Siirry sisältöön
Airut 8/2020
Kiikarissa

Sokeuden ja kuoleman pelkoa valkokankaalla

Anneli Iltanen silmät kiinni musta karvareunuksinen huppu päässä, auringonlasku taustalla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Aniko Kuikka.

Kuvataiteilija Aniko Kuikan ohjaama lyhyt­elokuva Sun aikas koittaa kertoo kuvataiteilijasta, joka saa aivokasvaimen ja menettää näkönsä. Kuvataiteilijoiden yleinen pelko on juuri näkökyvyn menettäminen ja teos käsittelee tätä. Elokuvan toinen tärkeä teema on kuolemanpelko.

Sun aikas koittaa kuvattiin viime helmikuussa Suomenlinnassa. Sokeutunutta taiteilijaa esittää itsekin sokea helsinkiläinen Anneli Iltanen.

Toistaiseksi elokuvasta on olemassa vain englanninkielinen kuvailutulkkaus, mutta myös suomenkielinen on tulossa. Elokuvan ensiesitys oli 5.11. VAFT-videofestivaaleilla Turussa. Lontoossa ensi-ilta on 11.2.2021.

Toisinaan elokuvissa todella vihataan vammaisia ihmisiä, tai ainakin meidät rakastetaan käsikirjoittaa hengiltä. Geena Davis -instituutin tutkimuksen mukaan vammaiset henkilöt kuolivat vuonna 2019 sadassa katsotuimmassa perhe-elokuvassa kaksi kertaa niin todennäköisesti kuin vammattomat.

Sanni Myllyaho, apu.fi 26.10.2020

Päivyri marras-joulukuu

Kansainvälinen vammaistenpäivä 3.12.

GivingTuesday-logo. V-kirjain on sydän.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Joulukuussa tehdään hyvää

Tekojen tiistai 1.12. on vastaisku kuluttamiselle. Päivän aikana kiinnitetään huomio yhteisöön ja hyvän levittämiseen tekojen kautta: auttamiseen, antamiseen ja lahjoittamiseen.

Mukaan voi liittyä kuka tahansa ja missä tahansa, esimerkiksi lähtemällä mukaan vapaaehtoistyöhön, lahjoittamalla rahaa hyvään tarkoitukseen tai vaikkapa antamalla aikaansa yksinäiselle.

Tekojen tiistai eli #GivingTuesday on lähtöisin Yhdysvalloista ja sitä koordinoi Suomessa Vastuullinen Lahjoittaminen ry, jonka jäsen Näkövammaisten liitto on. Liitto osallistuu kampanjaan sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #TekojenTiistai.

Piirroskuva kännykästä, jonka näytöllä on turkoosinvärinen ympyrä, jonka keskellä on valkoinen annansilmäkukka ja sen ympärillä lukee "Kiitos lahjoittajille!"
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: NikomMaelao Production / Shutterstock.com

Näkövammaistyölle voi nyt lahjoittaa puhelimella

Näkövammaisten liiton varainhankinnassa on nyt uusia kanavia.

Näkövammaistyölle voi lahjoittaa lähettämällä tekstiviestin NÄE, NÄE10 tai NÄE20 numeroon 16499. Kahden ensimmäisen viestin lahjoitussumma on 10 euroa ja viimeisen 20 euroa. Tekstiviestillä voi lahjoittaa Telia-, Elisa- ja DNA- verkon liittymillä. Palvelut veloitetaan kuluttajan puhelinlaskulla.

Soittamalla numeroon 0600 9 4520 voi lahjoittaa 20 euroa. Kun soittaja kuulee ”Kiitos, lahjoituksesi on vastaanotettu” -nauhoitteen, lahjoitus on mennyt perille.

Elämää muistisairauden kanssa -oppaan kansi. jossa nainen on ulkoilmassa iloisena. Taustalla kaksi muuta henkilöä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Muistisairaudesta Luetuksella

Elämää muistisairauden kanssa -opas on ilmestynyt Luetus-muodossa. Se on tarkoitettu etenevään muistisairauteen sairastuneelle ja hänen läheisilleen. Oppaassa on tietoa ja tukea omannäköisen elämän jatkumiseksi ja toimintakyvyn ylläpitämiseksi muistisairauden eri vaiheissa.

Oppaan on julkaissut Muistiliitto. Opas löytyy Luetus-palvelusta hakunimellä emka2020.

Kauneimmat jouliulaulut -logo.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Joululauluja pisteillä

Suomen Lähetysseura ja Näkövammaisten liitto julkaisevat jälleen Kauneimmat Joululaulut -vihkon pistekirjoituksella. Vihkoja on pistejulkaisussa yksi kappale.

Kauneimmat Joululaulut 2020 pistekirjoituksella -vihkon hinta on 11,16 euroa, joka sisältää arvonlisäveron. Hintaan lisätään toimituskulut, jotka lasketaan postikuluina painon mukaan. Jos tilaat vain yhden kappaleen, se postitetaan veloituksetta.

Tilaa vihko osoitteesta taktiili@nkl.fi. Ilmoita tilauksessa kappalemäärä sekä toimitus- ja laskutusosoitteet.

Piirroskuva, jossa on rivissä erilaisia ihmisiä kädet ojossa. Iso käsi nostaa rivistä yhden ihmisen.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Aleutie / Shutterstock.com

Syrjitäänkö sinua? Kuuntele webinaari!

Tiedätkö, mikä on epäasiallista kohtelua tai kiusaamista ja mikä ei?

Työ- ja opiskelusyrjinnästä keskustellaan webinaarissa 30.11.2020 klo 18–19. Aiheina ovat epäasiallisen kohtelun ja syrjivien käytäntöjen tunnistaminen sekä keinot ja tuki niihin puuttumiseksi ja niiden lopettamiseksi.

Keskustelemassa ovat Näkövammaisten liiton työelämäasiantuntija Marina Baarman ja omista kokemuksistaan on kertomassa Lea Vihonen.

Webinaari välitetään Teams-sovelluksen kautta. Voit kuunnella webinaarin myöhemmin myös tallenteena.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset: www.nkl.fi/fi/tyosyrjinta