Siirry sisältöön
paakirjoitus
Airut 6-7/2018
Pääkirjoitus

Kesäpäivillä ollaan hyvässä seurassa

Markku Möttönen seisoo vaalean seinän edessä. Hänellä on ruskeat hiukset, silmälasit ja punainen, raidallinen paita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Teksti Markku Möttönen

Näkövammaisten liiton strategiassa on linjattu yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi olla yhteisöllisyyden tukija. Näkövammaisella ihmisellä pitää olla mahdollisuus saada tukea yksinäisyyden ja syrjään jäämisen tunteen vähenemiseksi. On tärkeää, että meistä jokainen voi kokea aitoa yhteenkuuluvuuden tunnetta ja osallistua itseään kiinnostaviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Näkövammaisjärjestöillä on tärkeä tehtävä juuri yhteisöllisyyden tukijoina. Omalla toiminnallaan ne lisäävät näkövammaisten yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vähentävät yksinäisyyttä. Jäsenistö kaipaa kiinnostavia, matalan kynnyksen tapahtumia. Haluan rohkaista kaikkia osallistumaan myös muiden järjestämiin tilaisuuksiin, vaikka tiedän omasta kokemuksestani, että se on helpommin sanottu kuin tehty.

Juuri tänä viikonloppuna järjestetään Kuopiossa näkövammaisten valtakunnalliset kesäpäivät. Savon sydämeen kokoontuu yhteensä kolmisensataa osallistujaa eri puolilta Suomea. Ilahduttavaa on, että näkövammaisyhdistykset järjestävät jäsenilleen yhteiskuljetuksia paikan päälle niin, että matkaan on turvallista lähteä vaikka yksin. Tapahtumassa muistelemme menneitä eli NKL:n 90-vuotista taivalta, mutta erityisesti tutustumme savolaisuuteen ja Kuopioon, tapaamme tuttuja ja tuntemattomia ja olemme toistemme seurassa. SOTE jätetään hetkeksi ”takavasemmalle” ja nautitaan kesästä.

Kesä-Suomi on kesäpäivien lisäksi täynnä monenlaisia tapahtumia. Toivottavasti meistä jokainen löytää itseään kiinnostavat ja voi kokea niissä yhteisöllisyyden ja yhteenkuuluvuuden tunnetta ja voimaantua. Itselleni erilaisilla tilaisuuksilla ja erityisesti näkövammaistapahtumilla on ollut ja on suuri merkitys. Toisten tapaaminen, mielenkiintoiset tarinat ja keskustelut antavat voimaa elämässä eteenpäin.