Siirry sisältöön
Airut 2/2024
Kiikarissa

Sokeiden kuunnelmapalkinto 2023 Tuntemattomalle numerolle

Kuusi henkilöä rivissä. Ilmeet iloiset. Käsissä punaiset ruusut ja kunniakirjat.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Tuntematon numero -kuunnelman tekijät ja Leena Uotila (kolmas oikealta).
Kuva: Marika Mäkinen

Sokeiden kuunnelmaraati palkitsi vuoden 2023 parhaana kotimaisena kuunnelmana Merja Maijasen käsikirjoittaman ja ohjaaman Tuntematon numero -kuunnelman.

Kuunnelma on klassinen trilleri, jossa käsitellään ajankohtaista aihetta. Kontrolloivan ja väkivaltaisen miehen alistama vaimo pohtii yhdessä auttajansa kanssa, uskaltaisiko hän paeta tuhoisasta suhteesta. Päätös on tehtävä ennen kuin mies palaa kotiin.

Vuoden 2023 kuunnelmantekijänä palkittiin näyttelijä Leena Uotila, jonka herkästä äänestä on 50-vuotisen uran aikana tullut suomalaisille rakas ja tuttu. Roolityö kuunnelmassa Rakkauden hullu Don Quijote tuo koskettavalla tavalla esiin Uotilan näyttelijäntyön piirteet. Hänen ääni-ilmaisunsa on vivahteikasta ja syvästi eläytyvää.

Sokeiden kuunnelmapalkinto jaettiin 57. kerran. Voittajan valitsee viisijäseninen raati, joka koostuu kuunnelmista innostuneista ja niitä aktiivisesti kuuntelevista sokeista ja heikkonäköisistä ihmisistä. Raadin taustayhteisö on Näkövammaisten Kulttuuripalvelu.

Radiokanavilla ja Yle Areenassa julkaistiin viime vuonna kymmenen uutta kotimaista kuunnelmaa ja neljä kuunnelmasarjaa.

Vaalea labradorinnoutaja, jolla on opaskoiran valjaat.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Labradorinnoutaja on yleisin opaskoirarotu Suomessa.
Kuva: Laura Oja

Maailmassa yli 20 000 opaskoiraa

Kansainvälistä opaskoirapäivää vietetään 24.4. Päivän aikana muistutetaan opaskoirankäyttäjän oikeuksista ja opaskoirien tekemästä merkittävästä työstä näkövammaisten ihmisten itsenäisen ja turvallisen liikkumisen edistämiseksi.

Näkövammaisten liiton opaskoirakoulu kuuluu kansainväliseen opaskoirakoulujen järjestöön nimeltä International Guide Dog Federation (IGDF). Järjestöllä on 97 jäsenorganisaatiota 33 eri maassa. IGDF:n tilastot osoittavat, että tällä hetkellä eri puolilla maailmaa työskentelee runsaat 20 000 opaskoiraa.

Suosituimmat opaskoirarodut ympäri maailmaa ovat labradorinnoutaja, kultainennoutaja, saksanpaimenkoira, kiharakarvainen noutaja ja villakoira.

Uutiskirje sidosryhmille ja ammattilaisille

Näkövammaisten liitolla on nyt uutiskirje, jossa kerrotaan ajankohtaista näkövammaisuuteen ja näkövammaisyhteisöön liittyvää asiantuntijatietoa.

Uutiskirje on erityisesti suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille ja yhteiskunnallisille sidosryhmille sekä muille asiantuntijoille, jotka tekevät työtä näkövammaisten ja heitä koskevien teemojen parissa.

Uutiskirje ilmestyy 6–9 kertaa vuodessa.

Tilaa uutiskirje.

Lintu, jolla on punainen vatsa ja posket, sininen päälaki ja valkoruskeat siivet. Istuu kuusen oksalla.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Miltä peipon laulu kuulostaa?
Kuva: Dark Side / Shutterstock.com

Sovellus tunnistaa linnun laulun perusteella

Muuttolintujen kevät on Jyväskylän yliopistossa kehitetty mobiilisovellus, jonka avulla voi tallentaa linnunlaulua ja tehdä lintuhavaintoja.

Sovellus tunnistaa lähipiirin lintuja niiden laulun perusteella. Äänittämällä ja tunnistamalla lintuja voi halutessaan auttaa huippututkimusta lähettämällä ääninäytteet Jyväskylän yliopistoon.

Muuttolintujen kevät -sovellus tunnistaa 150 Suomessa pesivää lintulajia.

Sovellus on maksuton ja toimii sekä Android- että iPhone-älypuhelimilla.

Kuusi henkilöä seisoo rivissä. Neljällä valkoinen keppi. Yhdellä musta opaskoira.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Tabu-ohjelmaa luotsaava Pekka Strang (keskellä) Tessan, Heikin, Sonjan, Veli-Matin ja Maaritin kanssa.
Kuva: MTV Pressi

Näkövammaisia televisiosarjassa

Hyppää näkövammaisten Tessan, Sonjan, Vellun, Heikin ja Maaritin mukana Vain elämää -tyyliseen seikkailuun!

Televisiossa alkaa 28.4. Tabu-niminen sarja, jonka jaksojen aiheina ovat lyhytkasvuiset, tahattomasti lapsettomat, näkövammaiset, parantumattomasti sairaat, fyysisesti vammaiset ja tourette- ja tic-oireista kärsivät ihmiset. Katsojat aiheiden ja ihmisten tarinoiden äärelle johdattaa näyttelijä Pekka Strang.

Jaksoissa käsitellään sitä, millaista arki on iloineen ja toisaalta vammaan tai sairauteen liittyvine haasteineen. Millainen on jokaisen oma tarina?

Tabu MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla 28.4. klo 21 alkaen. MTV Katsomo+ -tilaajille seuraava jakso ennakkoon.

Työttömyysturvan muutoksista X:ssä

Työttömyysturvaan kaavailluista muutoksista keskusteltiin eduskunnassa. Kiitos @TimoSuhonen1, kun nostit esiin näkemyksemme siitä, kuinka muutokset vaikuttaisivat vammaisiin ihmisiin. @PetteriOrpo @riikkapurra @artosatonen.

Lue huomiomme: www.nakovammaistenliitto.fi/fi/kannanotto-tyottomyysturvaan

Luku

41 % näkövammaisista sairastaa silmänpohjan rappeumaa.