Siirry sisältöön
Airut 7/2020

Vähäsestä hallituksen puheenjohtaja, Jantusesta valtuuston

Valtuustoväkeä Iiriksen Braille-salissa kasvomaskit kasvoillaan.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Valtuuston kokouksessa käytettiin kasvomaskeja ja jätettiin joka toinen istuin tyhjäksi.
Kuva: Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton hallituksen puheenjohtajaksi on valittu hämeenlinnalainen Kari Vähänen. Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Esko Jantunen Tampereelta.

Teksti ja kuvat Marika Mäkinen

Näkövammaisten liiton valtuusto valitsi luottamushenkilöt vuosille 2020–2024 kokouksessaan syyskuun lopulla toiminta- ja palvelukeskus Iiriksessä Helsingissä. Hallituksen ja valtuuston puheenjohtajiston lisäksi valittiin liiton hallitus.

Lisäksi valtuusto käsitteli vuoden 2019 tilinpäätöksen ja vuosikertomuksen sekä toiminnan ja talouden suuntaviivat vuodelle 2021.

Kuunteleva puheenjohtaja

Kari Vähänen ja Sari Loijas seisovat vierekkäin.
Liiton hallituksen vastavalittu sekä väistyvä puheenjohtaja: Kari Vähänen ja Sari Loijas.

Sari Loijaksen seuraajaksi liiton uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Kari Vähänen, 68. Vähänen edustaa kokemusta hallitustyössä, sillä hän on istunut sen jäsenenä jo edelliskauden eli vuodesta 2016 lähtien.

Koulutukseltaan Kari Vähänen on merkonomi. Työuransa aikana Vähänen on toiminut erilaisissa taloushallinnon tehtävissä. Työkyvyttömyyseläkkeelle hän jäi vuonna 2007 Rautaruukin talouspäällikön tehtävästä.

Näkövammaisyhdistyksien luottamustoimista Vähäsellä on vankka kokemus. Hän on toiminut muun muassa Tampereen seudun Näkövammaisten hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana, Näkövammaisten liiton valtuuston varapuheenjohtajana ja Kanta-Hämeen Näkövammaisten puheenjohtajana. Paraikaa hän on puheenjohtajana myös liiton konserniin kuuluvissa Annanpurassa ja Sokevassa.

Heti tulosten selvittyä Kari Vähänen sanoi olevansa iloisen yllättynyt puheenjohtajavalinnastaan.

Hiukan valintaa pureksittuaan hän kertoo, että ensimmäisenä uuden hallituksen puheenjohtajan työlistalla tulee olemaan hallituksen jäsenten perehdyttäminen, hallituksen toimintatavoista päättäminen ja liiton strategian päivittäminen.

Puheenjohtaja Kari Vähänen haluaa olla yhteistyökykyinen, kuunteleva ja helposti lähestyttävä.

– Haluan olla niin sanottu tiimin vetäjä, hän täsmentää.

Näkövammaisyhteisön ja näkövammaisyhdistysten jäsenistön kanssa hän toivoo aktiivista ja hyvää yhteistyötä.

Liiton henkilökuntaa Vähänen pitää asiantuntevana voimavarana, josta on huolehdittava.

Kokemusta ja uutta verta

Hallitus yhteiskuvassa.
Tuoreesta hallituksesta paikalla olivat Juha Saariniemi (vas.), Eija-Liisa Markkula, Kari Vähänen, Teuvo Heikkonen, Lasse Jalonen ja Jari Pekola. Kuvasta puuttuvat Tytti Matsinen, Anni Väänänen sekä Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen.

Muita edellisestä hallituksesta nykyisessä jatkavia ovat varapuheenjohtajaksi valittu Eija-Liisa Markkula, 72, Helsingistä, Lasse Jalonen, 71, Oulusta ja Juha Saariniemi, 57, Jyväskylästä.

Uusina hallitukseen nousivat Teuvo Heikkonen, Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen, Jari Pekola, Anni Väänänen ja Tytti Matsinen.

Keski-Suomen Näkövammaisten hallituksen jäsen, jyväskyläläinen Saariniemi, keräsi hallitukseen ehdolla olevista suurimman äänipotin, 28 ääntä, ja seuraavaksi eniten, 26 ääntä, sai Näkövammaisten liiton tiedonhallintajohtajan työstä kolme vuotta sitten eläkkeelle jäänyt Teuvo Heikkonen, 66, Tuusulasta.  Kolmanneksi suurimmalla äänimäärällä, 24 äänellä, hallitukseen valittiin Lapin Näkövammaisten hallituksen jäsen Anne Hirvasniemi-Jääskeläinen, 40, Rovaniemeltä.

Edelliseen hallitukseen verrattuna nykyisen hallituksen sukupuolijakauma hiukan tasoittui. Naisia on uudessa hallituksessa yksi enemmän kuin edellisessä, eli neljä, ja miehiä, puheenjohtaja mukaan lukien, viisi.

Enemmän nuoria ja opaskoirankäyttäjiä

Katja Kuusela kasvomaski kasvoillaan ja kukkakimppu kädessään puhumassa mikrofoniin.
Katja Kuusela valittiin valtuuston varapuheenjohtajaksi.

Hallitus myös nuorentui. Kun edellisessä hallituksessa ei istunut lainkaan 40-vuotiaita tai sitä nuorempia, nykyisessä hallituksessa heitä on kolme. Toisesta päästä hallitus myös vanheni. Yli 70-vuotiaita nykyhallituksessa on kaksi, kun edellisen hallituksen ikääntynein oli työskentelyn alkaessa 68-vuotias.

Hallituksen nuorimmat jäsenet ovat tällä kaudella ruokolahtelainen Anni Väänänen, 31, ja helsinkiläinen Tytti Matsinen, 33. Vantaalainen Jari Pekola on 49-vuotias ja kuuluu iältään myös hallituksen nuorempaan siipeen.

Maantieteellisesti hallituksen jäseniä tulee eniten pääkaupunkiseudulta, neljä. Itä-Suomi, Keski-Suomi, Pohjois-Pohjanmaa ja Lappi saivat kaikki yhden edustajan hallitukseen. Kuten viime kaudellakin, Länsi-Suomesta ei hallituksessa ole edustajaa.

Opaskoirankäyttäjiä hallituksessa on tällä kertaa kolme eli Pekola, Väänänen ja Saariniemi. Edellisessä hallituksessa opaskoira oli puheenjohtaja Sari Loijaksella sekä Juha Saariniemellä.

Valtuusto valitsi hallituksen kokoonpanon lisäksi myös oman puheenjohtajistonsa. Paluun luottamushenkilöjohtoon teki liiton puheenjohtajana vuosina 2004–2016 toiminut ja nyt valtuuston puheenjohtajaksi valittu Tampereen seudun Näkövammaisten puheenjohtaja Esko Jantunen, 65. Varapuheenjohtajaksi valittiin Pohjois-Pohjanmaan Näkövammaisten puheenjohtaja Katja Kuusela, 51, Oulusta.

Juttua muokattu 14.10.2020 klo 14.46: Juha Saariniemi ei ole uusi hallituksen jäsen, vaan istui hallituksessa myös viime kauden. Näin myös opaskoirankäyttäjiä oli hallituksessa kaksi. Esko Jantusen kausi liiton hallituksen puheenjohtajana  alkoi jo vuonna 2004 ja päättyi 2016.