Siirry sisältöön
Airut 3/2023
Kiikarissa

Ruoan verkkokaupoissa on saavutettavuuspuutteita

Ruskeassa paperipussissa hedelmiä, patonkia, kasviksia ja muovipulloja. Pussin reunalta roikkuu kuitti. Pussin vieressä on älypuhelin, jonka ruudulla on kuva ostoskärrystä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Ruoan verkkokaupat eivät ole vielä näkövammaisille sujuvia käyttää.
Kuva: Stokkete / Shutterstock

Hanna Jurvelin ja Juho Rimpiläinen tutkivat opinnäytetyössään ruoan verkkokauppojen ja sovellusten saavutettavuutta. Tutkittavana olivat K-ruoka, S-kauppa ja Oda.

Ruoan verkkokauppojen saavutettavuus näkövammaisille -nimisessä opinnäytteessä saavutettavuutta tutkittiin määritellyn ostopolun avulla, jota testattiin esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla ja näppäimistöä käyttäen. Tutkimuksessa hyödynnettiin myös saavutettavuustyökaluja ja arvioinnissa huomioitiin ostopolun käyttäjäkokemusta.

Lopputulos oli, että jokaisessa palvelussa on saavutettavuuspuutteita, mutta eroavaisuudet eivät olleet suuria. Yksilöllinen käyttökokemus kuitenkin vaihteli palvelujen välillä, ja osassa palveluja esiintyi myös navigointiin liittyviä huomattavia ongelmia.

Yleisesti ottaen tutkituissa ruoan verkkokaupoissa oli kuitenkin huomioitu saavutettavuutta. Eroja löytyi nimenomaan siinä, kuinka sujuvaa ja vaivatonta verkkokauppojen käyttö oli.

Selainpohjaisista verkkokaupoista S-kaupat.fi sai enemmän pisteitä kuin K-ruoka.fi, mutta ero oli pieni. Sovelluksista taas Oda sai eniten pisteitä. Eniten kehitettävää saavutettavuuden kannalta oli K-ruoan selainpohjaisessa palvelussa.

Linkki tutkimukseen löytyy verkkosivuiltamme: nkl.fi/fi/tiedotteet.

Inarinsaamenkielisen esitteen kansi.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Inarinsaamenkielinen versio esitteestä.

Esitteitä saameksi

Olemme julkaisseet tietoa näkövammautumisesta kolmella saamen kielellä: pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi. Materiaalit muistuttavat, ettei heikentyneen näön kanssa kannata jäädä yksin.

Näkövammaisille tarjottavat tuet ja palvelut parantavat ja ylläpitävät elämänlaatua silloinkin, kun silmäsairauteen ei ole varsinaista hoitokeinoa.

Saamenkieliset Kun silmälasit eivät riitä -esitteet kertovat miten toimia, kun näkö heikkenee näkövammatasolle. Esitteisiin on koottu tietoa keskeisistä palveluista ja tukitoimista.

Kaksi miestä ja nainen seisovat rivissä. Etualalla olevalla miehellä viiri kädessään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Mauno Lehtinen (oik.), Sari Loijas ja Pentti Kivelä.
Kuva: Marika Mäkinen

Huomionosoitukset näkövammaistyön veteraaneille

Näkövammaisten liiton kevätvaltuustossa muistettiin ansioituneita näkövammaistyötä tehneitä luottamus- ja toimihenkilöitä pöytästandaareilla. Sen saivat liiton entiset puheenjohtajat Sari Loijas ja Pentti Kivelä ja entiset toimitusjohtajat Pentti Lappalainen ja Mauno Lehtinen.

Juhlan aiheena oli myös liiton 95-vuotis­syntymäpäivä, jonka merkeissä juotiin kakkukahvit. Tilaisuudessa esiintyi Ylioppilaskunnan laulajien kvartetti.

Kilometrikisa liikuttaa järjestöjä

Näkövammaisten liitto osallistuu tänäkin vuonna työyhteisöjen väliseen leikkimieliseen Kilometrikisaan. Liiton joukkueessa on mukana sekä näkövammaisia että näkeviä työntekijöitä.

Osallistumalla Kilometrikisaan liitossa halutaan kannustaa työyhteisön jäseniä mukaan hyötyliikuntaan ja huomioimaan ympäristönäkökulma myös liikkumisessa.

Tänä vuonna mukaan on haastettu myös yhteistyökumppanit Invalidiliitto, SAMS, Förbundet Finlands Svenska Synskadade ja Kynnys.

Syrjinnästä Twitterissä

Huomasitteko? Vammaisuuteen liittyvä syrjintä ja haasteet vammaisten henkilöiden oikeuksien toteutumisessa ovat yleisin syy, miksi yhdenvertaisuusvaltuutettuun otetaan yhteyttä. Etenkin koulumaailman teemat korostuvat yhteydenotoissa. #yhdenvertaisuus

Lue lisää: twitter.com/NKLry

Mikä on nainen?

Minun näköinen elämä -podcast-sarjassa tällä kertaa keskustellaan uhkarohkeasta aiheesta, naisista.

Giuseppe Verdin Rigoletto-oopperassa on aaria, jossa sanotaan, että nainen on huikentelevainen kuin sulka tuulessa. Onko se väärinkäsitys? Onko olemassa hysteerisiä naisia?

Kuuntele, mitä mieltä Tuure ja Harri ovat.

Podcastin voit kuunnella Spotifysta, Suplasta, Apple Podcast -palvelusta ja SoundCloudista. Tekstivastine löytyy osoitteesta www.nkl.fi/fi/tekstivastineet

Luku

90,6 % rekisteröidyistä näkövammaisista on suomenkielisiä.