Siirry sisältöön
Airut 2/2021
Kiikarissa

Näkökulma-puhelin neuvoo sosiaaliturva- ja palveluviidakossa

Hymyilevä nuori nainen pitää kännykkää korvallaan.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Näkövammaisten liiton uusi Näkökulma-puhelin tarjoaa näkövammaisille ja heidän läheisilleen maksutonta neuvontaa, ohjausta ja rohkaisua sosiaaliturvaan ja palveluihin liittyvissä asioissa eri elämäntilanteissa.

Lisäksi liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijat palvelevat edelleen omilla alueillaan. Oikeuksienvalvonnan asiantuntijoiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www.nkl.fi/fi/oikeuksienvalvojien-yhteystiedot.

Näkökulma-puhelin palvelee arkisin klo 10–14 numerossa 050 470 0371.

”Kunhan en vaan olisi työtön” on ollut ydinpelkojani. En ole halunnut toisintaa sitä stereotypiaa vammaisesta ihmisestä, joka viimeistään valmistuttuaan jää työkyvyttömyyseläkkeelle. Älkää ymmärtäkö väärin: toisille työkyvyttömyyseläke voi olla esimerkiksi vakavien terveysongelmien takia ainoa oikea vaihtoehto. Silloin eläke ei ole epäonnistuminen työuralla, vaan omaa hyvinvointia tukeva tietoinen valinta, josta voi olla ylpeä.

Liikuntavammainen Heidi Sipilä, IT-lehti, 25.2.

Päivyri maalis-huhtikuu

Kansainvälinen opaskoirapäivä 28.4.

Pitkähiuksinen ja parrakas kirjailija J.P. Koskinen.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kirjailija J.P. Koskinen.
Kuva: Jyrki Sahinoja

Kuuntele kirjailijoita!

Tiesitkö, että Näkövammaisten Kulttuuripalvelun Kajastus-lehden verkkosivuilla www.kajastuslehti.fi/kirjailijavierailut on yhdistyksen kirjailijavierailujen äänitallenteet? Vierailuja on vuosien varrella tallennettu useita kymmeniä ja syyskuun 2020 jälkeiset vierailut on myös litteroitu.

Kirjailijoiden joukossa ovat muun muassa Anna Kortelainen, Anja Snellman, Juha Hurme, Matti Rönkä, Raija Oranen, Olli Jalonen sekä monet muut eturivin kirjailijat. Tallenteiden pituus on puolestatoista tunnista runsaaseen kahteen tuntiin.

Palveluoppaan kannessa harmaahiuksisen mieshenkilön kasvot. Miehen silmät ovat kiinni.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Petteri Mård

Palveluopas 2021 ilmestyy 26.3.

Näkövammaisen palveluoppaassa on tietoa muun muassa vammaispalveluista, kuntoutuksesta, apuvälineistä ja taloudellisista tuista. Oppaan saa printtinä, Daisy-äänitteenä ja pisteillä. Verkossa oppaan voi lukea osoitteessa www.nkl.fi/palveluopas ja THP-verkossa Luetus-julkaisuna. Tilaukset: aineistotilaukset@nkl.fi tai 09 396 041. Kestotilaajat saavat oppaan automaattisesti. Jos haluat kestotilaajaksi, ota yhteyttä: niina.juntunen@nkl.fi tai 09 3960 4656.

Android-älypuhelin kädessä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Mr.Mikla / Shutterstock.com

Android uudistui näkövammaisystävällisemmäksi

Android huomioi tätä nykyä paremmin myös näkövammaiset. Google kertoo työskennelleensä näkövammaisjärjestöjen kanssa tehdäkseen Android-käyttökokemuksesta sujuvamman, ja vastedes esimerkiksi pyyhkäisyeleet ovat aiempaa intuitiivisempia ja monipuolisempia esteettömässä käyttötilassa. Myös Androidin tekstistä puheeksi -toiminto on uudistunut.

Esteettömämmän Androidin uudistukset ovat käytössä, mikäli Googlen sovellukset omassa laitteessa ovat ajan tasalla.

Mies istuu teatterin penkissä kuulokkeet päässään, kädet niskan takana, silmät kiinni.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Juha Seppälä

Kuvailutulkkausta Suomessa selvitetään

Näkövammaisten Kulttuuripalvelu selvittää kuvailutulkkauksen tilaa Suomessa. Tarkoituksena on tuottaa ajankohtaista tietoa kuvailutulkkauksesta ja laatia suosituksia kuvailutulkkauksen tuottamiseen ja koulutukseen.

Selvitys toteutetaan kyselytutkimuksena, jonka jälkeen tehdään haastatteluja toimijoiden parissa.

Kerätyn tiedon perusteella Näkövammaisten Kulttuuripalvelun asettama asiantuntijaryhmä laatii syksyllä 2021 kuvailutulkkaussuosituksen. Hankkeen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Etualalla pöydällä kaksi viinipulloa. Takana kumara hahmo juomassa lasista.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Axel Bueckert / Shutter­stock.com

Huolestuttaako päihderiippuvuus tai henkinen jaksaminen?

Sininauhaliiton saavutettavan mielenterveys- ja päihdetyön EMPAN palvelut on tarkoitettu vammaisille ja pitkäaikaissairaille sekä heidän läheisilleen. Palvelu toimii chatissa ja puhelimessa. Kahdesti vuodessa järjestetään kuusi viikkoa kestävä Hyvä mielen nettiryhmä. Syksyllä ryhmä järjestetään yhdessä Näkövammaisten liiton Minun näköinen mieli -hankkeen kanssa.

Järjestöt voivat tilata EMPPA-esittelyn osoitteesta emppa@sininauha.fi.

Lisätietoa: emppa.fi.

Mustavalkoinen pystykorvainen koira, jolla on uimalaseja muistuttavat silmälasit.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: T.A. Kaakinen

Agilitykoiralle silmälasit

Kemissä ja Torniossa toimiva Silmälasien erikoisliike T. A. Kaakinen Oy palvelee ihmisasiakkaiden lisäksi myös koiria.

Agilitykoira Ullalla oli ongelmia hahmottaa esteiden etäisyyksiä. Ullan silmien taittovoimakkuus tutkittiin Omaeläinklinikka Vetsetissä Kirkkonummella, mistä Ulla sai silmälasireseptin.

Kaakisella Ullan silmäteräväli mitattiin, linssit hiottiin ja hänelle valmistettiin lasit omalla voimakkuudella. Nyt toivotaan, että agilityharrastus on Ullan mielestä entistä hauskempaa, kun se näkee paremmin.