Siirry sisältöön
Airut 1/2024

Muutokseen sopeutuu päivä kerrallaan

Nainen, jolla on vaaleat tupeeratut hiukset ja sininen röyhelöpaita. Kädessä kaksi muovista leluponia, vaaleanpunainen ja sininen.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Keskity hyviin asioihin, ne ovat sinun voimavarasi, Nancy Tinkerbella sanoo.
Kuva: Arto Löfgren

Miltä tuntuu, kun elämä vetää jalat alta, mutta sydän laulaa vaan? Siitä kertoo Nancy Tinkerbella. Nancy on laulaja-lauluntekijä, opiskelee musiikkiterapiaa ja on pienen pojan äiti.

Teksti Riikka Hänninen

Vuonna 2014 tapahtui jotain, mikä muutti Nancyn elämän.

– Hevoseni säikähti, lähti juoksemaaan, ja minä jäin jalastani roikkumaan jalustimeen. Onnettomuudesta minulle jäi pysyvä hermovaurio ja CRPS-kipuoireyhtymä. Sen kanssa olen elänyt kohta kymmenen vuotta, Nancy kertoo.

Aluksi Nancy ei saanut minkäänlaista kontaktia oikeaan jalkaansa. Hän tunsi jalassa vain kipua. Liikunnalliselle nuoriso-ohjaajalle se oli järkytys.

– Minulle on iskostettu lapsuudessa, että mitä ikinä tapahtuukin, etsi asioista positiivinen juttu äläkä jää tuleen makaamaan. Minulle hyviä asioita olivat musiikki ja hevoseni, jota kävin pyörätuolilla katsomassa.

Vuonna 2019 Nancylle asennettiin leikkauksessa kipustimulaattori, joka hillitsi oikean jalan hermokipuja. Sen jälkeen pyörätuolin käyttö alkoi pikkuhiljaa jäädä, ja nyt Nancy liikkuu rollaattorilla ja kyynärsauvoilla ja joskus kokonaan ilman niitä.

Ohjelmatoimiston sivuilla Nancya kuvaillaan näin:

”Tinkerbella on upean tunteikkaasta tulkinnastaan tunnettu siro keijukaislaulaja-lauluntekijä. Hänen äänestään löytyy säröä, synkempien vesien bluesia, salaperäistä jazzahtavuutta ja korun kaunista maalaisromantiikkaa.”

– Perheeni oli sitä mieltä, että klassinen laulu on se juttu ja ensimmäiset laulutuntini olivat klassisia. Samaan aikaan lauloin punkbändissä. Nykyisin osaan olla rennompi kuin se mustavalkoinen 15-vuotias minä. Voin olla mitä haluan ja on kiinnostavaa, mihin kaikkeen ihmisääni pystyy.

Nancy laulaa monissa kokoonpanoissa. On jazz-bändi ja cover-biisejä soittava bändi ja sitten vielä bändi Tinkerbella & Big bad bear. Heiltä on tulossa uutta materiaalia.

– Seuraava julkistava laulu Get me out of here kertoo ajasta onnettomuuden jälkeen, kun heräsin sairaalasta. Myöhemmin pistin paperille sitä outoa oloa, kun kaikki oli sekavaa ja halusin vain päästä kotiin.

Mitä Nancy sanoisi ihmiselle, jolle elämä on heittänyt yllättävän haasteen eteen ja asiat tuntuvat epävarmoilta ja pelottavilta?

– Armollisuus omaa itseä kohtaan on tärkeää. Isoon muutokseen voi opetella pala kerrallaan. Keskity hyviin asioihin, ne ovat sinun voimavarasi.