keskus.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Facebook-ryhmä tandempyöräilijöille

Tandempyöräilystä kiinnostuneille löytyy nyt Facebookista oma ryhmä nimeltä Tandem-pyöräilijät. Ryhmään hyväksytään näkövammaisia ja näkeviä jäseniä. Ryhmässä keskustellaan kaikesta pyöräilyyn liittyvästä, jaetaan pyöräilyyn liittyvää tietoa ja suunnitellaan yhteisiä tapaamisia ja pyöräretkiä.

Tandem-pyöräilijät-ryhmä Facebookissa

Mustavalkoisessa kuvassa ylös nostettu nyrkki, jonka ympärillä on rautalankaa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: nito / Shutterstock.com

Järjestöt raportoivat YK:lle suomen ihmisoikeusongelmista

24 suomalaista kansalaisjärjestöä on jättänyt varjoraportin YK:n taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten (TSS) oikeuksien komitealle. Raportin mukaan suomalaisen sosiaaliturvan tasoa ja syrjinnänvastaista lainsäädäntöä on parannettava ja sukupuolten tasa-arvoa työelämässä edistettävä. Saamelaisten oikeuksien toteutumisessa, lastensuojelussa ja iäkkäiden hoivassa on puutteita. Lisäksi koronapandemia on entisestään syventänyt ihmisoikeusongelmia.

Suomi raportoi viime keväänä YK:lle TSS-oikeuksien toteutumisesta. Järjestöjen varjoraportti välittää komitealle kansalaisjärjestöjen keräämän tiedon siitä, mitkä TSS-oikeudet eivät Suomessa toteudu. Komitea laatii raporttien pohjalta suosituksia siitä, miten Suomen tulisi edistää ihmisoikeuksia.

Urheilijablogin tunnuskuva, jossa ovat kaikki kolme kirjoittajaa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Paraurheilijat bloggaavat

Paralympiakomitea julkaisee urheilijablogia, jota päivittävät elinsiirron saanut yleisurheilija Pinja Ekström, heikkonäköinen paralympiauimari Antti Latikka ja cp-vammainen boccian pelaaja Juho Lehtonen.

Blogissa käsitellään paraurheilijan arkea: harjoittelua, työn ja opiskelun yhdistämistä urheiluun, paraurheilun erityispiirteitä, sponsorointia ja yhdenvertaisuutta.

www.paralympia.fi/ajankohtaista/blogit