Siirry sisältöön
Airut 6/2020

Hallituksen puheenjohtajaksi ehdolla kolme, valtuuston yksi

Teksti "Valtuuston kevätkokous 25.-26.9.2020". Liiton logo ja kuvan kulmissa värikkäitä palloelementtejä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa

Näkövammaisten liiton valtuusto kokoontuu valitsemaan muun muassa liiton luottamushenkilöjohdon 25.–26. syyskuuta. Valinnat siirtyivät poikkeuksellisesti toukokuulta syksyyn koronatilanteen vuoksi.

Näkövammaisten liiton valtuustossa on jäseniä sen jokaisesta jäsenyhdistyksestä, ja se kokoontuu kahdesti vuodessa. Valtuustoon kuuluu 40 varsinaista jäsentä ja 40 varajäsentä.  Jokaisella jäsenyhdistyksellä on yksi valtuutettu ja yksi varavaltuutettu. Loput valtuustopaikat jaetaan alueellisten yhdistysten kesken suhteessa niiden jäsenmääriin.

Valtuuston toimikausi on neljä vuotta. Valtuusto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa kevät- ja syyskokoukseen. Nyt pidettävä kokous on siis kevätvaltuusto, vaikka se ajoittuukin syksyyn.

Valtuuston toimintakauden ensimmäisen kevätkokouksen tehtävänä on muun muassa valita valtuuston puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja valtuuston varsinaisista jäsenistä ja valita liiton puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja ja hallituksen muut jäsenet. Tässä esiteltävät ehdokkaat toimittivat tietonsa Airut-lehdelle siis jo keväällä.

Hallituksen puheenjohtajaehdokkaat

Ehdokkailta kysyttiin, miksi he hakevat kyseistä tehtävää.

Kari Vähänen 

Kari Vähänen
Kari Vähänen

68 vuotta, Hämeenlinna, koulutus: merkonomi, viimeisin työpaikka: Rautaruukki Oyj Hämeenlinna, talouspäällikkö.

”Tarvitsemme hyvää yhteistyötä rakentaaksemme liitosta entistä vahvemman jatkuvasti muuttuvassa toimintaympäristössä. Haen hallituksen puheenjohtajaksi, koska taloushallinnon kokemukseni ja järjestötoiminnan tuntemukseni antavat vahvan selkänojan luotsata liittoa tulevina vuosina. Olen toiminut liiton valtuuston varapuheenjohtajana neljä vuotta, liiton hallituksen jäsenenä vuosina 2016–2020, Tampereen seudun Näkövammaisten puheenjohtajana seitsemän vuotta sekä Annanpuran ja Sokevan hallitusten puheenjohtajana. Toimin koko työelämäni taloushallinnossa eri tehtävissä.”

Lasse Jalonen 

Lasse Jalonen
Lasse Jalonen

71 vuotta, Oulu, koulutus: filosofian tohtori, dosentti, viimeisin työpaikka: Oulun yliopisto, yliopistonlehtori.

”Olen työelämässä, järjestötehtävissä ja vammaisneuvostotyössä kouliintunut pitkän linjan vammaisaktiivi. Valtuustossa ja hallituksessa, viimeksi varapuheenjohtajana, olen perehtynyt liiton asioihin. Haluan käyttää kokemustani ja osaamistani ohjatakseni liittoa niin, että tukirakenteiden muuttuessakin se suoriutuu ydintehtävistään. Olen synnynnäisesti vaikeasti heikkonäköinen. Sujuva arki, oikeus omiin valintoihin, opiskeluun, tietoon, työhön ja apuvälineisiin sekä saavutettavuus ja esteettömyys ovat minulle konkreettisia tavoitteita, joita haluan edistää niin kokeneiden kuin nuorten, idearikkaiden hallituskumppanien kanssa.”

Anders Nyberg

Anders Nyberg
Anders Nyberg

59 vuotta, Kokkola, opiskellut kasvatustiedettä, psykologiaa ja valtio-oppia, viimeisin työpaikka: Silja Line, henkilöstöhallinta, henkilöstöpurseri.

”Liiton toiminnan täytyy olla johdonmukaista ja pitkäjänteistä, mutta samalla vastata nopeisiin muutoksiin yhteiskunnassa ja ottaa huomioon jäsenistön muuttuvat tarpeet. Lähiaikojen suuri haaste koskee rahoitusta. Vammaistyö ja jäsenten edunvalvonta on tärkeä osa toimintaa, mutta haluaisin rakentaa verkostoa myös esimerkiksi poliittisten päätöksentekijöiden, viranomaisten ja virkamiesten kanssa. Lisäksi tärkeää olisi rakentaa uskottavaa yhteistyötä median suuntaan ja erilaisiin koulutustahoihin, ja tällä tavalla luoda suvaitsevampaa asennetta kaikille suomalaisille. Minulla on kaksi korvaa, mutta vain yksi suu, eli kuuntelen mieluummin kuin puhun. En ole oikeastaan minkään alan asiantuntija, mutta osaan innostaa muita ja rekrytoida oikeat henkilöt eri tehtäviin. Minua on helppo lähestyä.”

Valtuuston puheenjohtajaehdokas

Esko Jantunen

Esko Jantunen
Esko Jantunen

65 vuotta, Tampere, filosofian maisteri, viimeisin työ: Saarioinen Oy, taloushallinnon ja tietotekniikan asiantuntija

”Näkövammaisten liiton korkein päättävä elin on valtuusto ja se tarvitsee kokeneen ja osaavan puheenjohtajan tulevalle kaudelle. Olen toiminut järjestötehtävissä noin 25 vuotta ja puheenjohtajana muun muassa Näkövammaisten liiton hallituksessa, Tampereen seudun Näkövammaisten hallituksessa ja Tampereen vammaisneuvostossa. Osaamista on kertynyt johtamisesta, järjestö- ja yritystoiminnasta, taloudenhallinnasta, vammaispolitiikasta ja vaikuttamistyöstä.”