Siirry sisältöön
Airut 2/2024

Liiton luottamustehtäviin ehdolla yhdeksän

Iiris-keskuksen katolla Iiris-teksti ja punainen annansilmäkukka. Sininen taivas. Edessä liehuu lippuja lipputangoissa. Lipuissa lukee "Iiris Pimé Café", "Iiris" ja "Näkövammaisten liitto".
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Liisa Lähteenmäki

Näkövammaisten liiton luottamushenkilöt valitaan kevätvaltuustossa 24.–25.5.

Kysyimme hallituksen ja valtuuston puheenjohtajaehdokkailta, mitkä ovat Näkövammaisten liiton ja näkövammaisyhteisön keskeisimmät tulevaisuuden haasteet.

Hallituksen puheenjohtajaehdokkaat:

 

Jari Pekola, 53, Vantaa, diplomi-insinööri
Vaaleahiuksinen mies aurinkolasit otsalla.

Keskeisimmät haasteemme ovat talous ja kovenevat asenteet, joihin vastaaminen edellyttää panostuksia oikeuksienvalvontaan, vaikuttamistyöhön ja alueellisiin oikeuksienvalvonnan asiantuntijoihin. Talouden haasteet vaikuttavat myös jäsenten sosiaaliturvaan. Digitalisaatio on haaste, mutta myös mahdollisuus. Tekoälyn käyttö lisääntyy. Palveluiden monikanavaisuus ja uusien teknologioiden saavutettavuus on varmistettava.

 

Kari Vähänen, 72, Hämeenlinna, laskentatoimen merkonomi
Mies, jolla harmaat hiukset ja viikset.

Tulevaisuuden haaste on talouden, kun yhteiskunnan avustukset pienentyvät ja kustannukset nousevat. Lähiajan painopisteet ovat liiketoiminnan kehittämisessä ja organisaation toimivuudessa ja muuntautumiskyvyssä. Digitalisaatio on yksi haasteistamme. Toimintaamme on tarkasteltava kriittisesti, mutta muistettava näkövammainen ihminen tarpeineen. Sujuva yhteistyö organisaatioiden ja ihmisten välillä on tärkeää.

Hallituksen varapuheenjohtajaehdokas:

 

Juha Saariniemi, 60, Jyväskylä, yo-merkonomi, opintoja Jyväskylän yliopistossa
Silmälasipäinen mies, jolla harmaanruskeat hiukset ja parta.

Rahankäytöstä eri toimintoihin tai painottamisesta maamme eri alueille täytyy käydä keskustelua valtuustossa ja antaa selkeät ohjeet hallitukselle. Näkövammaisten tukeminen elämän muutoskohdissa on tärkeää. Näön heikentyessä, sairauksien ja iän tuodessa vaikeuskertoimia arkipäivässä selviytymiseen tarvitaan kuntoutusta, apuvälineitä ja tietoa sosiaalipalveluista, unohtamatta näkövammaisena elämänpolkunsa aloittavia lapsia ja heidän perheitään.

Valtuuston puheenjohtajaehdokkaat:
Mies, jolla tummasankaiset silmälasit ja harmaat hiukset.

 

Lasse Jalonen, 75, Oulu, filosofian tohtori

Haasteitamme ovat pienenevät valtion avustukset, Iiriksen kustannukset, hyvinvointialueiden resurssit, liiton jäsenyhdistysten toimintaedellytysten turvaaminen, digitalisaation haasteet ja mahdollisuudet.

 

Sari Loijas, 62, Nurmijärvi, yhteiskuntatieteiden lisensiaatti

Nainen, jolla on lyhyet vaaleat hiukset.

Järjestörahoituksen jatkuvuus ja riittävä rahoitustaso ovat haasteitamme. Iiris-keskuksen ikääntyessä kasvavat korjauskustannukset. Eri elämäntilanteissa ja eriarvoistuvassa yhteiskunnassa ihmisten tarpeet eriytyvät, jolloin yhdessä tekemisen kulttuuri alkaa rapautua. Suuri osa näkövammaisista nuorista jää tai jättäytyy yhteisön ulkopuolelle, mikä on uhka sen elinvoimaisuudelle. Siksi yhdessä tekemisen vetovoimaisuutta on vahvistettava.

 

Lue Näkövammaisten liiton nettisivuilta Tiedotteet-osiosta, mitä puheenjohtajaehdokkaat vastasivat kysymykseen ”Mitkä ovat omat vahvuutesi luottamustehtävässä, johon olet hakeutumassa?”