Svenska Teaternilla uusi kuvailutulkkausratkaisu
Svenska Teatern on lanseerannut kuvailutulkkausratkaisun, jossa esityksiä kuvailutulkataan päivittäin.
Ratkaisua kehitettiin yhteistyössä Näkövammaisten liiton, kokemusasiantuntijoiden ja Subtitle Cloud -ohjelmistoyrityksen kanssa. Uusi tekniikka parantaa merkittävästi teatterin saavutettavuutta näkövammaisille katsojille.
Svenska Teatern tarjoaa alkuvaiheessa kuvailutulkkauksen kaikkiin Ronja Rövardotter – ja Läkaren-esityksiin.
Teatteri käyttää kuvailutulkkaukseen pilvipalvelu Subtitle Cloudia sekä mobiilisovellus Subtitle Mobilea. Asiakkaat voivat ottaa kuvailutulkkauksen käyttöön omalla puhelimellaan ja kuulokkeillaan. Teatteri myös lainaa laitteita asiakkaille.
Subtitle Cloud tukee äänitiedostojen jakamista niin, että esitysten aikana suoratoistetaan kuvailutulkkaus helppokäyttöisellä tavalla. Koulutettu tulkki kirjoittaa tulkkauksen käsikirjoituksen. Pilvipalvelua käytetään kuvailun suoratoistoon esitysten aikana samalla tavalla kuin teatteri tarjoaa tekstityksiä esityksiin.
Tavoitteena on, että kuvailutulkkaus on pian teatterin kaikilla kolmella näyttämöllä. Keväällä 2024 palvelua tarjotaan ruotsiksi.
Koskettelukirjat 40 vuotta
Näkövammaisille lapsille tarkoitetut koskettelukirjat täyttävät tänä vuonna 40 vuotta.
Celian koskettelukirjakokoelma on kasvanut reippaasti vuosikymmenten aikana. Ensimmäiset koskettelukirjat saatiin vuonna 1984 Fredrika Wetterhoffin kotiteollisuusopettajaopistosta, ja nykyisellään koskettelukirjoja on jo 1400. Kokoelma käsittää muun muassa ensikirjoja, loruja ja runoja, satuja, tarinoita, tehtäväkirjoja.
Koskettelukirjat ovat tunnusteltavia värikkäitä kuvakirjoja, joissa on erilaisista materiaaleista valmistettuja kolmiulotteisia kuvia. Koskettelukirjat sopivat näkö- ja monivammaisille, autistisille ja kehitysvammaisille lapsille sekä kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille.
Vammaisten ihmisten arki näyttää karulta
Helsingin yliopisto selvitti vammaisten ihmisten arkea. Aistivammaisia osallistuneista oli 27,9 prosenttia.
Vammaiset ihmiset kokevat arjessaan laajaa eriarvoisuuden kasautumista. Etenkin työhön, riittävään elintasoon ja turvallisuuteen liittyviin kysymyksiin tuli huomattavasti enemmän negatiivisia kuin positiivisia vastauksia. Vastauksissa korostui lisäksi palvelujen toteutumisen sattumanvaraisuus.
Vammaispalveluihin liittyvät ongelmat sekä päätösten tekemisessä että palvelujen järjestämisessä aiheuttavat monelle vammaiselle ihmiselle pelkoa, turvattomuutta ja epävarmuutta arjessa.
Kuvia tulkitseva tekoäly
Miltä näyttää Elämäni biisi -ohjelman studiossa? Digitalisaatioasiantuntija Ville Lammisen ja teköälysovellus Be My AIn avulla se selviää. Be My AI on näkövammaisten avuksi suunniteltu kuvia tulkitseva tekoälyratkaisu.
Lue lisää: www.facebook.com/NakovammaistenLiitto
56
on kielten määrä, joita rekisteröidyt näkövammaiset puhuvat Suomessa.
Ensitietoa, kun näkö heikkenee
Heikentyneen näön kanssa ei kannata jäädä yksin. Vaikka näkö heikkenee, on apua ja tukea tarjolla. Näkövammaisten liitto jakaa tietoa näköasioista ja liiton sekä jäsenyhdistysten palveluista.
Aiheesta kertovat Näkövammaisten liiton oikeuksienvalvonnan asiantuntijat Tapio Tiilikainen ja Maarit Halonen.
Voit kuunnella jakson SoundCloudista, Spofitysta, Suplasta tai Apple Podcasts -palvelusta Näkövammaisten liiton tililtä. Tekstivastine podcastille löytyy Näkövammaisten liiton verkkosivulta hakusanalla tekstivastine.
Tuoretta tietoa näkövammaisuudesta
Näkövammarekisterin vuosikirja 2022 on julkaistu. Elossa olevia näkövammaisia rekisterissä oli vuoden lopussa 18 027 henkilöä.
Näkövammaisuuden keskimääräinen esiintyvyys on hieman laskenut edellisvuodesta, 34,7:stä 32,08:aan.
Rekisteröityjen näkövammaisten keski-ikä nousi vuonna 2022 sekä miehillä että naisilla. Miehillä se oli 71 vuotta ja naisilla 84 vuotta. Myös 85+-vuotiaiden osuus nousi jälleen. Heitä on kaikista elossa olevista rekisteröidyistä lähes puolet eli 47,7 prosenttia.
Lasten määrä rekisterissä on vähäinen. Vuonna 2022 uusia 0–17-vuotiaita näkövammaisia rekisteriin ilmoitettiin kymmenen.
Näkövammarekisterin vuosikirja löytyy Näkövammaisten liiton verkkosivuilta.