Siirry sisältöön
Airut 8/2018
Kiikarissa

Ihan pimeää puhetta

Kuvassa joukko ihmisiä seisomassa vierekkäin Porin kirjaston edessä. Vasemmalla etualalla on Peter Nyman, joka pitelee pientä pupulelua. Ihmisillä on helteeseen sopivat ja rennot vaatteet, shortseja ja mekkoja. Taustalla on #katsetarkkana-rollupjuliste.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Paneelin jälkeen otetussa ryhmäkuvassa juontaja Peter Nyman (vas.), kansanedustajat Ozan Yanar (vihr.), Kristiina Salonen (sd.) ja Sari Raassina (kok.), NKL:n tutkimuspäällikkö Matti Ojamo ja Bayerin viestintäjohtaja Lotte Bruns.
Kuva: Aino Försti-Smith

Näkövammaisten liitto ja lääkeyhtiö Bayer järjestivät Porissa SuomiAreenan aikaan Ihan pimeän paneelin. Tilaisuudessa joukko vaikuttajia kävi keskustelua näkövammojen yhteiskunnallisista vaikutuksista pilkkopimeässä. Keskustelun juonsi toimittaja Peter Nyman.

–Kaikki panelistit olivat perehtyneet aiheeseen, ja mielestäni keskustelu oli asiallista ja faktapohjaista, arvioi keskusteluun osallistunut Näkövammaisten liiton puheenjohtaja Sari Loijas.

Loijaksen mukaan muutkin osanottajat vaikuttivat viihtyneen pimeydessä.

–Lopussa osa kertoi, että pimeys sai heidät keskittymään tavallista enemmän puhujien kuuntelemiseen, kun ympärillä ei ollut visuaalisia ärsykkeitä, jotka olisivat vieneet huomion, kuten kännykkää ja Twitteriä.

Keskustelun pohjana olleesta NKL:n, THL:n ja Tampereen yliopiston tekemästä tutkimuksesta toisaalla tässä lehdessä.

Vammaiset voivat olla työssään osaavia, myös huippuosaajia.
Jos ja kun Beethoven sävelsi kuurona, ei häntä
todellakaan voi leimata työn tulosten perusteella osatyökykyiseksi.

kasvatustieteen tohtori Marja Irjala
Helsingin Sanomissa 23.7.2018

Päivyri elo-syyskuu:

7.9.

Näkövammarekisterin 35-vuotisjuhlaseminaari

Hotelli Arthurissa Helsingissä

Kuvassa sininen urheilupaita, jonka päällä on mitali. Paidassa lukee valkoisella: Suomen teräsmies since 1983, Sportyfeel, Finntriathlon Joroinen 2018 35 v, 1.9 km / 90 km / 21.1 km. Mitalissa on sininen nauha, jossa on oranssia tekstiä. Itse mitali on pronssin kellertävä, ja siinä lukee Finn Triathlon ja sen alla on erilaisia pelkistettyjä urheilevia ihmishahmoja.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Heikki Mäkelä

Heikki polkee taas

Viime kesänä Perhosta Jäämerelle saakka pyöräilyllään huomiota herättänyt sokea maanviljelijä Heikki Mäkelä on tempaissut taas. Lauantaina 21. heinäkuuta Mäkelä osallistui Joroisten Finntriathlon-kisoihin. Mäkelän puolitriathlon-suoritukseen sisältyi 1,9 kilometrin uinti, 21 kilometrin puolimaraton ja 90 kilometrin pyöräily.

Erityisesti uiminen oli haaste, sillä vielä vuosi sitten Mäkelän uimataito oli varsin heikko. Avovedessä Mäkelä pystyi nytkin suunnistamaan vain, koska triathlonissa uinti tapahtui yhdessä muiden kanssa, Mäkelä kertoi Iltalehdelle 20.7.

Mäkelä pääsi maaliin aikaan 06 h 31 min 32 s. Kaikista maaliin yltäneistä Mäkelä sijoittui kategoriassaan sijalle 74/78, ja sai suorituksestaan osallistujamitalin.

Daisy kiertää Suomea

Näkövammaisten liiton tiedonsaantipalvelut järjestää syksyllä Daisy-kiertueen eri puolilla Suomea Porvoosta Rovaniemelle. Kiertueella esitellään Daisy-soitinmalleja ja Lehtikuuntelu-palvelua.

Kiertueen tarkemmat ajankohdat ja paikkakunnat kuulet alueyhdistykseltäsi.

Tiennäyttäjät-kirjan kansi. Kannen kuvassa keskellä opaskoiraa esittävä valkoinen patsas sekä muita mustavalkoisia kuvia sen takana. Kannessa lukee: Tiennäyttäjät 2018. Hinta 15 euroa. Tarinoita sotasokeiden taipaleelta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Aatu Komsi

Ensimmäinen tiennäyttäjä

Sotasokeat ry:n historiasta kertovan Tiennäyttäjät-kirjasarjan ensimmäinen osa on ilmestynyt. 4-osaisen kirjasarjan myöhemmät osat ilmestyvät vuosina 2019–2021.

Kirjasarjan tuotto ohjataan lyhentämättömänä sotasokeiden leskien kuntouttamiseen. 15 euroa maksavaa kirjaa voi tilata esimerkiksi osoitteesta juha@opaskoiranjoulu.fi.

Kuva maanpuolustusmuseosta, esillä lottien asuja, vati, tuliaseita, kattiloita, kuppeja ja papereita.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Suurena kuvaa
Kuva: Matias Survonen

Näkkäriystävällisiä pyssyjä

Sa-Int Maanpuolustusmuseota Turussa voidaan pitää näkövammaisystävällisenä. Suurinta osaa esineistä saa koskea ja tutkia omin käsin. Esimerkiksi aseita voi ottaa käteen ja kokeilla ampuma-asentoa.

Esillä on myös taistelukentän ja korsun pienoismallit sekä kaksi kohokarttaa. Museotila on myös esteetön.

Museossa on esillä sotilasaseita, armeijan varusteita, pukuja, lehtiä ja kirjallisuutta sotilasaiheista. Lisäksi on tietoa suojeluskunnasta, Lotta Svärd -järjestöstä, pula-ajasta, kotirintamasta ja propagandasta.

Opastus ja esittely sisältyvät pääsylipun hintaan. Lisää tietoa museon verkkosivuilta osoitteesta https://maanpuolustusmuseo.wordpress.com.