Lastenkirja houkuttelee pohtimaan värien olemusta
Carita Lehtniemen esikoiskirja Sutinen valitsee värin avaa näkövammaisille lapsille värien olemusta ja johdattaa pohtimaan, miltä värit näyttävät, tuntuvat ja kuulostavat. Kirjassa on suurikokoinen teksti, pistekirjoitus, tarinaan integroitu kuvailutulkkaus ja tunnusteltavia kohokuvia. Kirja on valittu Suomen ehdokkaaksi keväällä 2022 järjestettävään kansainväliseen Typhlo & Tactus -koskettelukirjakilpailuun.
Sutinen valitsee värin -kirja tarjoaa saavutettavan ja näkövammaisille ja näkeville lukijoille yhteisen lukukokemuksen. Kirjan päähenkilö Sutinen löytää värikaupasta toinen toistaan houkuttelevampia värejä ja yrittää Tuubisten kannustamana tehdä valinnan. Minkä värin Sutinen valitsee? Entä onko parasta väriä edes olemassa?
– Haluaisin lukijan oivaltavan, että väri voi olla muutakin kuin se, minkä silmä havaitsee. Väri on mielikuvia, tunteita, merkityksiä, makuja, hajuja ja muistoja. Ei ole yhtä oikeaa tapaa kokea vihreä, Carita Lehtniemi sanoo.
Carita Lehtniemi on helsinkiläinen graafinen suunnittelija, kuvittaja ja kuvailutulkki.
Sutinen valitsee värin on pilottihanke, jossa Lehtniemi tutki uusia tapoja tehdä lastenkirjallisuutta saavutettavaksi näkövammaisille lukijoille.
Annansilmät-lahjoitussivusto avautui
Annansilmät-sivusto kutsuu suomalaiset tekemään lahjoituksia näkövammaistyölle ja edistämään näkövammaisten ihmisten hyvää elämää.
Sivustolla voi tehdä perinteisiä kertalahjoituksia ja ryhtyä Annansilmät-kuukausitukijaksi. Yrityksille ja testamenttia näkövammaistyön hyväksi harkitsevalle löytyy omat osionsa.
Käy tutustumassa sivustoon osoitteessa annansilmat.fi. Samalla saat tietää, miten kuusivuotias Helmi selittää näkövammaansa ohikulkijoille, mikä mullisti kolmevuotiaan Alvarin perheen elämän ja mistä 67-vuotias Antti ammentaa voimaa elämäänsä.
Pistelehden lukijat enimmäkseen tyytyväisiä
Näkövammaisten liiton piste- ja isokirjoituksen, kohokylttien, opasteiden ja karttojen tuottamiseen erikoistunut Taktiili-yritys pyysivät syksyllä Airuen pistelehden lukijoita arvioimaan lehden laatua.
Yhdeksän kymmenestä arvioi sekä pisteiden luettavuuden että paperin erinomaiseksi tai hyväksi. Kaksi kolmesta oli tyytyväisiä myös sidontaan.
Lehden toimitusnopeus, josta vastuussa on Posti, oli 73 prosentin mielestä erinomainen tai hyvä ja 27 prosentin mielestä välttävä tai huono.
Muutoksia Kela-taksin käyttöön
Kela-taksin tilausnumerot muuttuivat vuoden alussa. Jokaisen maakunnan alueella liikennöi kaksi eri palveluntarjoajaa, joilla kummallakin on omat puhelinnumeronsa.
Uutta on lisäksi, että tiedot pitkäaikaisesta oikeudesta Kela-taksin käyttöön, kulkuneuvosta sekä omavastuuosuuden täyttymisestä välittyvät Kelasta suoraan palveluntuottajalle. Kelaan tulee lisäksi ilmoittaa, jos haluaa välittää tiedon näkövammasta ja mukana olevista apuvälineistä kuljettajalle.
Toinen uutuus on tekstiviesti, jolla saa tiedon, kun auto on hyväksynyt tilauksen. Samalla saa tietää kuljettajan puhelinnumeron.
SoundCloud-nosto: Kuuma peruna: Celian oppikirjatuotanto
Näkövammaisten liiton työelämäpalvelujen Kuuma peruna -podcastissa digitalisaatioasiantuntija Ville Lamminen keskustelee Celia-kirjaston oppikirjatuotannosta saavutettavuusasiantuntija Rebekka Laaksosen kanssa.
Kuuntele podcast osoitteesta soundcloud.com/nakovammaistenliitto/kuuma-peruna-podcast-celian-oppikirjatuotanto
Twitter-nosto: Twitterissä hiihdetään
Hiihtokelit ovat parhaimmillaan! Jos näet ladulla hiihtäjän, jolla on huomioliiveissä keppiukkosymboli tai teksti ”Blind”, kysymyksessä on näkövammainen suksittelija. Usein hänen edellään sivakoi #opashiihtäjä.
Anna tilaa, älä kiilaa! #hiihto @FinnParalympic @Hiihtoliitto_fi
Lue lisää: twitter.com/NKLry
21 %
on verkkokalvon perinnöllisten rappeumasairauksien osuus työikäisten näkövammadiagnooseista.