Siirry sisältöön
Airut 3/2021

Digitukea läheltä kotipaikkaa

Kädet pistenäytöllä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Laura Oja

Oletko jo tutustunut oman alueesi tietotukipalveluihin? Voit saada opetusta kännykän, tietokoneen tai vaikka Daisy-soittimen käyttöön.

Teksti Virpi Jylhä
Kuvat Laura Oja, Harri Koivisto, Pekka Jämsäläinen, Ilkka Lempinen ja Nora V

Palvelut vaihtelevat alueittain. Tarjolla on opetusta ryhmissä ja henkilökohtaisesti. Ryhmäkoulutukset korona-aikana tapahtuvat verkkokoulutuksina. Lisätietoa saat oman alueyhdistyksesi toimistosta tai verkosta osoitteesta www.nkl.fi/fi/digitukea.

Harri auttaa Lapissa

Harri Koivisto soittaa kitaraa.
Harri Koivisto.

Rovaniemellä 32-vuotias Harri Koivisto istuu Lapin Näkövammaisten toimistossa pöydän ääressä ja ohjeistaa puhelimessa, miten NVDA-ruudunlukuohjelma asennetaan. Soittaja on näkövammaisen omainen, joka asentaa Koiviston tuella tietokonetta käyttökuntoon.

IT-kouluttajana toimivan Koiviston työtehtävien kirjo on laaja. Hän neuvoo kaikenlaisissa tietoteknisissä ongelmissa. Puheluita tulee digikonkareilta ja aloittelijoilta. Koronatilanteen salliessa Koivisto hyppää rattiin ja ajelee pitämään kerhoja eri puolille Lappia. Kun tautitilanne on ollut kehnompi, kerhotapaamisetkin on siirretty verkkoon.

– Kerhoissa kerron jostakin teemasta ja siellä saa myös kysyä neuvoa omien laitteiden käyttöön, Harri Koivisto kertoo.

Hän hoitelee asiakastukea ainoana työntekijänä ja aloitti työskentelyn runsas vuosi sitten.

– Mie en ollut ollut aiemmin näkövammaisten kanssa tekemisessä, joten onhan tässä ollut uutta opeteltavaa. Tämä on ollut tosi mielenkiintoista. Mie oon aatellu vaan, että onpa mahtavaa, miten sitä pärjääkään tietokoneitten ja älypuhelimien kanssa ilman näköä.

Asiakaskontaktit hoituvat koronan vuoksi etäyhteyksillä ja puhelimitse. Lappi on alueena laaja, joten nämä konstit ovat käytössä tavallisestikin.

– Mie oon valmis lähettämään vaikka savumerkkejä, jos sillä tavalla pystyn asiakkaita auttamaan, Harri naurahtaa.

Omia akkujaan Harri Koivisto lataa soittamalla kitaraa tai koskettimia. Hän tunnustaa myös säveltävänsä, mutta vain pöytälaatikkoon.

Pohjanmaan kiertueita Vaasasta käsin

Kirsi Tolonen sohvalla neljän kissan kanssa.
Kirsi Tolonen

Vaasassa aurinkoisessa kevätsäässä Kirsi Tolonen kipaisee laatikon asiakkaan oven takaa. Laatikosssa on tietokone, joka ei suostu toimimaan kunnolla. Pohjanmaan Näkövammaisten tietotekniikkapalvelun it-kouluttajana toimiva Tolonen vie laitteen kotiinsa ja huollon jälkeen hän palauttaa koneen asiakkaan oven taakse. Kasvoista kasvoihin kohtaamiset ovat olleet korona-pandemian vuoksi kiellettyjä.

Kirsi Tolonen on heikkonäköinen it-konkari. Pohjanmaan Näkövammaisten palveluksessa hän on ollut vuodesta 2004. Työ on osa-aikaista. Tolonen tekee töitä myös Osuuskunta Solverteamin kautta. Yrittäjänä hänen työtehtävänsä liittyvät sairaanhoitopiirin, Kelan tai vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksiin. Tietotekniikkapalvelun it-kouluttajana hän auttaa Pohjanmaan alueella asuvia näkövammaisia kaikenlaisissa tietoteknisissä asioissa mukaan lukien Daisy-äänikirjojen ja lehtien kuuntelu.

Koronan vuoksi tukityöt ovat hoituneet etänä, mutta tavallisesti Tolonen käy opettamassa ja neuvomassa asiakkaan kotona.

Kirsi Toloselle kertyy kilometrejä, sillä vastuualue on laaja. Suunnitteilla on aloittaa ryhmäkurssitoiminta, jolloin hän pystyisi opettamaan useampaa asiakasta kerralla.

– Tykkään työstäni. On mukavaa, kun pystyy auttamaan ihmisiä ja näkee, miten he pääsevät käyttämään digipalveluita aivan itsenäisesti, Tolonen kertoo.

