Siirry sisältöön
Airut 4/2023

Risteilyä, keskustelua ja musiikkia

Näyttelijät kumartavat käsi kädessä. Yleisö taputtaa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Näkövammaisteatteri kumartaa Meidän herramme muurahaisia -esityksen jälkeen.
Kuva: Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton kesäpäivät kokosi runsaat 250 ihmistä aurinkoiseen Jyväskylään kesäkuussa. Kesäpäivien tarkoituksena on tuoda ihmiset yhteen nauttimaan kulttuurista ja keskustelusta ja tapaamaan tuttuja.

Teksti Marika Mäkinen
Kuvat Marika Mäkinen ja Aatu Komsi
Kaksi miestä lavalla, toisella sähkökitara ja toisella basso.
Poppari-bändi tanssitti kesäpäiväväkeä.

Juhlapaikaksi oli valittu Paviljonki Päijänteen rannalla. Ohjelma pyörähti käyntiin heti perjantaina liiton 95-vuotisen taipaleen kunniaksi nautituilla kakkukahveilla ja avajaispuheenvuoroilla. Illan kulttuuriannista vastasi Näkövammaisteatteri Meidän herramme muurahaisia -esitys.

Kesäpäivien toteutuksessa on mukana liiton toimihenkilöiden lisäksi järjestävän kaupungin alueellinen näkövammaisyhdistys Keski-Suomen Näkövammaiset ja joukko vapaaehtoisia avustajia.

Lauantaipäivä potkaistiin käyntiin äänikirjaan liittyvällä paneelilla, johon vieraiksi oli saatu äänikirjan lukija Ari-Matti Hedman, näkövammainen äänikirjan käyttäjä Lasse Jalonen ja kirjailija Tiina Raevaara. Lauantain retkikohteiksi oli tarjolla vasta-avattu Aalto2-museokeskus ja Jyväskylän yliopistokampuksen kävely, Vaajakosken Naissaari ja vierailu Pandan tehtaanmyymälässä sekä Päijänne-risteily.

Mies selin. Nainen taaempana. Molemmilla punainen liivi jossa lukee Näkövammaisten liitto.
Näkövammaisten liiton Aatu Komsi ja Seija Viitanen.

95-vuotisjuhlaillallisen jälkeen Keski-Suomen Näkövammaisten ryhmä esitti Pimeetä draamaa -musiikkiesityksen ja paikallinen Poppari-bändi tanssitti kesäpäiväväkeä.

Yksi vapaaehtoisista oli Jyväskylän kaupungin vapaaehtoisena liikuntaluotsinakin toimiva Jorma Leppänen, joka osallistui Jyväskylän vapaaehtoistoimipisteiden ja Keski-Suomen Näkövammaisten kanssa järjestettyyn koulutukseen näkövammaisten kohtaamisesta.

– Niinpä sitten ilmoittauduin innostuneena myös kesäpäiville, psykologin työstään eläköitynyt Jorma Leppänen kertoo.

– Auringonpaisteinen kesäkuun toinen viikonvaihde tarjosi meille kaikille tavalla tai toisella mukana olleille järjestelyiltään ja ohjelmasisällöiltään laadukkaan ja onnistuneen juhlakokemuksen, Leppänen kiittelee.

Iloisessa ryhmäkuvassa kolme naista ja mies. Kahdella naisella keltainen t-paita, jossa on purppuranvärinen annansilmäkukka.
Keski-Suomen Näkövammaisten Susanna Turkkila (vas.) ja Doris Hammaren (oik.), Lapin Näkövammaisten Juha Romakkaniemi ja Näkövammaisten liiton Annika Tyynysniemi (keskellä).
Ihmisiä museossa. Seinillä erilaisia tuoleja.
Kesäpäivävieraita Aalto2-museokeskuksessa.
Lavalla nainen laulamassa mikrofoniin. Vieressä kaksi naista istuu tuoleilla kitaraa soittaen. Takana kaksi miestä.
Keski-Suomen Näkövammaisten ryhmä esitti Pimeetä draamaa -musiikkiesityksen.
Sohvalla istuu kaksi miestä ja nainen. Heidän takanaan valkokankaalla on miehen ja naisen kasvot.
Äänikirjapaneelin vieraina äänikirjalukija Ari-Matti Hedman, kirjailija Tiina Raevaara ja näkövammainen äänikirjan käyttäjä Lasse Jalonen. Näkövammaisten liiton Marika Mäkinen ja Markku Möttönen vetävät keskustelua.