Siirry sisältöön
Airut 11/2018
Avoimilla ovilla juhlittiin 90-vuotiasta liittoa

Talo oli täynnä

Iiris-keskuksen käytävä, jossa on ihmisten lisäksi paljon viirejä ja ilmapalloja.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Aatu Komsi
Teksti Aatu Komsi
Kuvat Aatu Komsi, Marika Mäkinen ja Mari Myllymäki

Näkövammaisten liitto juhli 90-vuotisjuhlavuottaan lokakuun 11. päivä. Tuolloin Iiris-keskuksessa järjestettiin liiton ja sen yhteistyökumppanien yhteiset Avoimet ovet -tapahtuma.

Juhliin osallistui käsiohjelmien ja Annansilmä-pullien menekin perusteella arviolta 800–1 000 kävijää. Liiton toimitusjohtaja Jukka Tahvanainen arveli, että tilaisuus oli osallistujamäärältään myös liiton historian suurin.

Tilaisuuden avasivat Näkövammaisten liiton puheenjohtaja Sari Loijas ja eduskunnan puhemies Paula Risikko. Vieraita tervehti ja halaili myös maailman suurin opaskoira Viki.

Osallistujille tarjottiin esimerkiksi kuntoutuksen ja äänittämön toimintaa esitteleviä kierroksia useissa kerroksissa, ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n pisteellä he pääsivät kokeilemaan sokkopingistä.

Juhlan yhteydessä avattiin myös Iiris-keskuksen uusi pimeä kahvila, Iiris Pimé Café. Sen toimintaa koordinoi liiton nuorisotoiminnan suunnittelija Teemu Ruohonen. Juhlan aikana hän myös opasti sisääntulijoita kahvilan ovella.

Kahvilassa oli yhteensä 20 asiakaspaikkaa.

– Sisään oli jatkuvasti pientä jonoa. Vasta illansuussa oli ensimmäistä kertaa pöytä tyhjänä. Muuten porukkaa oli koko ajan, mikä oli tietysti tarkoituskin, Ruohonen sanoo.

Iiris-keskuksen käytävä, jossa on ihmisten lisäksi paljon viirejä ja ilmapalloja.
Näkövammaisten liiton puheenjohtaja Sari Loijas, eduskunnan puhemies Paula Risikko opaskoira-asuun pukeutunut henkilö.
Kaksi Näkövammaisten liiton työntekijää seisoo käytävällä kahvikuppi käsissään ja hymyilee.
Näkövammaisten liiton työntekijä seisoo esitepöydän vieressä ja pitelee pöydän kulhosta ottamaansa kahta mandariinia silminään.
Iiris-keskuksen pääsisäänkäynnin edusta, jossa on avointen ovien juhlailmapalloja isona terttuna.
Työntekijä asettelee Näkövammaisten liiton työelämäpalvelujen esittelypöytää valmiiksi.
Lippuja liehumassa ulkona, yhdessä lukee: "Iiris Pimé Café"
Iiris-keskuksen aula, jossa Näkövammaisten liiton logoa kantavia ilmapalloja ja viirejä sekä muutamia ihmisiä kävelemässä sisään ja ulos.
Valtavaan opaskoira-asuun pukeutunut maskotti leikkii kurottautumalla kohti avointen ovien koristeena olevia ilmapalloja.
Terttu ilmapalloja, joissa lukee "Näkövammaisten liitto" ja "90". Taustalla tuulessa liehuvia lippuja, joissa on Näkövammaisten liiton logo.
Näkövammaisten liiton kuntoutuksen esittelypöydän luona työntekijä ojentaa esitteitä kävijälle. Pöydän vieressä on maalaus lehtimetsästä ja pitkospuista.
Opaskoira-asuun pukeutunut maskotti heiluttaa käsiään Iiriksen käytävällä.
Opaskoira makaa maassa. Sen lähellä on toinen opaskoira, mutta se on pelkkä patsas.
Nuorisotoimen suunnittelija Teemu Ruohonen palvelee asiakasta Iiris Pimé Cafén ovella.
Musiikkiyhtye soittaa Antell-ravintolan ruokatilassa.
Henkilö halaa valtavaan opaskoira-asuun pukeutunutta maskottia, joka puolestaan ottaa tilanteesta kuvaa selfiekepillä.
Avointen ovien ohjelmaa esitteleviä papereita seinällä. Niissä lukee mm. "Musiikkia", "Kokeile ruudunlukuohjelmaa" ja "Kuntoutuksen polut".
Pöytä, jolla on kukkia ja kortteja ja jonka yläpuolella seinällä on isot foliopallot, joista muodostuu yhdessä "NKL #90".