Siirry sisältöön
Airut 4/2023
Kiikarissa

Vammaispalvelulain voimaantuloa siirrettävä

Grafiikka: tuomarin nuija ja vieressä hahmo pyörätuolissa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Niroworld / Shutterstock.com

Näkövammaisten liitto esittää uuden vammaispalvelulain voimaantuloa siirrettäväksi vuodella. Liitto jätti esityksestä lausuntonsa sosiaali- ja terveysministeriölle. Uudistettavan vammaispalvelulain on liiton mukaan tarkoituksenmukaista tulla voimaan vuoden 2025 alusta, jotta valmistelulle jää enemmän aikaa.

– Esitetyn tiukan aikataulun vaarana on, että tulee jälleen kiire. Lakia ei pidä säätää hätiköiden eikä pakolla aikataulua tuijottaen. On varattava kunnolla aikaa lain valmisteluun ja eduskuntakäsittelyyn sekä lain hyväksymisen jälkeen siihen, että vammaiset ihmiset, vammaisjärjestöt ja hyvinvointialueet ehtivät paneutua lain sisältöön huolellisesti, sanoo Näkövammaisten liiton järjestöjohtaja Sari Kokko.

Hänen mukaansa myös lain vaikutusarviointi on tehtävä tarkasti ja oikeisiin tietoihin perustuen. Erityisen tarkoin on arvioitava perus- ja ihmisoikeusvaikutukset.

– Vammaispalvelut eivät ole säästökohde. Ne ovat vahvoja subjektiivisia oikeuksia. Oikeus vammaispalveluihin on ehdoton – ei määrärahoista riippuvainen, Kokko muistuttaa.

Lausunto vammaispalvelulain voimaantulon siirtämisestä löytyy Näkövammaisten liiton verkkosivuilta.

Airut 5/2022:n kansi. Keltaiset kumisaappaat ja keltainen tausta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Prophotoo / Shutterstock.com

Airut kilpailee kansilehdellään

Airut-lehti on mukana Folio 2023 -kisassa Ozzie award -sarjassa yhtenä kolmesta finalistista. Folio 2023 on julkaisualan yksi arvostetuimmista maailmanlaajuisista kilpailuista, ja siihen osallistuu yleensä tuhansia töitä ympäri maailman.

Airut kilpailee numeron 5/2022 kumisaapasaiheisella kannellaan.

Voittajat julkistetaan 24. lokakuuta New Yorkissa.

Airut-lehden selkeän visuaalisen ilmeen on suunnitellut lehtien ulkoasuun erikoistunut graafikko Marko Myllyaho. Lehden kunkin numeron kannesta vastaa viestinnän asiantuntija Liisa Lähteenmäki.

Näkövammaisteatterin historiaa

Kiinnostaako Näkövammaisteatterin historia, menneet esitykset ja nykytila?

Pääset myös kuulemaan uusimman projektin, Meidän Herramme muurahaisia -esityksen vaiheet näyttelijöiden ja ohjaajan kertomana.

Minun näköinen elämä: Teatteri -pod­castin voit kuunnella Näkövammaisten liiton tililtä Spotifysta, Suplasta, Apple Podcast -palvelusta ja SoundCloudista.

Silmälasit, joiden takana näkötestitaulu sumeana.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa

Kun näkö menee, apua on tarjolla

Mistä on kysymys, kun näet silmälaseillakin huonosti? Entä jos huomaat, että läheiselläsi on vaikeuksia selvitä arjestaan heikentyneen näön kanssa? Tilanteessa ei kannata jäädä yksin. Vaikka näkö heikkenee, apua ja tukea on tarjolla.

Näkövammaisten liiton vuosien 2023–2024 teemana on Uusin silmin. Jaamme tietoa näköasioista ja liiton palveluista erityisesti vasta näkövammautuneille ikääntyneille ja heidän omaisilleen. Olemme koonneet aiheesta tietopaketin verkkosivuillemme osoitteeseen www.nakovammaistenliitto.fi/fi/oletko-huolissasi-naosta. Sivuilta löytyy tietoa muun muassa palveluista ja asiantuntijoiden ja näkövammaisyhteisön yhteystietoja.

Ylen saavutettavuus parantunut

Yle selvitti palveluidensa saavutettavuutta kyselytutkimuksella keväällä 2023. Vastaajista puolet koki saavutettavuuden parantuneen viimeisen vuoden aikana. Pelkästään näkö- ja kuulovammaisille osoitettu kyselytutkimus toteutettiin keväällä 2021.

Tuoreimpaan tutkimukseen osallistui 170 vastaajaa. Tutkimuksessa tarkasteltiin Ylen palveluiden saavutettavuutta palvelukohtaisesti. Listatut palvelut olivat Yle.fi-verkkosivut, Yle-mobiiliapplikaatio, Yle Areenan tekninen saavutettavuus, Yle Areenan sisällöt ja Ylen televisiolähetykset.

Facebookissa taiteen kuvailutulkkauksesta

Perussääntö kuvataiteen kuvailutulkkauksessa on, että kaikki se, mihin näkevän silmä pysähtyy, mainitaan. Mitään ei säästellä, sensuroida tai arvuutella.

Lue lisää: www.facebook.com/NakovammaistenLiitto

61 %

näkövammaisista on naisia.