Siirry sisältöön
Airut 6/2021

Näkövammaisten Kristillinen Yhdistys lakkautettiin

Valoisa kirkkosali.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Gwoeii / Shutterstock

Näkövammaisten Kristillinen Yhdistys on purettu ja toiminta lakkautettu. Syynä on jäsenmäärän hiipuminen. Yhdistys ehti toimia 74 vuotta.

Teksti Marika Mäkinen

Alun perin Suomen sokeain kristillinen yhdistys perustettiin elokuussa 1947. Sen tarkoituksena oli ”yhdistää näkövammaisia ja heidän ystäviään hengellisen elämän herättämiseksi ja syventämiseksi.” Yhdistys järjesti hartaustilaisuuksia ja retkiä, ja se oli mukana pohjoismaisessa kristillisessä yhteistyössä.

– Suurponnistuksena onnistuimme järjestämään 2011 joka toinen vuosi pohjoismaissa kiertävän pohjoismaisen näkövammaisten kristillisen konferenssin Suomessa, toteaa yhdistyksen viimeisimmässä hallituksessa varapuheenjohtajana istunut Jarkko Setälä.

Vuoden 2020 lopussa yhdistyksessä oli 128 jäsentä, joukossa sekä näkeviä että näkövammaisia.

– Kristillisen yhdistyksen purkautumisen syy oli, että toiminnalle ei vain enää löytynyt kiinnostuneita jatkajia. Kristillinen hengellinen työ on aika paljon siirtynyt seurakuntiin sekä valtionkirkkojen että vapaiden suuntien, Setälä kertoo.

Yhdistyksen varat on siirretty Hyvä Sanoma -nimiselle yhdistykselle lähinnä näkövammaisille suunnattuun julkaisu- ja leiritoimintaan. Yhdistyksen arkistot tullaan kokoamaan Näkövammaismuseoon.