Siirry sisältöön
Airut 8/2018

Kesäpäivät savolaisittain

Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Vasemmalla: Näkövammaisaktiiveja Kalla­vesi-risteilyllä. Keskellä: Paco Nucci (vas.) ilahdutti yleisöä. Oikealla: Kuumassa säässä myös alueyhdis­tyksen puheenjohtaja Jari Koskinen tarvitsi jäätelöä.
Kuva: Marika Mäkinen

Lähes 350 ihmistä kerääntyi helteiseen Kuopioon Näkövammaisten liiton kesäpäiville. Tavoitteena oli kerätä ihmiset yhteen nauttimaan hyvästä seurasta, savolaisesta tunnelmasta ja monipuolisesta ohjelmasta.

Teksti ja kuvat Marika Mäkinen

Kesäpäivät on muutaman vuoden välein toistuva jäsentapahtuma, joka järjestetään eri puolilla Suomea. Tällä kertaa oltiin savolaisuuden sydämessä, Kallaveden rannalla. Monisatapäinen näkövammaisjoukko näkyi myös Kuopion katukuvassa, jossa muutenkin oli vilinää Kuopio tanssii ja soi -tapahtuman vuoksi.

Kesäpäivien yhtenä teemana oli Näkövammaisten liiton 90-vuotistaival, jota myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö muisti tervehdyksellään. Muuten ohjelma oli vahvan savolainen.

Avajaistilaisuudessa hauskuuttivat napolinsavolaiset, Paco ja Alma Nucci. Paco Nuccin hämmästyttävä savonkielentaito on herättänyt ihailua aina ammattipiireissä asti, sillä hän on voittanut savonkielen murremestaruuden vuonna 2016.

Kallavesi-risteily, nilsiäläinen kirjailija ja näyttelijä Antti Heikkinen sekä Puijon torniin, Kuopion korttelimuseoon ja ruokakulttuuriin tutustuminen kalakukkoineen kaikkineen veivät vieraat aina vain syvemmälle savolaisuuden ytimeen.

Näkövammaisten liiton 90-vuotisjuhla näkyi ohjelmassa luentona, jonka otsikkona oli Aikamatkoja järjestölähtöiseen näkövammaistyöhön. Varsinaisen juhlaillallisen yhteydessä nautittiin vielä kuulokuvia yhdestä kaikkien aikojen kuuluisimmasta savolaisesta Spede Pasasesta kertovasta musiikkinäytelmästä, Pertistä.

Kesäpäivät päättyivät Kuopion tuomiokirkon jumalanpalvelukseen ja Suomen ortodoksiseen kirkkomuseoon Riisaan.

Kesäpäivien ideoinnissa mukana ollut Pohjois-Savon Näkövammaisten puheenjohtaja Jari Koskinen on tyytyväinen päivien antiin.

– Yksi kesäpäivien tavoite on varmasti se, että näkövammaiset näkyvät paikkakunnalla, ja niin kyllä kävikin.

Koskinen on itse kotoisin Helsingistä, josta hän päätyi Kuopioon 1980-luvun alkupuolella kiekkoa pelaamaan. Kaupungista tuli pysyvästi kotipaikkakunta, kun hän perusti perheen ja ryhtyi yrittäjäksi.

– Halusimme tarjota Kuopion kesäpäivillä parastamme muualta tuleville. Savo on kivaa seutua. Yhdistyksen puolesta jäi hyvä mieli ja kaiken kruunasi vielä upea sää, hän tiivistää.