– Toivoisin voivani tehdä tätä työtä vielä enemmän ja lisäksi haluaisin laajentaa osaamistani koodaamisen puolelle.

Digitaalisen maailman vastapainoksi Kirsi Tolonen pelastaa kissoja. Hänellä on seitsemän oman kissan lisäksi yleensä yksi pentue tuttipulloruokinnassa.

Ryhmäopetus onnistuu etänäkin

Hannu Suvanto ulkoilemassa.
Hannu Suvanto.

Hannu Suvanto riisuu kuulokemikrofonin ja nojautuu taaksepäin. Toimistohuone Turun keskustassa on hiljainen. Takana on etäyhteydellä pidetty digikurssi, jossa Varsinais-Suomen näkövammaisten Tieto Auki -palvelun ICT-kouluttajana toimiva Suvanto kertoi vinkkejä iPhonen käyttöön Voice­Over-ruudunlukuohjelmalla.

– Ennen koronatilannetta kursseja pidettiin aluetoimintakeskuksessa, mutta nyt kokoonnumme etäyhteyden välityksellä, Suvanto kertoo.

– Yllättävän hyvin kerhoilut ovat sujuneet näinkin.

Tieto Auki -palvelussa Suvanto on ollut mukana alusta saakka eli jo vuodesta 2004, jolloin projektia vasta suunniteltiin. Ensin hän toimi yrittäjänä, mutta 2011 palvelun saadessa vakituisemman rahoituksen hän siirtyi työntekijäksi.

– Minua on aina kiinnostanut, miten saataisiin tietotekniikka valjastettua korvaamaan näkövamman aiheuttamia haasteita tiedonsaannissa, Suvanto kertoo.

– Aikanaan olisin päässyt sekä atk-koulutukseen että hierojaksi. Työskentely ihmisten parissa kallisti punnukset silloin hierojakoulutuksen puolelle. Nykyisessä ICT-kouluttajan työssäni saan yhdistettyä ihmiset ja tietotekniikan.

– Neuvon näkövammaisia kaikenlaisessa. Opettelemme ruudunlukuohjelmien käyttöä, skannaamista kännykällä tai tietokoneella, tekstinkäsittelyä, julkaisujen lukemista tietokoneella, kännykällä tai Daisy-laitteella. Kirjoittelen myös paljon erilaisia ohjeita. Työ on monipuolista ja mielenkiintoista, Suvanto sanoo.

Pitkät kävelylenkit auttavat Hannu Suvantoa palautumaan työstä. Toisinaan kävelyretkillä hän pysähtyy puistonpenkkipiknikille kahvitermoksen ja mukin kanssa.

Tukipalveluista apu arkeen

Soile Järvirova.
Soile Järvirova.

Soile Järvirova asuu Torniossa ja on Lapin näkövammaisten hallituksen puheenjohtaja. Hän hyödyntää tietotekniikkaa monin tavoin. Sähköpostit, tekstinkäsittely, skannaus ja iPhonen käyttö sujuu aikuisena sokeutuneelta Järvirovalta ruudunlukuohjelman avulla.

– Olen hankkinut it-taitoja monesta eri lähteestä. Yksi niistä on ollut oman alueeni tietotekniikkapalvelu. Pidän todella tärkeänä ja hyödyllisenä sitä, että näkövammaisena saa asiantuntevaa ohjausta niin kännykän kuin tietokoneenkin käyttöön, Järvirova kertoo.

– Toivon, että pystyisin hyödyntämään apuvälineen käyttötaitoja jatkossa vielä paremmin.

Loimaalainen 73-vuotias Ilkka Lempinen tekee kotonaan patasuteja ja kuuntelee samalla Daisy-äänilehteä.

Ilkka Lempinen oranssit lasit päässään, taustalla valkoinen keppi nojaa seinään.
Ilkka Lempinen.

– Luulin, että en tarvitse tietotekniikkaa ikinä mihinkään, Lempinen naurahtaa.

– Erehdyin pahasti. Sokeuduin aivokasvaimen leikkauksessa ja tietotekniikasta tulikin aika hyvä kaveri. Sen avulla pystyn saamaan tietoa ja pitämään yhteyttä.

Varsinais-Suomen Näkövammaisten Tieto Auki -palvelun kurssit ovat olleet Lempiselle kullan arvoisia oppimisen paikkoja.

Tietotekniikka tuli Lempiselle lopulta niin tutuksi, että hänestä sukeutui aktiivinen Luetus-muotoisten julkaisujen edistäjä omalla alueellaan. Hän on jonkin verran auttanut myös muita näkövammaisia muun muassa Daisy-kuuntelulaitteiden haltuunotossa.