Siirry sisältöön
Airut 1/2023
Kiikarissa

Mikä työkykykoordinaattori?

Hieroja tai fysioterapeutti tutkii asiakkaan selkää.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Esimerkiksi työkyvyn ylläpitoon liittyvissä kysymyksissä voi saada tukea työkykykoordinaattorilta.
Kuva: chayanuphol / Shutterstock.com

Työkykykoordinaattori on työelämän ja työllistymistä tukevien palvelujärjestelmien asiantuntija. Häneltä saat tukea työllistymisessä, työssä jatkamisessa ja työhön paluussa sekä tietoa työ- ja toimintakyvyn tuen keinoista. Työkykykoordinaattoreita työskentelee työ- ja elinkeinotoimistossa, sosiaali- ja terveyspalveluissa, työpaikan henkilöstöpalveluissa, työterveyshuollossa, oppilaitoksissa ja järjestöissä.

TE-palvelujen tai kuntakokeilujen asiakkaana kannattaa kertoa näkövammaisuudesta ja pyytää työkykykoordinaattorin konsultaatiota, jotta saa tarvitsemansa tuen työnhakuun. Myös erilaisissa työn muutostilanteissa kuten työterveys­neuvotteluissa, voi olla yhteydessä työpaikan työkykykoordinaattoriin, jos sellainen organisaatiossa on.

Näkövammaisten liiton työelämäpalveluiden työelämäasiantuntijat ovat erikoistuneet laajasti näkövammaisten ja näköongelmaisten työelämäkysymyksiin, joten liiton palvelut täydentävät julkisia palveluja. Työelämäasiantuntijamme Katja Kuusela ja Tapio Tiilikainen ovat myös suorittaneet työkykykoordinaattorikoulutuksen. Ota yhteyttä tyoelamapalvelut@nkl.fi, jos tarvitset apua työasioissa!

Joukko iloisia ihmisiä. joista etualalla olevat pitävät kirjain- ja numerokylttejä, joista muodostuvat sanat Näkövammaisten liitto 95 v.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Näkövammaisten liiton henkilökunta kokoontui yhteiskuvaan.
Kuva: Jani Wallenius

Iiriksessä 95-vuotisyntymäpäivän kunniaksi kakkukahvit

Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksessa juhlistettiin 95 vuoden mittaista taivalta kakkukahvein päivää ennen varsinaista syntymäpäivää, joka on 28.1.

Sokeain Keskusliitto perustettiin vuonna 1928. Nimi muutettiin Näkövammaisten Keskusliitoksi 1980, josta se lyhentyi Näkövammaisten liitoksi vuonna 2016.

Liiton toiminta jakautuu kahteen päälinjaan, vaikuttamiseen ja tiedonsaantiin sekä palvelulinjaan, johon kuuluvat muun muassa kuntoutus ja Opaskoirakoulu.

Liitossa on tätä nykyä runsaat 130 työntekijää. Liiton vuosibudjetti on noin 13 miljoonaa.

Mies ja nainen ruusut käsissään ja ansiomerkki rinnassaan.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Pentti Eteläinen ja Marja-Liisa Nevalainen saivat ansiomerkit.
Kuva: Aatu Komsi

Vapaaehtoislukijoita palkittiin

Liitossamme vapaaehtoistyötä tekeviä lukijoita palkittiin jälleen ansiomerkeillä. Vapaaehtoislukijat lukevat äänitteiksi näkövammaisille materiaaleja, joita ei muualta saa, esimerkiksi paikallislehtiä ja opiskelussa, työssä tai harrastuksissa tarvittavia aineistoja.

Jaamme ansiomerkkejä vuosittain. Tällä kertaa ansiomerkin sai neljä lukijaa. Hopeiset ansiomerkit 20 vuoden vapaaehtoislukemisesta saivat Hilkka Karvinen Vantaalta ja Päivi Virtanen Järvenpäästä. Pronssiset ansiomerkit 10 vuoden lukemisesta luovutettiin Marja-Liisa Nevalaiselle Helsingistä ja Pentti Eteläiselle Oulusta.

Korjaus 21.2.2023: Kuvaajan nimi korjattu. Kuvaaja on Aatu Komsi, ei Sari Väkeväinen.

Vaalien tärkeät päivät

Laita eduskuntavaalien päivämäärät ylös: kotiäänestykseen ilmoittautuminen päättyy tiistaina 21.3. klo 16, ennakkoäänestys kotimaassa on keskiviikosta tiistaihin 22.–28.3. ja itse vaalipäivän äänestys sunnuntaina 2.4.2023 klo 9–20.

Jos kykysi tehdä äänestysmerkintä on oleellisesti heikentynyt, saat käyttää avustajaa. Avustaja voi olla vaalivirkailija tai valitsemasi henkilö, esimerkiksi lähiomaisesi. Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa eivät voi olla vaaliavustajana eikä äänestäjän valitsemana avustajana.

Jos tarvitset ehdokasluettelon pistekirjoituksella oman vaalipiirisi ehdokkaista, tilaa se perjantaihin 3.3. mennessä p. 050 596 5021 tai markku.mottonen@nkl.fi.

Twitterissä vammaispalvelulaista

Sote-valiokunnan vammaispalvelu­lakiin esittämät muutokset eivät riitä! #Vammaispalvelulaki on korjausten jälkeenkin laki, joka ei turvaa näkövammaisten ihmisten sujuvaa arkea, työssäkäyntiä, opiskelua tai vapaa-aikaa. @BellaForsgren @Guzenina @annakontula 27.1.2023

twitter.com/NKLry

Podcast: Opaskoira mielen tukena

Konkarikoirankäyttäjä ja ensimmäisen opaskoiransa kanssa kulkeva kertovat, kuinka opaskoira tukee heidän mielensä hyvinvointia. Kaksiosaisen podcastin voi kuunnella SoundCloudista, Spotifysta, Suplasta ja Apple Podcasts -palvelusta Näkövammaisten liiton tililtä.

Linkit tekstivastineisiin löytyvät osoitteesta www.nkl.fi/fi/tekstivastineet.

10,1 %

rekisteröidyistä näkövammaisista on syntymästään saakka vammaisia.